Cvrčak Cvrča je jedan od animiranih likova Volta Diznija koji se prvi put pojavio u dugometražnom crtanom filmu „Pinokio“. U tom filmu, ovaj lik je najvažniji nakon Pinokija i ima ulogu njegove savesti i glavnog naratora.

Jiminy Cricket

Kreiranje lika uredi

Ovaj lik se pojavljuje i u originalnom delu, odnosno romanu italijanskog pisca Karla Kolodija, ali bez imena i u tom romanu ga glavni junak, drveni lutak Pinokio ubija čekićem. U filmu je njegova uloga izmenjena, pa čak na navaljivanje samog Diznija, dodeljena mu je sve veća minutaža, pa i scene koje su prvobitno bile namenjene glavnom junaku. S obzirom da je bilo važno da ovaj lik uspe, posebno je posvećena pažnja scenama u kojima se pojavljuje i scena u kojoj peva „Give A Little Whistle“ je bila prva kompletno završena. Ipak, autori su imali problem da ostvare ovaj lik zbog njegove male veličine. Da bi olakšali taj posao, kao i za druge likove, korišćene su lutke koje su poslužile kao modeli za crtanje, a u manjoj meri je poslužila i tehnika rotoskoping. Na samom početku crtači Vord Kimbali, Vuli Rajtherman i Don Tousli su ga zamislili kao pravog insekta sa antenama, ali je u konačnoj verziji više ličio na čovečuljka sa belim rukavicama i plavožutim šeširom. Jedina odlika insekta je bila ta što nije imao ušne školjke.[1] Glas ovom junaku je „pozajmio“ Klif Edvards[2]. Smatra se da je ova uloga pratioca glavnog lika nadalje postala praksa i u drugim Diznijevim crtaćima.[1]

Izvori uredi

  1. 1,0 1,1 Politikin zabavnik br. 3047. Datum: 2.7.2010. Rubrika: „Drveni dečak od krvi i mesa“, str. 54-56. Izdaje i štampa: Politika AD.
  2. Pinocchio (1940) - Full cast and crew