1965.

Jovan (Purić)
1965. jun 1965.
Mijači MijačiFNRJ
Datum smrti:    [[]] [[]]
Mesto smrti:  ()

Jovan (Mladen Purić; Mijači kod Valjeva, 6. jun 1965) je episkop niški, a prije toga je bio vikarni episkop dioklijski.

Životopis uredi

Episkop Jovan (Purić), mirsko ime Mladen od oca Radosava i majke Zore rođ. Branković, rođen je 6. juna 1965. godine u Mijačima kod Valjeva. Završio je Bogosloviju Svetog Save u Beogradu 1985. godine. Studirao je teologiju u Beogradu i Petrogradu, gde je i odbranio naučni rad iz vizantologije 1996. godine. Pre iskušeništva predavao u Bogosloviji Svetog Save u Beogradu 1990. godine.

Bio je iskušenik u manastiru Tronoši 1991. godine, a u malu shimnu zamonašio ga je 17/4. juna 1992. u Hramu Svete Trojice u Ostrogu tadašnji vladika zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije (Jevtić). Vladika Atanasije ga je i rukopoložio u čin jerođakona 18/5. juna 1992. godine u Hramu Vavedenja, Gornjeg Manastira Ostrog. U čin jeromonaha rukopoložio ga je patrijarh srpski Pavle dana 14/1. maja 1995. u Hramu Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u manastiru Mileševi.

Unapredio ga je u čin protosinđela u Hramu Roždestva Presvete Bogorodice u Cetinjskom, manastiru na dan Svetog Amfilohija Ikonijskog (1999) mitropolit crnogorsko-primorski g. Amfilohije. On ga je i uveo u tron ostroških igumana na Krstovdan 18/5. januara 2001. godine, i postavio za nastojatelja manastira.

Kao profesor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog obavljao je dužnost predmetnog nastavnika (sada predaje pravoslavnu dogmatiku), razrednog starješine i glavnog vaspitača.

Na dan prenosa moštiju Svetog Save, 19/6. maja 2004. godine izabran je za vikara Mitropolije crnogorsko-primorske sa titulom dioklijskog episkopa.

Dana 26. maja 2011. godine na redovnom Svetom arhijerejskom saboru SPC postavljen je za episkopa niškog. Ustoličen je 7. avgusta 2011. u Sabornoj crkvi u Nišu od strane patrijarha srpskog Irineja. [1]

Radovi uredi

Do sada je objavio stotine studija i članaka. Priredio je Antologiju molitvenog predanja na osnovu djela oca Justina Popovića. Objavio je knjigu Lestvica tajnovodstvenog putovanja. U pripremi mu je knjiga Ostroški istočnik (I deo). Takođe, priređuje djela Svetih Otaca na srpskom jeziku. Urednik je i recenzent nekoliko knjiga i emisija na radio Svetigori. Jedan je od saradnika na izradi Enciklopedije Crne Gore.

Vidi još uredi

Reference uredi

Spoljašnje veze uredi

Prethodnik:
-
Episkop dioklijski
20042011.
Nasljednik:
-