Joseph Campbell

Joseph Campbell (New York, 26. marta 1904. – Honolulu, 30. oktobra 1987.), američki pisac, znanstvenik i profesor. Najpoznatiji je po svojim radovima na području mitologije i komparativne religije.

Joseph Campbell

Rođenje (1904-03-26)26. 3. 1904.
White Plains, New York, SAD
Smrt 30. 10. 1987. (dob: 83)
Honolulu, Havaji, SAD
Alma mater Univerzitet Columbia
Poznat po komparativna mitologija, komparativna religija

Biografija uredi

Rođen je u New Yorku gdje se, kao desetogodišnji dječak, u Muzeju nacionalne povijesti, susreo s totemima i maskama koje su ga fascinirale. Tako je, još kao dječak, počeo čitati sve što je mogao o Indijancima, njihovim mitovima i legendama. Ovo je bio početak Campbellova putovanja kao znanstvenika, koje je od njega načinilo jednog od najuzbudljivijih učitelja našega vremena. Školovao se na Columbia Universityu, također u New Yorku. Specijalizirao se za srednjevjekovnu literaturu, a školovanje je nastavio na sveučilištu u Parizu i Minhenu. Za vrijeme svog boravka u Europi, susreo se s umjetnošću Pabla Picassa i Henria Matissea, psihološkim studijama Sigmunda Freuda i Carla Junga te djelima Jamesa Joycea i Thomasa Manna. U svim je ovim djelima pronašao iste one simbole koje je zamjećivao u mitovima.

Campbell se 1929. godine vratio u New York i odustao od utrke za doktoratom jer ga je sveučilišni mentor pokušao držati unutar uskog akademskog nastavnog programa. Radije se povukao u šume čitati o antropologiji, biologiji, filozofiji, umjetnosti, povijesti i religiji idućih pet godina. Godine 1934. prihvatio je posao profesora na fakultetu Sarah Lawrence College, gdje je podučavao komparativnu literaturu do 1972. godine.

Vodeća ideja njegova života je bila pomoći ljudima da shvate moćnu simboliku mitoloških priča. Želio nas je uputiti kako bismo uočili mitološke poruke koje se odnose na nas ovdje i sada. To se očituje u njegovim književnim djelima, ali i u njegovim predavanjima.

Pisana djela uredi

Godine 1944., zajedno sa Henry Morton Robinsonom, Campbell izdaje knjigu A Skeleton Key to Finnegan's Wake. Ona je bila neka vrsta vodiča za razumijevanje Joyceove knjige "Finnegan's Wake". Njegovo prvo samostalno djelo, The Hero with a Thousand Facesiz 1949. godine, postalo je klasik. U ovome djelu Campbell otkriva da, kao arhetip, postoji univerzalna priča o junakovoj pustolovini koja je, zatim, umotana u određeno kulturološko i društveno ruho pojedine kulture i pripadajućeg doba.

Druga Campbellova djela uključuju njegove četiri knjige studije mitologije The Masks of God (1959-1967), The Flight of the Wild Gander (1969) i The Mythic Image (1974). U svojim je posljednjim godinama života radio na velikom projektu Historical Atlas of World Mythology koji nije uspio sam dovršiti.

Umro je 1987. godine iznenadnom smrću, nakon kratke borbe s rakom. Godine 1988. popularna televizijska serija s Američkim novinarom Bill Moyersom, pod nazivom "The Power of Myth" milijune je ljudi upoznala s Campbellovim otkrićima i mislima. Radi se o serijalu od šest nastavaka, prepunom mudrosti i nadahnjujuće energije koju ova dva čovjeka bude kroz razgovor snimljen u posljednje dvije godine Campbellova života. Ovaj serijal nastao je i u književnom obliku prevedenom i kod nas pod nazivom "Joseph Campbell, Moć Mita, Razgovor s Bill Moyersom" (2001).

Campbellov utjecaj uredi

Campbellov rad je utjecao na mnoge učenike, naučnike, pisce, muzičare, umjetnike i filmske režisere. Jedan od njih je i njegov prijatelj George Lucas koji je, nadahnut Campbellovom knjigom "The Hero with a Thousand Faces", načinio svoje planetarno poznato remek djelo Star Wars. Od animiranih filmova, također nadahnutih navedenom Campbellovom knjigom, to je Walt Disneyev The Lion King.

Campbell je svojim radom vratio mitologiju na svjetlo dana. Govorio je kako to nisu samo obične pričice za pričanje oko logorske vatre, nego da su to moćni vodići ljudskoga duha. Pokazao je kako su mitološke priče širom svijeta, ma koliko izgledale različite, u biti jednake. Njihova univerzalna istina je jednaka, ali je, u različitim kulturama i povijesnim razdobljima, samo ispričana na drugačije načine. Campbell je svojim studentima govorio: "Ako stvarno želite pomoći ovom svijetu, sve što trebate poučavati je kako živjeti u njemu." To je upravo ono što je Campbell činio.

Vanjske veze uredi