Kalkulator ili digitron je minijaturni, elektronski računar namenjen, po pravilu, jednostvanim proračunima. Pojavio se početkom sedamdesetih godina dvadesetog veka. Program „Apolo“ (let na Mesec sa ljudskom posadom) izgubio je izvore finansiranja 1969. godine kada je prvi Amerikanac stupio na Mjesec. Mnogi inženjeri su, ostavši bez posla, osnovali svoje privatne firme koristeći stečena znanja i iskustva. Izmislili su uređaj baziran na integralnom kolu koje je moglo da sprovodi bazične računske operacije (sabiranje, oduzimanje, množenje i deljenje). On se sastojao od kućišta u kome je bila štampana ploča sa navedenim integralnim kolom, baterija ili akumulator, a spolja displej i tastatura. Dimenzije su bile obično takve da može da stane u džep (džepni kalkulator).

Kalkulator
Džepni kalkulator.

Kasnije su dodate mnoge matematičke funkcije, pa su neki kalkulatori mogli i da se programiraju. Funkcije kalkulatora su danas preuzeli stoni računari. Digitrone danas uglavnom koriste učenici, studenti, trgovci, administrativno osoblje i inženjeri za jednostavnije proračune.

U početku su ga proizvodile, po visokoj ceni, ugledne američke firme kao što su Hewlett Packard (Hjulit Pakard), -{Motorola}, Texas Instruments (Teksas instruments), dok ga danas proizvode najviše kineske firme po izuzetno niskoj ceni. Pojednostavljenje kalkulatora se ogleda u minijaturizaciji ili zameni baterije sa fotonaponskim ćelijama koje mogu napajati kalkulator i na sobnom svetlu.

Postoje i nešto veći kalkulatori koji se zovu stoni kalkulatori i oni su uglavnom jednostavni. Postoje složeniji kalkulatori koji su specijalizovani za razne namene. Takvi su naučni kalkulatori koji imaju tipke za trigonometrijske i slične funkcije, potom programerski koji imaju mogućnost rada sa binarnim i heksadecimalnim ciframa, kao i finansijski kalkulatori koji izračunavaju kamate i slične funkcije. Najkompleksniji su programabilni kalkulatori i oni predstavljaju klasu za sebe.

Skoro svi kalkulatori rade osnovne operacije na jedan način. Unese se jedan broj, operacija, drugi broj i na kraju znak za jednako. Međutim, pored ovoga, postoji i još jedan način koji se zove obrnuta poljska notacija i koju koriste svi kalkulatori firme Hjulit Pakard.

Zanimljivost uredi

Reč digitron je dobila ime po kompaniji Digitron u mestu Buje, Istra, Hrvatska koja ga je prva sklapala u SFRJ i nametnula se na tržištu kao robna marka.