Jovan (svjetovno Neven Ćulibrk; Zenica, SFRJ, 16. april 1965) je slavonski episkop Srpske Pravoslavne Crkve.

Jovan
episkop slavonski
Episkop Jovan 2019. godine
CrkvaSrpska pravoslavna crkva
Ustoličenod 2014
Osobni detalji
Rođenje16. 4. 1965. (1965-04-16) (dob: 59)
Zenica, SR BiH, SFRJ

Životopis uredi

Rođen je 1965. godine u Zenici. Studirao je književnost u Banjoj Luci, a 1991. godine na Filozofskom fakultetu u Zagrebu je diplomirao južnoslovenske jezike i književnost. Teologiju je učio u Beogradu, diplomirao je na Duhovnoj akademiji u Srbinju. Zamonašio se 1993. godine u Cetinjskom manastiru, od kada predaje slavenski i srpski jezik i književnost u Bogosloviji Svetog Petra Cetinjskog.

Raniji protosinđel Jovan je i urednik u časopisu „Svetigora“ i Radiju Svetigore, a angažuje se i kao urednik za liturgičku književnost u projektu srpske kulture na internet-portalu „Rastko“. Za rad „Crno sunce i oko njega krug“ dobio je 1991. nagradu Matice srpske, a 2004. u Jerusalimu je dobio nagradu „Golda Meir“.

Tokom osamdesetih godina prošlog vijeka pratio je alternativne umjetničke pokrete na liniji SkopljeNišZagrebLjubljana i svakako je jedan od najzanimljivijih tumača srpske nacionalne i globalne pop kulture. Zanimljivo je da je protosinđel Jovan osmislio i vodio muzički projekat, čiji je epilog svojevrsna zbirka pjesama na stihove vladike Nikolaja u rok aranžmanu — „Pesme iznad Istoka i Zapada“.

U Pećkoj patrijaršiji boravio je od juna 1999, poslije izlaska Vojske Jugoslavije sa Kosova i Metohije, i starao se o prestonici Srpske Crkve, ostacima naroda i metohijskim svetinjama.

Episkop lipljanski Jovan, bivši protosinđel, a sada patrijarhov vikar, često boravi u Jerusalimu gdje predstavlja Odbor za Jasenovac. Tamo je takođe magistrirao na istoriografiji holokausta u Jugoslaviji, a trenutno radi na doktoratu vezanom za manje poznate aspekte antifašističke borbe u Jugoslaviji.

Jovan (Ćulibrk) izuzetno je zanimljiva, obrazovana ličnost. Poznat je i kao padobranac u mantiji. Podoficir je i rezervista čuvene 63. padobranske brigade iz Niša, a do sada je uknjižio 140 skokova.

Episkop uredi

Za episkopa lipljanskog, patrijarhovog vikara, imenovan je na redovnom majskom zasjedanju Svetog arhijerejskog sabora koje je trajalo od 16. do 27. maja 2011. godine. On predstavlja i zastupa patrijarha srpskog u Pećkoj patrijaršiji i pred međunarodnom zajednicom na Kosovu i Metohiji. Od 4. oktobra 2011. episkop lipljanski se nalazi na čelu Kancelarije Odbora za Kosovo i Metohiju Svetog arhijerejskog sabora u Pećkoj patrijaršiji, a ujedno je i sekretar Odbora.

On je i dalje koordinator Odbora Srpske pravoslavne crkve za Jasenovac i predstavnik u Jerusalimu. Sveti arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne Crkve izabrao ga je 2014. za episkopa pakračko-slavonskog a ustoličio ga je patrijarh srpski Irinej 14. septembra 2014. u Pakracu.

Vidi još uredi

Izvori uredi

Spoljašnje veze uredi