Josh Duhamel (Minot, Sjeverna Dakota, 14. studenog 1972.), američki glumac i bivši model. Karijeru je započeo krajem 1990-ih kada je dobio ulogu Lea du Presa u američkoj sapunici "Sva moja djeca". Najpoznatiji je po ulozi Dannya McCoya u NBC-jevoj seriji "Las Vegas", kao i u filmovima "Transformeri" i "Transformeri: Osveta poniženih".

Josh Duhamel
glumac / model
Biografske informacije
RođenjeJoshua David Duhamel
14. 11. 1972. (1972-11-14) (dob: 51)
Minot, Sjeverna Dakota
SupružnikFergie (2009.-)
Profesionalne informacije
Zanimanjeglumac / model
Opus
Djelatni period1999.-
Znamenite uloge
Danny McCoy u Las Vegas
William Lennox u Transformers

Biografija uredi

Rani život uredi

Josh Duhamel rodio se 1972. godine u gradiću Minotu u Sjevernoj Dakoti, gdje je i završio studij biologije. Iako je studirao biologiju, želja mu je bila postati stomatolog. Joshovo djetinjstvo obilježeno je razvodom roditelja kad je on bio petogodišnjak, a on je nakon toga nastavio živjeti s majkom i svoje tri sestre. Često naglašava da je jako povezan s mamom koja je učiteljica u jednoj školi, te da se najviše boji da je ne osramoti. Nakon završetka studija, odlučio se preseliti u Los Angeles kako bi započeo glumačku karijeru. No, isprva se počeo baviti manekenstvom te je 1997. godine osvojio nagradu za najboljeg muškog modela, pobijedivši tako i danas poznatog glumca Ashtona Kutchera.

Nakon toga, 1998. godine, otišao je u Italiju, gdje je radio poslove modela i snimao reklame prije nego što se vratio u Los Angeles. Nakon ponovnog dolaska u domovinu, Josh je živio kod prijatelja, a obojica su radili u jednoj agenciji za pronalaženje glumačkih talenata. U agenciji su ga takoreći otkrili, ali nakon velikog broja audicija na kojima nije prošao odlučio je upisati satove glume.

Karijera uredi

Joshovo naporno učenje i pohađanje satova glume urodilo je plodom kada je 1999. godine dobio svoju prvu ulogu. Nazvali su ga njegovi agenti i obavijestili ga da je dobio ulogu Lea DuPresa u američkoj sapunici "Sva moja djeca" koja se godinama prikazuje na američkoj televiziji. Duhamel je bez razmišljanja prihvatio ponudu i preselio se u New York. Nakon tri godine, koliko je proveo glumeći u seriji i osvojene nagrade Daytime Emmy za najbolji sporedni lik koju je dobio 2002. godine, Josh se iz New Yorka vratio u Los Angeles kako bi pokušao osvojiti filmsko platno.

Njegove želje i snovi donekle su ispunjeni kada je 2004. godine dobio ulogu u romantičnoj komediji Roberta Luketića "Osvoji ljubav" koja je dobro prošla na američkim kinoblagajnama, te kad je dobio ulogu u NBC-jevoj seriji "Las Vegas" uz bok slavnom glumcu Jamesu Caanu. Serija je potrajala sve do 2008. godine kada ju je NBC skinuo s rasporeda zbog pada gledanosti.

Steven Spielberg ga je još 2007. godine pozvao da nastupi u ulozi kapetana Williama Lenoxa u filmu "Transformeri". Dvije godine kasnije reprizirao je ulogu u nastavku "Transformeri: Osveta poniženih".

Privatni život uredi

2004. godine na setu serije "Las Vegas" upoznao je Stacey Ferguson, poznatiju kao Fergie iz grupe "Black Eyed Peas". Par se vjenčao 10. siječnja 2009. godine u Malibu, Kaliforniji. Trenutno žive u rezidenciji u Brentwoodu, Kaliforniji.

Josh se u slobodno vrijeme bavi sportovima poput košarke i američkog nogometa. Vlasnik je i restorana "10 North Main" u Minotu, Sjevernoj Dakoti.

Filmografija uredi

Filmske uloge uredi

Godina Film Uloga Napomena
2004. Slika Doriana Greya Dorian Gray
Utociste
Osvoji ljubav Tad Hamilton
2006. Turistas Alex
2007. Transformeri Kapetan William Lennox
2009. Transformeri: Osveta poniženih Major William Lennox
2010. Avantura u Rimu Nick Beamon
The Romantics Tom
Ramona and Beezus Hobart
Life As We Know It Eric Messer
What's He Got? Najavljeno
2011. Transformeri 3 Pukovnik William Lennox

Televizijske uloge uredi

Godina TV serija Uloga Napomena
1999.–2002. Sva moja djeca Leo du Pres
2002. Ed Richard Reed 2. sezona, 19. epizoda: "The Shot"
2003.–2008. Las Vegas Danny McCoy
2004.–2005. ; 2007. Forenzičarka Jordan Danny McCoy epizode s4e7, s5e2 i s6e4
2008. The Replacements Josh Duhamel glas
2009. Fanboy and Chum Chum Michael Johnson/ Oz glas

Vanjske veze uredi