Jug SAD-a ili Južne Sjedinjene Države (uobičajeni su i nazivi Američki jug, Diksi (Dixie), Duboki jug, ili jednostavno Jug) predstavlja veliko karakteristično područje u jugoistočnom i središnjem jugu Sjedinjenih Američkih Država. Zbog jedinstvenog kulturnog i povijesnog identiteta područja, uključujući Indijance, rane europske doseljenike engleskog, škotsko-irskog, škotskog, francuskog i njemačkog porijekla, uvoz stotina tisuća porobljenih Afrikanaca, rast velikog broja Afroamerikanaca, oslanjanje na robovski rad, i nasljeđe Konfederacije nakon američkog građanskog rata, Jug je razvio vlastite običaje, književnost, glazbene stilove, i raznoliku kuhinju, što se duboko ukorjenilo u tradicionalnoj američkoj kulturi.

Države koje se danas smatraju američkim Jugom

U posljednjih nekoliko desetljeća, Jug se više industrijalizirao i urbanizirao, privlačeći brojne unutarnje i međunarodne emigrante. Američki Jug je među najbrže razvijajućim područjima u SAD-u. Unatoč ekonomskom rastu, na Jugu i dalje postoji siromaštvo, a sve države Juga, s iznimkama u Virginiji i Floridi, imaju veću stopu siromaštva od prosječne u Americi. Siromaštvo je osobito učestalo u ruralnim područjima.

Simboli uredi

 
Suvremena verzija ratne zastave Konfederacije danas je najprepoznatljiviji simbol Juga SAD-a

Borbena zastava Konfederacije je postala vrlo kontroverzan simbol diljem Sjedinjenih Država kao simbol prkosa mnogih na Jugu koji su se protivili pokretima za građanska prava. Iako se zastava i drugi podsjetnici na Stari Jug mogu pronaći na automobilskim naljepnicama, majicama, istaknute na kućama, određena ograničenja u isticanju tih simbola (osobito na javnim zgradama) su nametnuta zakonom. Kao rezultat toga, skupine kao što su League of the South (Liga Juga) i dalje promiču otcjepljenje od Sjedinjenih Država, navodeći kao razlog zaštitu i obranu baštine Juga. S druge strane su grupe kao Southern Poverty Law Center (SPLC) koje vjeruju da je Liga organizacija koja potiče na mržnju. Kako god bilo, mnogi Južnjaci koriste zastavu da se poistovjete sa Jugom, pravima saveznih država, i južnjačkom tradicijom.

Ostali simboli Juga uključuju Lijepu plavu zastavu, drvo magnolije, i pjesmu Dixie.

Vanjske veze uredi