KIM-1 (kratko od engl. Keyboard Input Monitor) je bio prvi kompjuter kompanije MOS Technology, a zavisno od interpretacija prvi ili drugi svjetski kućni kompjuter pošto će biti pušten u prodaju na proljeće 1976. godine praktički istovremeno s Apple I.

KIM-1

Historija uredi

 
Plaćena reklama za KIM-1 izdana tijekom maja 1976.

Kompanija MOS Technology je osnovana 1969. godine, ali do strateške promjene dolazi kada u nju prelazi grupa dizajnera korporacije Motorola s ciljem proizvodnje jeftinog procesora za masovno tržište. Taj procesor će na kraju biti poznati MOS 6502, ali njegovim dizajniranjem problemi kompanije nisu bili rješeni zbog slabo razvijenog kompjuterskog tržišta. Kako bi se rješio MOS 6502 "problem" kompanija je odlučila proizvesti kompjuter imena KIM-1 čime počinje kompjuterska revolucija. Na samom početku proizvodnje tijekom proljeća 1976. godine ceo kompjuter je bila samo matična ploča s svim potrebnim komponentama (pre svega procesor i memorija), a nakon tržišnog uspjeha kompanija je počela proizvoditi i prodavati zajedno s KIM-1 minimalistički BASIC program, kazetafon i tastaturu.

Bez obzira na određeni tržišni uspjeh kompjutera MOS Technology koji se u doba njegovog izdavanja već nalazio u problemima je bio preuzet od Commodore International koji ubrzo ukida proizvodnju i na tehničkoj osnovi KIM-1 izdaje kompletan kompjuter Commodore PET

Tehnički podaci uredi

Hardverski dio Osobine
Proizvođač Commodore International
Država proizvodnje SAD
Vrsta kompjutera Osobno računalo
Procesor MOS 6502
Brzina procesora 1 MHz
RAM 4 KB
max memorija 8 KB
Operativni sistem BASIC (samo neki modeli)
mediji kazetofon