Za ostale upotrebe, v. Rambo.

Džon Rambo (engl. John Rambo) je izmišljeni filmski lik iz serijala Rambo. Prvi put se pojavio u romanu Prva krv iz 1972. godine, koji je napisao Dejvid Morel, ali se proslavio tek u filmskom serijalu, gde ga je glumio Silvester Stalone. Termin "Rambo" se često koristi za opisivanje osobe koja ne poštuje naređenja, koristi nasilje za rešavanje problema, sama ulazi u opasne situacije i izuzetno je žestoka, sirova i agresivna.

John Rambo.

Fiktivna biografija

Rani život

Džon Rambo je rođen 6. jula 1947. godine u Boviju u Arizoni. Otac mu je italijansko-američkog porekla, a majka je pripadnik plemena Navaho indijanaca. Rambo je maturirao u srednjoj školi Rejndžford, i tada je sa 17 godina pozvan u vojsku SAD 8. juna 1964. godine. Prebačen je u Južni Vijetnam u septembru 1966. godine. Vratio se u SAD 1967. godine, i priključio se obuci u Specijalnim snagama (zelenim beretkama). Krajem 1969, Rambo je ponovo vraćen u Vijetnam. U novembru 1971. godine, zarobljen je u Severnom Vijetnamu na kinesko-vijetnamskoj granici. Postao je ratni zarobljenik i sa ostalim američkim vojnicima koji su bili sa njim u kampu, mučen. Uspeo je da pobegne iz kampa u maju 1972. godine.

Nakon njegovog povratka u SAD, Rambo otkriva da Amerikanci imaju loše mišljenje o vojnicima- povratnicima iz Vijetnama. Njega samog su ponižavali hipici, bacajući smeće na njega, zvali su ga „decoubicom“ i isključili iz društva. Njegova iskustva u Vijetnamu i kod kuće izazvala su posttraumatski stresni poremećaj. U isto vreme, unutrašnja pitanja o sebi i spoljašnji uticaji izazivaju u njemu izdvajanje iz društva. Na ovom mestu počinje prvi film iz serije.

Rambo:Prva krv

Radnja filma se dešava u decembru 1982. godine. Džon Rambo, sada beskućnik, traži svog prijatelja Delmora Berija, sa kojim je zajedno ratovao u Vijetnamu. Stiže do njegove kuće i tamo nalazi njegovu majku, koja mu govori da je njen sin umro od raka, zbog izloženosti štetnom agensu u ratu. Ovo sada znači da je Rambo jedini preživeli član iz svoje specijalne jedinice. Nakon toga, on putuje u mali grad Houp u saveznoj državi Vašington. Ubrzo postaje sumnjiv paranoičnom šerifu Vilu Tizlu, najviše zbog duge kose, vojničke jakne i uopšte neuredne pojave. Tizl ga ubrzo pokupi kolima i odvozi ga na kraj grada, gde mu govori da ode odatle i da takvi kao on nisu poželjni. Međutim, ono što najviše smeta šerifu je činjenica da je Rambo povratnik iz Vijetnama i što skreće pažnju drugih ljudi, a on Vil Tizl je vojnik iz Korejskog rata i potpuno je zaboravljeni veteran. Nakon što šerif ode kolima Rambo se vraća u grad, gde ga Tizl hapsi i odvodi u lokalnu policijsku stanicu. U stanici zamenik šerifa, Art Galt maltretira i prebija Ramba, kome počinju da se bude sećanja iz Vijetnama, gde je bio ratni zarobljenik. Kada policajci poukušaju da ga obriju, Rambo ih odguruje od sebe i pokušava da pobegne iz stanice. Napolju on otima motor od čoveka, koji se vozio ulicom i kreće prema obližnjim planinama, dok ga Tizl juri svojim policijskim autom, koje ubrzo slupa. Rambo silazi sa motora i kreće da napreduje duboku u šumu. Dok se penje uz liticu, biva primećen od strane Galta koji je u helikopteru. Galt puca na njega nekoliko puta i Rambo je primoran da skoči sa litice na drveće. Povređen, počinje da baca kamenje na helikopter i dok pilot pokušava da ih izbegne, Galt pada na stenu i gine.

Nakon toga, Tizl predvodi grupu neiskusnih policajaca u šumu, koji gube sigurnost u sebe kada vide Rambovo borbeno iskustvo. Rambo ubrzo onesposobljuje ovu malu, neorganizovanu grupu, ranivši nekoliko policajaca, koristeći se taktikama i zamkama iz rata. U ovom haosu Rambo nailazi na Tizla i stavlja mu nož pod grlo, sa rečima: „Nemoj da me maltretiraš, inače ćeš dobiti rat kakav ne možeš ni da zamisliš, odustani“. Posle toga nestaje u šumi. Na lice mesta je pozvana nacionalna garda, koja podiže kamp u ovom regionu. Ubrzo stiže i pukovnik Trautman koji je obučavao Ramba. Iznenađen je što je većina policajaca još uvek živa i upozorava, da bi najbolje bilo pustiti Ramba da sada pobegne, a kad se situacija smiri krenuti ponovo za njim. Tizl odbija taj predlog. Uskoro Rambo se nađe okružen vojnicima nacionalne garde, u napuštenom rudniku. Gardisti ispaljuju raketu u sam ulaz rudnika pri čemu se on obrušava. Oni pretpostavljaju da je Rambo poginuo, a on se ustvari probija kroz tunele rudnika i beži kroz izlaz koji je blizu glavnog puta. Rambo tada otima vojni kamion i vozi se nazad u grad, gde udara u benzinsku pumpu, pri čemu se sve zapali što privlači pažnju policijskih snaga u to područje. Tizl se krije na krovu policijske stanice, očekujući Ramba, koji usput uništava veliki broj prodavnica.

Po dolasku do policijske stanice Rambo izbegava Tizlove pucnje, i ispaljuje raketu iz bacača. Tizl pada kroz stakleni krov i Rambo će pokušati da ga ubije. Tada nailazi Trautman koji ga sprečava da tako postupi. Govori mu da ne postoje šanse da se živ izvuče i da bi trebao da se preda. Okružen policijom, Rambo doživljava nervni slom i počinje da priča o užasima rata i teškoćama sa kojima se suočava u privikavanju na civilni život. Naročito ga je potreslo što je prisustvovao brutalnoj smrti svog najboljeg prijatelja. Prvi deo filma se završava Rambovom predajom i njegovim hapšenjem.

Rambo 2

Nakon svog hapšenja u prvom delu filma, Rambo je poslat u zatvorenički radni kamp. Na početku drugog dela posećuje ga poručnik Trautman, koji mu nudi priliku da bude oslobođen, ukoliko krene u Vijetnam da bi oslobodio američke ratne zarobljenike. On prihvata predlog i šalju ga kod Mardoka, američkog birokrate, koji je zadužen za celu operaciju. On govori Rambu da je njegov jedini zadatak da fotografiše ratne zarobljenike, ali ne i da ih spašava, niti da ulazi u sukob sa neprijateljskim vojnicima. Rambo ovo nevoljno prihvata, i rečeno mu je da će ga američki agent čekati u džunglama Vijetnama. Po iskakanju padobranom na zemlji sreće Ko Bau, lokalku koja radi sa amerikancima. Ona ga potom vodi do zatvoreničkog kampa. Nakon što stiže u kamp biva primećen i tad ubija nekoliko stražara. Potom sovjetske i vijetnamske trupe kreću u poteru za njim. Kako bi uspeo da pobegne iz zemlje, Rambo stiže do obližnje vojne baze, gde ubija sve i krade vojni helikopter. Posle se vraća u zatvorenički kamp, gde ubija ostale stražare i oslobađa zarobljenike. Na putu ka Tajlandu jedan sovjetski helikopter pogađa Rambov. Nakon što je prizemljen, Rambo bazukom uništava helikopter koji ga je oborio.

Po sletanju u američku bazu, Rambo uništava Mardokov komandni centar, vadi nož i pod pretnjom ga tera da oslobodi preostale američke ratne zarobljenike. U tom trenutku nailazi Trautman, koji smiruje Ramba. On je još uvek ljut i govori da samo želi da njegova zemlja voli svoje vojnike onoliko koliko oni vole nju. Onda kreće peške u nepoznatom pravcu. Trautman ga pita: „Kako ćeš živeti, Džone?“, na šta mu Rambo odgovara: „Dan za danom“. Film se završava tako što Rambo hoda prema horizontu.

Rambo 3

Film počinje kada se poručnik Trautman vraća na Tajland, kako bi još jednom tražio pomoć od Ramba. Nakon što prisustvuje meču, gde Rambo pobeđuje u borbi sa štapovima, Trautman posećuje gradilište hrama, gde Rambo pomaže u izgradnji i pita ga da li bi se pridružio u misiji u Avganistanu. Misija podrazumeva doturanje oružja avganistanskim pobunjenicima, mudžahedinima, koji se bore u sovjetsko-avganistanskom ratu. Rambo odbija da učestvuje u ovome i Trautman odlučuje da pođe sam.

U Afganistanu, Trautman upada u zasedu Sovjeta i biva uhapšen. Zarobljen je u tvrđavi koja sada služi kao sovjetska baza. Trautmana ispituje glavnokomandujući poručnik Zajsen. Rambo saznaje za Trautmana od predstavnika američke ambasade Roberta Grigsa, i ubeđuje ga da ga povede u nezvaničnu operaciju. Rambo stiže u Pakistan i susreće se sa Musom, dobavljačem oružja koji se slaže da ga odvede u selo, duboko u avganistanskoj pustinji, u blizini sovjetske baze gde je Trautman zarobljen. Meštani sela u početku žele da pomognu Rambu, ali nakon napada sovjetskih helikoptera odbijaju dalju pomoć. Sa Musom i dečakom Hamidom, Rambo kreće ka tvrđavi kako bi oslobodio Trautmana. Prvi pokušaj je bio neuspešan i rezultovao je ranjavanjem Hamida u nogu, a Ramba je tom prilikom zakačio šrapnel. Nakon povlačenja Rambo previja Hamidove rane i šalje njega i Musu na sigurno.

Narednog dana, Rambo se vraća u bazu na vreme da spase Trautmana od novog mučenja. Nako što spasi i nekoliko drugih zarobljenika, Rambo krade helikopter i beži iz baze. Međutim, helikopter se ubrzo ruši pa su Rambo i Trautman primorani da nastave peške. Nakon sukoba u pećini, gde Rambo i Trautman eliminišu nekoliko sovjetskih komandosa Specnaza, nailaze na celu armiju tenkova koje predvodi Zajsen. Ubrzo u pomoć stižu mudžahedini na konjima i napadaju sovjete. U odsudnom momentu, Rambo uspeva da ubije Zajsena u sudaru tenka i helikoptera, i uspeva da preživi eksploziju. Po završetku borbe Rambo i Trautman se opraštaju od mudžahedina i kreću kući.

Rambo 4

Film počinje sa vestima o krizi u Burmi (sada Mijanmar). Zemljom vlada Tan Šve, koji se surovo obračunava sa opozicionim demokratskim pokretom.

Bivši američki vojnik Džon Rambo još uvek živi na Tajlandu, u selu koje je blizu burmanskoj granici. Zarađuje na prodaji zmijske kože, a takođe prevozi putnike svojim brodom. Jednog dana misionar Majkl Barnet se obraća Rambu, da je potrebno da preveze njega i njegove kolege, koji su u humanitarnoj misiji. Njihov zadatak je dostavljanje pomoći plemenskom narodu Karen. Rambo u početku odbija, ali ga Sara Miler ubeđuje da im ipak pomogne.

Brod kojim su krenuli ka Burmi zaustavljaju gusari, koji traže Saru da bi ih zauzvrat propustili. Posle neuspelih pregovora Rambo ih sve ubija. Iako je njegovo delovanje uspelo da spase misionare, oni su postali veoma uznemireni. Po dolasku na dogovoreno mesto Majkl saopštava Rambu, da im njegova pomoć više neće biti potrebna. Misija ide po planu sve dok ih mijanmarske oružane snage koje predvodi Tint ne napadnu. Oni ubijaju većinu seljaka i dva misionara a ostale kidnapuju, uključujući Majkla i Saru. Kad se saznalo da se misionari ne javljaju deset dana, njihov pastor dolazi da moli Ramba za pomoć, da odveze plaćenike do sela gde su misionari poslednji put viđeni.

Rambo se složi da preveze plaćenike. Nakon što vide razoreno selo, oni prave plan. Rambo pomaže Sari i ostalima da pobegnu. Kada oružane snage Mijanmara primete bekstvo, organizuju poteru. Svi osim Ramba, Sare i plaćenika sa nadimkom školski dečko su uhapšeni. Međutim Rambo seda za mašinku na kamionu i počinje da puca po burmanskim vojnicima. Pobunjenici iz naroda Karen mu se pridružuju i pomažu u konačnoj pobedi. Major Tint planira bekstvo ali ga Rambo ubija.

Ohrabren Sarinim rečima Rambo se vraća u SAD. Poslednja scena pokazuje kako hoda po seoskom putu prema farmi u kojoj je nekad živeo.

Eksterni linkovi