KK Split je hrvatski košarkaški klub iz Splita. Trenutačno se natječe u A-1 ligi i Kupu Krešimira Ćosića.

Košarkaški Klub Split
Nadimak Žuti
Liga A-1 Liga
Osnovan 1945.
Dvorana Športski centar Gripe
(kapacitet: 3.500)
Lokacija Split, Hrvatska
Boje kluba          
Predsednik Hrvatska Mislav Parlov
Trener Hrvatska Vladimir Anzulović
Titule 1 hrvatsko prvenstvo
5 hrvatskih kupova
6 jugoslavenskih prvenstava
5 jugoslavenskih kupova
3 kupa europskih prvaka
2 Kupa Radivoja Koraća
3 trostruke krune
Veb sajt kk-split.com
Dresovi
Kao domaćin jersey
Team colours
Kao domaćin
Kao gost jersey
Team colours
Kao gost

O klubu uredi

Najveće uspjehe postizao je pod imenom "KK Jugoplastika", tvrtke iz Splita, svojevremeno jednog od najvećih gospodarskih divova u Hrvatskoj, koja je bila dugogodišnji klupski pokrovitelj.

Klub je nastupao i pod imenima "POP 84" i "Croatia osiguranje". Svoje utakmice igra u dvorani na Gripama.

Glavna boja dresa je žuta sa crnim brojevima i obrubima, a boja pričuvnog dresa je crna sa žutim brojevima i obrubima.

Povijest kluba uredi

Košarkaška tradicija u Splitu je duga više od 60 godina. Klub je osnovan 1945. godine u Splitu. U početku je košarka igrana među mladima Splita za dušu, za zabavu.

"Split" je osvojio 3 titule europskih prvaka, 2 puta je bio pobjednik Kupa Radivoja Koraća, 7 puta prvak države, te 10 puta osvajač nacionalnog kupa. Nema puno klubova u Europi koji se mogu pohvaliti s ovakvim dostignućima.

Prvi naslov je došao šezdesetih godina kada se klub zvao Jugoplastika, po imenu ondašnjeg sponzora. Klub je stigao do svoje prve završnice Kupa prvaka 1972. godine. U završnici u Tel Avivu, talijanski prvak Ignis bio je bolji doslovno za jedan ubačaj, ali je klub ovom završnicom najavio velike mogućnosti u Europi u narednom razdoblju. To se i obistinilo. Četiri godine kasnije Jugoplastika osvaja svoj prvi europski naslov, Kup Radivoja Koraća. Naredne godine žuti su ponovili taj uspjeh.

Dominantne godine «žute boje» u europskoj košarci su počele 1988. s jednom novom generacijom. Neočekivano su u Münchenu 1989. Toni Kukoč, Dino Rađa, Velimir Perasović, Goran Sobin i drugi osvojili krov Europe i tako za stubu više nadmašili onaj sjajni naraštaj prije sebe iz Tel Aviva (Ratomir Tvrdić, Petar Skansi, Damir Šolman, Zdenko Prug i dr.).

«Žuti» postaju iznenađenjem europske košarke. Maccabi iz Tel-Aviva je «platio» u završnici konačni račun. Sljedeće godine «žuti» po drugi put osvajaju Kup prvaka u Zaragozi, protiv domaćina Barcelone. Ovo je definitivno bila potvrda prave, istinske kvalitete. Ali to nije bio kraj. U Parizu 1991. po treći put zaredom penju se na vrh europske košarke, pod imenom tadašnjeg sponzora POP 84. Ovim naslovom su postali suvereni vladari europske košarke, jedini uz ASK Rigu koji su osvojili 3 europska naslova u nizu.

Nedugo zatim počinje raspad Jugoslavije. Rezultati su promjenjivi, ali je Split uvijek nazočan na europskoj košarkaškoj sceni. Sve ovo događa se kada klub mijenja sponzore pa se zove Slobodna Dalmacija, Croatia osiguranje, Split i Split Croatia osiguranje.

Vrlo je teško naći klub u europskim i svjetskim mjerilima koji je toliko proizveo istinskih zvijezda i velikih igrača. Svi oni su prve košarkaške korake napravili u «košarkaškom hramu» na Gripama. Klub je poznat po radu u svojoj omladinskoj školi koja broji oko 400 djece svake godine. Nikad do sada jedan europski klub nije dao 4 NBA igrača visoke kvalitete. Rađa, Kukoč, Tabak i Šundov su poznati diljem Amerike te cijeli košarkaški svijet zna za njih. Svi oni su abecedu košarke učili na Gripama.

Danas, nove europske i svjetske zvijezde se rađaju na parketu na Gripama. Na primjer, Nikola Vujčić jedan je od najboljih igrača Europe i član Olympiakosa.

Ime koje će biti upamćeno u svijetu košarke je Roko Ukić, koji je igrao u NBA ligi. Naravno da ne treba posebno naglašavati da su igrači Splita uvijek bili okosnica hrvatskih nacionalnih selekcija u svim kategorijama.

Trofeji uredi

Domaći uredi

Europski uredi

Trenutačna momčad uredi

Prijašnja imena kluba uredi

  • KK Hajduk
  • KK Split
  • KK Jugoplastika
  • POP 84
  • Slobodna Dalmacija
  • Croatia Osiguranje
  • KK Split
  • KK Split Croatia Osiguranje

Europski uspjesi uredi

  • Osvajači Kupa europskih prvaka/Lige prvaka/Eurolige: 1988/89., 1989/90., 1990/91.
    • Finalisti Kupa europskih prvaka/Lige prvaka: 1971/72. ( poraz od Ignisa iz Varesea 70:69, nedosuđeni prekršaj na igraču Jugoplastike pri šutu u zadnjim sekundama za pobjedu... )
    • finalisti Kupa pobjednika kupova: 1972/73. i 1974/75.
  • Osvajači Kupa Radivoja Koraća: 1975/76., 1976/77.
    • poluzavršnica Kupa Radivoja Koraća: 1973/74. i 1979/80.

Slavne postave uredi

Poznate ličnosti uredi

Poznati treneri uredi

Najpoznatiji igrači uredi

Poveznice uredi

Izvori uredi

  1. Slobodna Dalmacija Milorad Bibić: JU-GO-PLASTI-KA Žuti slave 40 godina od prvog naslova, 3. travnja 2011.
  2. Piše: Berard Jurišić: Video: Gripe odaju počast slavnoj povijesti Arhivirano 2013-10-21 na Wayback Machine-u, Sportnet, 22. ožujka 2012.

Vanjske poveznice uredi