John Glover Roberts, Jr. (27. januar 1955 -) je 17. po redu i trenutni predsjednik Vrhovnog suda SAD. Na tom mjestu se nalazi od 2005. godine kada ga je nominirao predsjednik George W. Bush nakon smrti predsjednika Vrhovnog suda Williama Rehnquista. Smatra se predstavnikom konzervativne frakcije u Sudu.

John Roberts
John Roberts


Na dužnosti
Dužnost preuzeo 
29. septembar 2005.
Nominiran od George W. Bush
Prethodnik William Rehnquist

Na dužnosti
2. jun 2003. – 29. septembar 2005
Nominiran od George W. Bush
Prethodnik James Buckley
Nasljednik ispražnjeno

Rođen/a 27. 1. 1955. (1955-01-27) (dob: 69)
Buffalo, SAD
Suprug/a Jane Sullivan
Alma mater Harvard College
Harvard Law School
Religija rimokatolik[1]

Roberts je odrastao u sjevernoj Indiani i bio obrazovan u privatnoj srednjoj školi prije nego što je upisao Harvard College i Harvardski pravni fakultet, gdje je bio izvršni urednik prestižnog časopisa Harvard Law Review. Nakon polaganja pravosudnog ispita služio je kao vježbenik Williamu Rehnquistu a potom dobio posao u uredu vrhopvnog advokata u administraciji Ronalda Reagana. Pod Reaganom, a kasnije i pod Bushom Starijim je služio u Ministarstvu pravde te u Pravnoj kancelariji Bijele kuće, a potom četrnaest godina proveo u privatnoj advokatskoj praksi. U tom je periodu 39 puta zastupao stranke pred Vrhovnim sudom.

Godine 2003. je imenovan za sudiju Žalbenog suda za Distrikt Kolumbija od strane Georgea W. Busha, tamo je služio sve do nominacije za pridruženog sudiju Vrhovnog suda. Kada je predsjednik Rehnquist umro prije senatskog saslušanja o Robertsovoj potvrdi, Bush ga je ponovno nominirao - ovaj put da ispuni ispražnjeno predsjedničko mjesto.

Izvori uredi