Jungfrukällan (sh. Djevičanski izvor) je švedski crno-bijeli film snimljen 1960. u režiji Ingmara Bergmana. Predstavlja adaptaciju švedske srednjovjekovne narodne balade Töres döttrar i Wänge (Töreova kćer u Wängi). Radnja je smještena u srednjovjekovnu Švedsku i pokazuje kako 15-godišnju djevojku Karin (čiji lik tumači Birgitta Pettersson) na putu u crkvu u šumi brutalno siluju i ubije grupa pastira, ali i kako sticajem okolnosti prenoće kroz žrtvinog oca (čiji lik tumači Max von Sydow) koji shvati što se dogodilo i tko su krivci, te im se osveti.

Jungfrukällan
originalni poster
RežijaIngmar Bergman
ProducentIngmar Bergman
Allan Ekelund
ScenarioUlla Isaksson
UlogeMax von Sydow
Birgitta Valberg
Gunnel Lindblom
Birgitta Pettersson
MuzikaErik Nordgren
FotografijaSven Nykvist
MontažaOscar Rosander
DistribucijaJanus Films
Datum(i) premijere
8. 2. 1960 (1960-02-08)
Trajanje89 min.
Zemlja Švedska
Jezikšvedski

Jungfrukällan, koji je, slično kao i Sedmi pečat, bio radnjom smješten u Srednji vijek, je Bergmanu pružio priliku da kroz film iznosi vlastito shvaćanje kršćanstva, poganstva, seksualnosti, prirode zla i iskupljenja. Nakon premijere je predstavljao veliki uspjeh za Bergmana; tako je osvojio Oscar i Zlatni globus za najbolji strani film. Scena silovanja je, međutim, bila izuzetno brutalna i realistična za tadašnje standarde, te je Jungfrukällan bio predmetom cenzure i zabrane u nekim državama i zajednicama, uključujući grad For Worth u Teksasu.

Godine 1972. je američki sineast Wes Craven snimio svojevrsni moderni remake pod naslovom The Last House on the Left koji je postao uzor za brojne eksploatacijske filmove vigilantističkog i rape and revenge žanra.

Uloge uredi

Vanjske veze uredi

Nagrade
Prethodi:
Black Orpheus
Zlatni globus za najbolji strani film
1961
Slijedi:
Through a Glass Darkly