Za ostala značenja, vidi Kašmir (razvrstavanje).

Kašmir je regija koji se nalazi na graničnom pojasu Indije, Pakistana i Kine. Zauzima planinske terene severoistočnog dela Karakoruma, Kašmirske doline kao i u dolini reka Indusa i Ćenaba, koji se nalaze u zapadnom delu Himalajskog masiva.

Kašmir

Danas je region podeljen na tri dela:

Zvanično, Indija nikada nije potvrdila podelu Kašmira, dok pakistanska strana priznaje Kašmir za spornu teritoriju.

Kašmirska dolina zauzima oko 7200 km² površine i nalazi se na 1700 metara nadmorske visine.

Istorija podele uredi

 
Mapa kašmira. Pakistanski deo je zelene boje, indijski deo je narandžaste boje, dok je region Aksai okupiran od strane Kine.

U januaru 1947. godine, Indija je dobila nezavisnost od Britanske imperije. Pod očitim pritiskom Muslimanske lige odlučeno je da se stvori ne jedna već dve države: Indija i Pakistan. Kada su određene okvirne granice odlučeno je da neke polu-autonomne oblasti mogu same da odluče o svojoj sudbini.

Najduže su odlučivale 3 kneževine među koje spada i Kašmir. U Kašmiru je vladar bio hinduista, a većina stanovništva su bili muslimani. Vladar Kašmira je odugovlačio sa odlukom, verovatno se nadajući da će da dobije nazavisnost ili barem autonomiju. Kada su severnu granicu Kašmira prešla naoružana muslimanska plemena, maharadža je to nazvao invaziom i zamolio Indiju za pomoć. Nekoliko dana kasnije kada je potpisan dokument o priključenju Kašmira Indiji, indijska vojska je došla na teritoriju Kašmira. Pakistan je protestovao protiv toga i do danas nije priznao Kašmir za deo Indije.

Godine 1948. ustanovljena je linija prekida vatre koja je podelila Kašmir na severnu, pakistansku i južnu, indijsku polovinu.

Godine 1962, u konflikt se umešala treća država, Kina. Ona je ušla u oružani sukob sa Indijom, poznat pod imenom Kinesko-indijski rat. Posledica ovog rata je okupacija regiona Aksai od strane Kine.

Između 1965. i 1971. nastali su novi indijsko-pakistanski konflikti. Za vreme tih konflikata Indija je izvojevala značajnu pobedu na istoku Pakistana, tj. na terenu današnjeg Bangladeša. U Kašmiru je rat trajao sve do 1972. godine, kada je Indija vratila Pakistanu odzuete teritorije.

Sada ovaj sukob ima veći značaj jer su obe države postale nuklearne sile.