Kaštel Štafilić

Kaštel Štafilić naselje je u sastavu grada Kaštela i jedan je od sedam dalmatinskih Kaštela u nizu uz Kaštelanski zaljev. Nalazi se na samom kraju niza, prema Trogiru.

Kaštel Štafilić
Kaštel Štafilić na mapi Hrvatske
Kaštel Štafilić
Kaštel Štafilić
Kaštel Štafilić na karti Hrvatske
Regija Dalmacija
Županija Splitsko-dalmatinska županija
Općina/Grad Kaštela
Geografske koordinate
 - z. š. 43.55 N
 - z. d. 16.333 E
Stanovništvo - - - - - - -(2001 / 2011 / 2021)
 - Ukupno 2.650
Pošta 21216 Kaštel Stari
Pozivni broj +385(0)21
Autooznaka ST
Kaštel Štafilić

Prema popisu stanovništva iz 2001. godine imao je 2.650 stanovnika.

U blizini se nalazi jedan od većih hotela u Kaštelima, mjesto koje je ujedno i najveći turistički centar s pješčanim i kamenim plažama.

Povijest uredi

Na području Kaštel Štafilića nailazimo na tragove neandertalca u Mujinoj pećini. Svoj trag su ostavili i Iliri koji su sagradili gradine na području Bijaća. U predjelu Resnik nalazila se helenistička luka, na istom mjestu rimljani su sagradili svoju luku i osnovali naselje rimskih veterana Sikuli. Nakon propasti Rimskog Carstva u polju su se naselili Hrvati, osnivaju svoja sela: Baba, Veliki i Mali Bijać. Hrvatski vladar, knez Trpimir na svom posjedu u Bijaćima izdaju darovnicu gdje se prvi put spominje ime Hrvat.Pred Turskim osvajačima stanovništvo je pobjeglo u zaklon kaštela. U Kaštel Štafiliću su sagrađena četiri: Dragač, Quarko, Lodi i Štafileo. Prvu povijest Kaštel Štafilića napisao je Janko Pera.

Kaštel Štafilić je utemeljio trogirski plemić Stjepan Štafilić 1508. godine.[1]

Izvori uredi

  1. Frano Baras: Ujak krstio francuskog kralja, nećak dovršio katedralu, Slobodna Dalmacija, prilog Forum, 13. ožujka 2001., str. 4.-5.


    Ovaj nedovršeni članak o naselju u Hrvatskoj: Kaštel Štafilić treba dopuniti.
Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.