Julijanska godina

Julijanska godina je merna jedinica za vreme, a koristi se u astronomiji. Julijanska godina odgovara periodu od tačno 365,25 dana ili 31.557.600 sekundi. Ime proizlazi od činjenice da ovaj period odgovara prosečnom trajanju godine u julijanskom kalendaru, tačno 365,25 dana.

U praksi, ovaj je period odabran kao praktičan i intuitivan način za izražavanje dugih vremenskih perioda, jer odgovara zaokruženom broju dana koliko traje stvarni orbitalni period Zemlje oko Sunca, a to je tačno 365,2564 dana.

Julijanske su godine praktične za rad sa efemeridama gde je nepraktično navoditi dane. Na primer, orbitalni period Plutona je 90.590 dana, no kako ljudi nisu navikli obračunavati duže vremenske periode u danima, mnogo je bolje izraziti ovaj period u julijanskim godinama, dakle kao "248 julijanskih godina". Intuitivno je jasno da je "julijanska godina" period vremena koji je vrlo blizak stvarnom trajanju godine, a i period izražen u julijanskim godinama lako se preračuna u dane.

Bitno je napomenuti da julijanske godine nisu direktno vezane za pojam julijanski dan, koji se takođe koristi u astronomiji. Julijanski dan, za razliku od julijanske godine, nije merna jedinica za vreme već redni broj dana od izabrane startne tačke.

Specificiranje i imenovanje epoha uredi

Julijanske godine su osnova za standard imenovanja epoha u astronomiji. Epoha specificira određeni trenutak u vremenu. Julijanska epoha J2000.0 je sinkronizovana sa zemaljskim vremenom (TT) od 1. januara 2000. u gregorijanskom (ne julijanskom!) kalendaru, pa se sve buduće epohe mogu izračunati i imenovati prema njoj. Primer, epoha J2100.0 je trenutak tačno 36525 dana (100 julijanskih godina) iza epohe J2000.0.

U astronomiji se položaji zvezda (rektascenzija i deklinacija) polako menjaju usled precesije, pa je pri specificiranju koordinata nužno navesti i epohu.

Svetlosna godina se bazira na ovoj godini.

Izvori uredi

  • Explanatory supplement to the Astronomical Amanac. P. Kenneth Seidelmann, editor. Mill Valley, Cal.: University Science Books, 1992. Pages 8, 696, 698-9, 704, 716, 730.

Eksterni linkovi uredi