Kabhi Alvida Naa Kehna

Kabhi Alvida Naa Kehna (Devanagari: कभी अलविदा न कहना, Nastaliq: کبھی الوداع نہ کہنا, prijevod: Nikad ne reci zbogom) je bolivudski film iz 2006. godine koji režirao Karan Johar. Po žanru je melodrama, a radnja je smještena u New York i bavi se problemima preljuba u suvremenom društvu. Glavne uloge tumače Amitabh Bachchan, Shahrukh Khan, Rani Mukerji, Preity Zinta, Abhishek Bachchan i Kirron Kher.

Kabhi Alvida Naa Kehna
RežijaKaran Johar
ProducentDharma Productions
ScenarioKaran Johar
UlogeAmitabh Bachchan,
Shahrukh Khan
Rani Mukerji,
Preity Zinta,
Abhishek Bachchan,
Kirron Kher
MuzikaShankar-Ehsaan-Loy
FotografijaAnil Mehta
MontažaSanjay Sankla
DistribucijaDharma Productions
Datum(i) premijere
11. 8. 2006 (2006-08-11)
Trajanje193 Min.
Jezikhindi / engleski
Budžet18 mil. $ (700 mil Rs.)
Kabhi Alvida Naa Kehna na Internet Movie Database

Film je postigao ogroman uspjeh na međunarodnom tržištu, oborivši pet godina star rekord filma Kabhi Khushi Kabhie Gham kao najuspješnijeg bolivudskog filma na ne-indijskom tržištu.

Sadržaj uredi

Dev Saran (Shahrukh Khan), uspješni fudbalski igrač, je nesrećno oženjen Rheom, ženom sa kojom ima dijete i kojoj je karijera na prvom mjestu u modnom magazinu. Maya učiteljica, treba da se uda za njenog prijatelja iz djetinjstva Rishija.

Dev sreće Mayu upravo prije njenog vjenčanja, i uprkos što su stranci jedno drugom, oni počinju da pričaju. Dev joj govori da brak uopšte nije tako dobar, a ona i sama nije sigurna u to da li da se uda ili ne. Upravo kada je izlazio iz dvorišta, on nabasava na auto, i povrjeđuje nogu. Od tada, on nije u mogućnosti da igra fudbal.

Rhea, zamjenjuje njegovu ulogu u domaćinstvu, i samo misli o tome kako da postane što uspješnija na poslu što joj i uspijeva. Poslije četiri godine Dev se sreće sa Mayom, ali ne kao čovjek kakav je bio ranije. Postao je očajan i težak. Ni kod Maye nije bolja situacija, ona još uvijek ne voli svoga muža, a još je nesrećnija saznanjem da ne može da ima đece.

Dev i Maya shvataju da su u sličnim situacijama i dogovaraju se da pomognu jedno drugom da spasu svoje brakove. Stvari ne idu kako oni očekuju i oni se sve više približuju jedno drugom. Oni se zaljubljuju jedno u drugo. Dev i Maya počinju da izlaze tajnovito. Kada je Dev krenuo da ponese cvijeće Mayi, on sreta Rheu na ulici, i daje njoj cvijeće, a ona ipak nije viđela Mayu. Oni se takođe sreću u pozorištu i Maya zbog incidenta sa Rheom i Devom, glumi srećno zaljubljenu ženu, zbog čega Rhea i Rishi misle da ih njihovi partneri vole, i oni su srećni zbog toga.

Ipak otac Rishijev i majka Devova sreću Deva i Mayu na stanici, i oni shvataju da su njih dvoje u vezi. On joj govori da je najbolje da ostavi njegovog sina, jer ga ne voli, i da živi svoj život. Da će to biti bolje i za nju i za njega. Kasnije, on umire zbog bolesti.

Ipak, oni odlučuju da se više ne viđaju, kada se saznalo za njihovu vezu. Čuli su se telefonom, i oboje su lagali kako im je super u braku. Tri godine kasnije, Rishi odlazi da posjeti Mayu koja se odselila da bi je pozvao na svoje vjenčanje. Tu Rhea sreće Mayu, prvi put nakon tri godine, i ona shvata da Dev i Maya nisu zajedno, kako je ona mislila. Kada je čula da je Dev sam, a zahvaljujući i podršci Rishi i Rhee, ona odlazi da se sretne sa Devom, koji treba da napusti grad. On taman odlazi na voz za Kanadu kada se sreće sa Mayom. Shvatajući, kako su njih dvoje bili usamljeni, on prosi Mayu i ona pristaje da se uda za njega.

Uloge uredi

  • Amitabh Bachchan
  • Shahrukh Khan
  • Rani Mukerji
  • Preity Zinta
  • Abhishek Bachchan
  • Kirron Kher
  • Ahsaas Channa
  • Arjun Rampal
  • Saira Mohan
  • Kajol
  • John Abraham
  • Karan Johar

Produkcija uredi

Kabhi Alvida Naa Kehna je smješten u New York, dok je dosta scena smješteno u Connecticutu. Scene iz Grand Central stanice su snimane u Filadelfiji. Sniman je preko 90 dana u Americi, a nekoliko scena je snimljeno i u studijima u Mumbaiju.

Kao i pređašnji filmovi Karana Johara (Kuch Kuch Hota Hai, Kabhi Khushi Kabhie Gham i Kal Ho Na Ho), Kabhi Alvida Naa Kehna ima četvrti titl koji počinje sa slovom 'K'.

Kajol je bila ponuđena uloga Maya Talwar. Kada je ona odbila, uloga je pripala Rani Mukerji, koja je trebala da igra ulogu Preity Zinte. Ritesh Deshmuk, je trebao specijalno da se pojavi u filmu, ali scene sa njim su izbačene tokom montaže.

Album je komponovao muzički trio Shankar-Ehsaan-Loy, a tekstopisac pjesama je Javed Akhtar.

Ekipa uredi

Muzika uredi

Muzika za Kabhi Alvida Naa Kehna je izdana u Velikoj Britaniji 12. juna 2006 godine, a u Indiji službeno 16. juna 2006, zajedno sa izdanjem koja je predstavljeno na dodjeli nagrada IIFA nagradama u Dubaiju.

Kabhi Alvida Naa Kehna
Studio album by Shankar-Ehsaan-Loy
Izdan
June 16, 2006 (India)
ŽanrFeature film soundtrack
Kuća
ProducentShankar-Ehsaan-Loy
Shankar-Ehsaan-Loy chronology
Dil Jo Bhi Kahey...
(2005)
Kabhi Alvida Naa Kehna
(2006)
Don - The Chase Begins Again
(2006)
Pjesma Izvođač/i) Vrijeme
Kabhi Alvida Naa Kehna Sonu Nigam & Alka Yagnik 8.03 Shahrukh Khan, Rani Mukerji, Preity Zinta & Abhishek Bachchan
Mitwa Shafqat Amanat Ali, Shankar Mahadevan & Caralisa 6.22 Shahrukh Khan & Rani Mukerji
Where's The Party Tonight Shaan, Vasundhara Das, Loy Mendonsa & Shankar Mahadevan 6.18 Abhishek Bachchan, Preity Zinta and John Abraham.
Tumhi Dekho Naa Sonu Nigam & Alka Yagnik 5.47 Shahrukh Khan & Rani Mukerji
Mitwa Revisited Shafqat Amanat Ali, Shankar Mahadevan & Caralisa 5.32 Remixed version of Mitwa
Rock N Roll Soniye Shankar Mahadevan, Shaan & Mahalaxmi Iyer 5.41 Amitabh Bachchan, Abhishek Bachchan, Preity Zinta & Kajol
Farewell Trance Shweta Pandit & Caralisa 5.44 Instrumental sa vokalima

Nagrade uredi

Lista ispod prikazuje nagrade i nominacije Kabhi Alvida Naa Kehna koje je primio. Nagrade koje su dobijene, su "potamnjene".

Filmfare Awards (2007) uredi

Global Indian Film Awards (2006) uredi

IIFA Awards (2007) uredi

Stardust Awards (2007) uredi

Star Screen Awards (2007) uredi

AIFA Awards (2007) uredi

  • Best Music Director - Shankar Eshaan loy
  • Best Director - Karan Johar
  • Best Film - Karan Johar
  • Best Actor - Shahrukh Khan
  • Best Actress - Rani Mukerji
  • Best Supporting Actress - Preity Zinta
  • Best Supporting Actor - Abhishek Bachan
  • Best Female Singer - Alka Yagnik - Tumhi Dekho Naa
  • Best Lyricist - Javed Akhtar - Mitwa
  • Best Choreographer - Farah Khan - Tumhi Dekho Naa

Veze uredi

Izvori uredi

  1. „altfg.com”. Rani wins Best Actress at IIFA. Pristupljeno 10 August. 
  2. „indiafm.com”. Abhishek wins Best Supporting at Stardust Awards. Pristupljeno 10 August. 
  3. „starplus.indya.com”. Star Screen Award nominations 2007. Arhivirano iz originala na datum 2007-10-15. Pristupljeno 10 August. 

Eksterni linkovi uredi