James "Jim" Brass je izmišljeni lik policijskog detektiva koji je bio jedan od protagonista, odnosno stalnih likova u američkoj TV-seriji CSI: Crime Scene Investigation. Tumačio ga je Paul Guilfoyle.

Jim Brass
lik iz CSI: Crime Scene Investigation
Prvo pojavljivanje"Pilot"
Zadnje pojavljivanje"Immortality"
Tumač/ica ulogePaul Guilfoyle
PrebivališteNew Jersey
Las Vegas
Informacije
Zanimanjekriminalist
policijski detektiv
privatni zaštitar
Rođenje
Smrt
Trajanje2000-2014, 2015
Sezone1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14
Ostala pojavljivanjaImmortality

Brass se nakon završetka srednje škole priključio američkim marincima i proveo dvije godine u vijetnamskom ratu. Po završetku službe se upisao na Seton Hall University u New Jerseyu te diplomirao historiju. Potom se priključio policiji Newarka gdje je proveo sljedećih dvadeset godina; tokom službe, pogotovo u Odjelu za poroke, je često dolazio u dodir sa korupcijom, ali je sam nastojao ostati "čist", te je zbog toga bio bojkotiran od strane kolega. 1990-ih se preselio u Las Vegas i priključio tamošnjoj policiji. Privatni život mu je bio problematičan, a što je uključivalo neuspjeli brak tokom koga su oboje partnera bili nevjerni, a u kome će se roditi Ellie, za koju se ispostavilo da joj Brass nije pravi otac. Iako se prema njoj nastojao odnositi kao prema kćeri, Ellie ga odrekla i odala drogi i uličnoj prostituciji.

Brass je 2000. godine (na početku serije) bio načelnik noćne smjene lasvegaskih kriminalista, ali je taj posao nedugo potom predao Gilu Grissomu. Brass nakon toga služi kao svojevrsni "izvršitelj", odnosno obavlja fizičke, odnosno rutinske policijske poslove hapšenja i ispitivanja osumnjičenika za zločine, pri čemu se ističu njegovi sarkastični komentari. Iako su obrazovanjem, karakterom i svjetonazorom bitno različiti, Brass i Grissom su bliski prijatelji, te je Brass upravo Grissomu dao punomoć da donosi medicinske odluke u slučaju njegove poslovne nesposobnosti. Brass je 2014. otišao u penziju, ali se u finalu serije vraća kako bi svojim bivšim kolegama pomogao pri rješavanju jednog zločina.

Prethodi:
nepoznato
nadznornik noćne smjene kriminalista Las Vegasa Slijedi:
Gil Grissom
Prethodi:
Unknown
glavni detektiv Odjela za ubistva Slijedi:
Kevin Crawford