Joas, Joaš ili Jehoaš (יהואש המלך) ("Jehovom-dan"), bio je kralj drevnog Kraljevstva Juda i jedini preživjeli sin Ahazije.

William F. Albright mu je vladavinu datirao u period 837. pne.-800. pne., dok mu je E. R. Thiele vladavinu datirao u period 835. pne.-796. pne..

Dok je bio dijete, baka Atalija je zapovijedila pokolj sve njegove rodbine. Od toga ja je spasila tetka Jošeba, te je tako postao jedini preživjeli potomak Davida (2 Ljetopisi 21:4, 17). Njegov ujak, visoki svećenik Jehojada, pokazao ga je narodu kada je imao sedam godina, te je Joas okrunjen i pomazan za kralja. Atalija se iznenadila čuvši povike "Živio lralj" te došla u hram kako bi to osporila. Jehojada je na to zapovijedio da se Atalija pogubi (2 Kraljevi 11:13-20).

Dok je Visoki svećenik živio, Joas je štovao Boga i Zakon. Nakon njegove smrti je počeo štovati druge bogove, a Zaharija, sin i nasljednik Visokog svećenika, je pogubljen. Knjiga o Kraljevima tvrdi da je zbog toga zemlju Bog kaznio napadima aramejskih osvajača. Sahranjen je u Jeruzalemu (2 Kraljevi 12:21).

On je jedan od četiri kralja koji su u Mateju (1:8) ispuštene iz Isusove genealogije, ali se spominje u Mateju 23:35.

Eksterni linkovi uredi


Joas od Jude
bočni ogranak od Pleme Juda
Prethodi:
Atalija
Kralj Jude
Albright: 837. pne. – 800. pne.
Thiele: 835. pne. – 796. pne.
Galil: 842. pne. – 802. pne.
Slijedi:
Amazija