Julianna Margulies

Julianna Luisa Margulies (8

Julianna Luisa Margulies (8.6. 1966.-) je Emmyjem nagrađena američka glumica najpoznatija po ulozi bolničarke Carol Hathaway u NBC-ovoj medicinskoj seriji ER kao i Alicije Florick u TV-seriji The Good Wife.

Julianna Margulies
Margulies na premijeri filma City Island 2009.
Biografske informacije
RođenjeJulianna Margulies
8. 6. 1966. (1966-06-08) (dob: 57)
Spring Valley, SAD
SupružnikKeith Lieberthal (2007–; 1 dijete)

Biografija uredi

Julianna Margulies se rodila u porodici židovskog porijekla kao najmlađa od tri kćeri pisca Paula Marguliesa i balerine Francesce Marguelies. Djetinjstvo je provela u New Yorku, Francuskoj i Engleskoj.

Diplomirala je na Sarah Lawrence Collegeu, gdje je sudjelovala u kazališnim predstavama. Potom je u New Yorku studirala glumu, a filmski debi imala 1991. godine kao prostitutka u filmu Out for Justice.

Godine 1994. je angažirana za uloge Carole Hathaway u pilot-epizodi TV-serije ER. Producenti su ispočetka namjeravali njen lik likvidirati, odnosno ona je trebala počiniti samoubistvo zbog propale veze s razvratnim liječnikom Dougom Rossom. No, Carole Hathaway je umjesto toga samoubistvo samo neuspjesno pokušala, te postala stalan lik serije u sljedećih šest sezona. Svih šest sezona je Margulies bila nominirana za Emmy, a osvojila ga jednom.

Nakon izlaska iz serije je slijedilo nekoliko manjih filmskih angažmana, da bi od 2009. nastupala u TV-seriji The Good Wife, za koju je dobila niz prestižnih nagrada.

10.11. 2007. Julianna Margulies se udala za Keitha Libertala, a 17.1. 2008. mu rodila sina Kierana Lindsaya.

Eksterni linkovi uredi