Anthony Joseph "Joe" Perry (Lawrence, Massachusetts, 10. rujna 1950.), američki glazbenik, lead gitarist i tekstopisac za hard rock bend Aerosmith.

Joe Perry
Joe Perry izvedba na Sarnia Bayfest 2007.g.
Lični podaci
Datum rođenja10. rujna 1950.
Muzički rad
Period aktivnosti1965. - danas
ŽanrHard rock
Instrumentgitara
Ostalo
Službene stranicewww.aerosmith.com

Rani život uredi

Perry je dijete portugalskih i talijanskih imigranata. Njegov djed je promijenio prezime iz Pereira u Perry dolaskom u Ameriku. Perry i njegova mlađa sestra, Ann-Marie, su odrasli u malom gradiću imenom Hopedale, u državi Massachusetts. Njegov otac je bio računovođa, a majka profesorica tjelesnog i zdravstvenog odgoja u srednjoj školi i kasnije instruktorica aerobike. Ona se kasnije preselila u Arizonu dok je otac umro 1975.

Rana karijera uredi

Tijekom ranih dana Joe je formirao bend imenom The Jam Bend zajedno s Tomom Hamilonom, basistom budućeg Aerosmitha. Joe Perry se pridružio Aerosmithu 1969. Iako su ih često nazivali kopijama Rolling Stonesa, bend je došao na svoje tijekom srednjih 70-ih s nizom hit albuma. Glavni hit albumi su bili Toys in the Attic 1975. i Rocks 1976. Bend je također imao hit singlove na radiju među kojima su "Dream On," "Same Old Song and Dance," "Sweet Emotion" i "Walk This Way."

U to vrijeme, Perry i glavni vokalist Aerosmitha Steven Tyler su postali poznati kao "Toxic Twins" (Otrovni blizanci) zbog prevelikog konzumiranja droga i tulumarenja. Preprodavači droge su zarađivali mnogo novca prateći Aerosmith znajući da imaju nepresušan izvor mušterija.

Oprema uredi

Glavna Joeva gitara je Gibson Les Paul. Koristio je mnogo modela Les Paula od 70-ih, uključujući Les Paul Junior, Les Paul Standard i Les Paul Custom. U 90-ima i ranim 2000-ima, Gibson je izdao Les Paul gitaru s Joevim potpisom; ta gitara ima aktivnu mid-boost kontrolu, crni kromirani hardware i translucentnu crnu boju. Međutim, 2004. je ovaj model zamijenjen s drugom Les Paul gitarom, Joe Perry Boneyard Les Paul. Ovu gitaru karakterizira Perryjev "Boneyard" logo na zaglavlju i zelena tigrasta boja. Također je gitara dostupna i s Bigsby mostom; Perry obično koristi Boneyard model s Bigsbyjem na Aerosmithovim i solo koncertima. Gibson Joe Perry je dar od njegove supruge Billie.

Perry također koristi druge modele Gibsona. Jedan model koji koristi često je Gibson B.B. King "Lucille" gitara; međutim, umjesto crnog laka i "Lucille" potpisa na zaglavlju, Perryjeva gitara ima bijeli lak, "Billie Perry" potpis na zaglavlju i sliku Billie Perry. Također je koristio Gibson SG, Firebird, ES-175 i ES-350 modele na raznim točkama svoje karijere.

Perry također koristi gitare drugih proizvođača. U kasnim '70-ima i '80-ima, Perry je često koristio razne Fender Stratocastere; mnoge od tih gitara su bile za ljevake, okrenute naopačke i prikladno uštimane. Jedan od tih "naopakih" modela Perry još uvijek svira na koncertima, uglavnom za "Sweet Emotion". Perry također koristi Fender Telecastere, izmijenjene s hambuckerima kod vrata. U kasnim '70-ima i ranim '80-ima, Perry (zajedno s kolegom gitaristom Bradom Whitfordom) je koristio B.C Rich gitare, najčešće model Mockingbird i modele s 10 žica.

Bas sa 6 žica je zaštitni znak Perryjevog zvuka; umjesto da ga svira kao normalan bas, on ga svira kao gitaru, svirajući riffove, akorde i solo. Bas sa 6 žica je pomogao stvoriti karakterističan režajući zvuk na Aerosmithovim pjesmama "Back in the Saddle", "Combination" i "Draw the Line". U prošlosti, Perry je koristio Fender Bass VI i Danelectro baseve; također je koristio Gibson EB-6 za bas solo na "King of the Kings" na albumu "Once a Rocker Always a Rocker" (kako piše u bilješkama albuma). Perry trenutno koristi Ernie Ball MusicMan bas na koncertima.

Joe koristi Pro Co RAT Distortion efekt.

Kuhar Perry uredi

Joe Perry je proširio proizvodnju cijele linije ljutih umaka pod imenom Joe Perry's Rock Your World Hot Sauces, koji su široko dosputni na tržištu. Quesadilla s okusom istoimenog ljutog umaka se poslužuje kao aperitiv u Hard Rock Cafeu. Perry je gostovao u televizijskoj emisiji o kuhanju po imenu Inside Dish s Rachael Ray na nedavnoj stanci na turneji, gdje je pripremio obrok, pokazao svoju strast prema noževima, raspravljao o svom ljutom umaku i kuhanju te otkrio što Aerosmith jede na turneji.

Perry je zajedno s kolegom iz Aerosmitha Stevenom Tylerom i drugim partnerima donedavno posjedovao restoran Mount Blue u Norwellu, Massachusetts.

Zanimljivosti uredi

  • Joe je ljevak, ali svira gitaru nadesno.
  • Pjeva glavne vokale na pjesmama "Bright Light Fright" (Draw the Line - 1977.), "Walk On Down" (Get a Grip - 1993.), "Falling Off" (Nine Lives - 1997.), "Drop Dead Gorgeous" (Just Push Play - 2001.), "Stop Messin' Around" (Honkin' On Bobo - 2004.) i "Back Back Train" (Honkin' On Bobo - 2004.) i duet sa Stevenom Tylerom na "Combination" (Rocks - 1976.)
  • Veliki obožavatelja ranog Fleetwood Maca, osobito legendarnog gitariste benda, Petera Greena, što objašnjava često izvođenje Fleetwood Macovih klasika "Stop Messin' Round" i "Rattlesnake Shake" na Aerosmithovim koncertima.
  • Također je veliki obožavatelj gitarista Jeffa Becka i on mu je jedan od uzora. Beck je svirao uživo s Aerosmithom 1976. kao 'rođendanski poklon' za Perrya.
  • Svirao je gitaru na Eminemovoj pjesmi Sing For The Moment, iako je izjavio da mu se ne sviđa što je Eminem u pjesmi iskoristio dio pjesme Dream On.
  • Pojavio se u Nellyevom video spotu "#1".
  • Steven Tyler često spominje Perryevo ime u pjesmama, među kojima su "Shame on You" (1985) i "F.I.N.E." (1989), kao i live verzije "Movin' Out" (iz 'Classics Live II'). U koncertu, Tyler često pjeva "Perry was all over the floor" ("Perry je cijeli bio na podu") u pjesmi "Draw the Line".
  • Prije povratka Aerosmith 1984. Perry je planirao ujediniti snage s Aliceom Cooperom.
  • Priznao je da je inspiriran punk/new wave bendovima iz kasnih '70-ih, među kojima su The Sex Pistolsi i The Police.
  • Sviao je na solo albumu Genea Simmonsa 1978.
  • Perry je jedan od nekoliko ne-Kiss članova koji su gostovali na pozornici s maskiranim bendom, gdje je nosio par cipela koje je posjedovao Paul Stanley i svirao pjesmu "Strutter" tijekom Aerosmith/Kiss turneje. Slike Arhivirano 2007-05-19 na Wayback Machine-u.

Vidi još uredi

Vanjske poveznice uredi