Jonas Hanway (Portsmouth, 12. 8. 1712. – London, 5. 9. 1786), engleski putopisac i filantrop.

Jonas Hanway
Jonas Hanway
(naslikao J. Northcote)
Rođenje(1712-08-12)12. 8. 1712.
Portsmouth, Velika Britanija
Smrt5. 9. 1786. (dob: 74)
London, Velika Britanija
PočivališteCrkva sv. Marije, Hanwell, London
NacionalnostUjedinjeno Kraljevstvo Britanac
Zanimanjetrgovac
Poznat/a poputopisu i osnivanju Pomorskog društva

Biografija uredi

Hanway je rođen u Portsmouthu, gradu na južnoj obali Engleske. Tokom djetinjstva umire mu otac, inače vojni opskrbljivač Kraljevske mornarice, pa zajedno s porodicom seli u London. U tinejdžerskim godinama odlazi u Portugal i 1729. postaje šegrt lisabonskog trgovca. Nakon što je neko vrijeme radio trgujući po Londonu, godine 1729. postaje poslovni partner R. Dingleyja, trgovca iz Petrograda. Poslovna karijera navela ga je na putovanje Rusijom i Iranom. Napuštajući Petrograd 10. 9. 1743., proputovao je područjima južno od Moskve, Volgograda i Astrahana, te je 22. 11. stigao na kaspijsku obalu odnosno 18. 12. u iranski grad Astarabad (Gorgan). Njegovu robu ubrzo je zaplijenio lokalni namjesnik Muhamed Hasan-han, no nakon što se išao žaliti u vladarski kamp Nader-šaha vraćeno mu je 85% oduzete imovine.

Njegovo povratno putovanje obilježili su bolest u Raštu i napadi pirata, a nakon šest tjedana karantene stigao je natrag u Petrograd 1. 1. 1745. godine. Tadašnju rusku prijestolnicu ponovo je napustio 9. 7. 1750., proputovao Njemačkom i Nizozemskom, te se 28. 10. vratio u Englesku. Ostatak svog života uglavnom je proveo u Londonu gdje je 1753. uspio izdati svoj putopis koji ga je ubrzo učinio popularnim u zemlji, a nadalje se posvetio prvenstveno filantropiji. Za Hanwayja se veže anegdota da je bio prvi Londonac koji je nosio kišobran, a bio je sklon raznim oblicima društvenog aktivizma. Primjerice, protivio se ostavljanju napojnica i naturalizaciji Jevreja, a zalagao se u korist samica za zatvorenike. Suprostavljao se i ispijanju čaja, zbog čega se upleo u spor protiv S. Johnsona i O. Goldsmitha.

Osim po putopisu, Hanway je ostao upamćen i po osnivanju Pomorskog društva (engl. The Marine Society) iz 1756. s ciljem snabdijevanja engleskih mornara. Godine 1758. postao je upravitelj londonske bolnice Foundling, a 1772. promoviran je na poziciju njenog potpredsjednika. Bio je jedan od ključnih ljudi prilikom osnivanja institucije Magdalen za zbrinjavanje žena, a istaknuo se i nabavkom kvalitetnijeg sistema parohijskog registra rođenih u Londonu. Dana 10. 7. 1762. imenovan je povjerenikom za opskrbljivanje mornarice i tu je poziciju zadržao sve do oktobra 1783. godine. Hanway umire neoženjen 5. 9. 1786. i sahranjen je u crkvi sv. Marije u Hanwellu, predjelu zapadnog Londona.

Opus uredi

Hanway je napisao 74 kraćih radova, od čega su većina pamfleti, te putopis Historijski izvještaj britanske trgovine u Kaspijskom moru (engl. Historical Account of British Trade over the Caspian Sea) koji se smatra vrijednim ostvarenjem za iranistiku.

Literatura uredi

Ostali projekti
 U Wikimedijinoj ostavi ima još materijala vezanih za: Jonas Hanway