Jules et Jim (sh. Jules i Jim) je francuski crno-bijeli igrani film snimljen u režiji Françoisa Truffauta i premijerno prikazan 1962. godine, poznat kao jedno od najpopularnijih ostvarenja francuskog Novog vala, najboljih ostvarenja u Truffautovoj filmografiji i najuticajnijih ostvarenja svjetske kinematografije 1960-ih.

Jules and Jim
originalni poster čiji je autor Christian Broutin
RežijaFrançois Truffaut
ProducentMarcel Berbert
François Truffaut
ScenarioFrançois Truffaut
Jean Gruault
PredložakJules et Jim; autor:
Henri-Pierre Roché
NaracijaMichel Subor
UlogeJeanne Moreau
Oskar Werner
Henri Serre
MuzikaGeorges Delerue
Boris Bassiak (pjesma: Le Tourbillon)
FotografijaRaoul Coutard
MontažaClaudine Bouché
StudioLes Films du Carrosse/ SEDIF
DistribucijaCinédis
Gala
Janus Films
Datum(i) premijere
23. 1. 1962 (1962-01-23)
Trajanje105 min.
Zemlja Francuska
Jezikfrancuski
Bruto prihod1,595.379 kino-ulaznica (Francuska)[1]

Predstavlja adaptaciju istoimenog poluautobiografskog romana Henri-Pierrea Rochea. Naslovni protagonisti, koje tumače Oskar Werner i Henri Serre su njemački i francuski književnik, koji su pred Prvi svjetski rat postali nerazdvojni prijatelji i koji se istovremeno zaljube u Catherine (čiji lik tumači Jeanne Moreau), slobodoumnu boemsku Parižanku koja predstavlja oličenje njihovih zajedničkih ideala o savršenoj ženi. Radnja prikazuje kako se među njima stvara ljubavni trokut kojeg nastoje riješiti kroz poliamorijski ménage à trois, ali koji će svejedno dovesti do tragičnog završetka.

Iako je Jules et Jim predstavljao jedno od tada rijetkih ostvarenja s prikazom poliamorijskog odnosa, daleko više pažnje je izazvalo zbog stila režije i naracije, u kome je Truffaut prilično vješto koristio gotovo sve tehnike i postupke koji predstavljaju zaštitni znak Novog vala. Publika je, usprkos svega, prigrlila film, a čemu su značajno doprinijeli kvalitetni glumci, a posebno Jeanne Moreau kojoj je Catherine jedna od najuspješnijih i najpopularnijih uloga u karijeri. Moreau se posebno istakla antologijskom scenom u kojoj pjeva pjesmu Le Tourbillon de Vie koja je postala veliki hit, a danas se smatra svojevrsnom neslužbenom himnom francuskog Novog vala. Kasnijih godina je film postao još popularniji, s obzirom da su likove i radnju prigrlile mlade buntovne generacije i sljedbenici kontrakulture, smatrajući ih oličenjem ideala slobodne ljubavi i odbacivanja malograđanske konzervativne tradicije.

Jules et Jim je tokom godina postao predmetom brojnih posveta, od kojih je možda najeskplicitnija Willie and Phil, komedija američkog režisera Paula Mazurskog iz 1980. godine gdje se troje protagonista upoznaje gledajući upravo taj film.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Informacije o gledanosti filmovca Francoisa Truffauta na Box Office Story
  2. Allen, Don. Finally Truffaut. New York: Beaufort Books. 1985. ISBN 0-8253-0335-4. OCLC 12613514. pp. 225-226.

Vanjske veze uredi