Jayne Mansfield

Jayne Mansfield (Bryn Mawr, 19. travnja 1933. - New Orleans, 29. lipnja 1967.) je bila američka glumica, poznata kao jedan od najvećih hollywoodskih zvijezda, odnosno seks simbola na prijelazu iz 1950-ih u 1960-e.

Jayne Mansfield
filmska, kazališna i TV-glumica, pjevačica, noćna zabavljačica, djevojka s Playboyeve duplerice
Biografske informacije
RođenjeVera Jayne Palmer
(1933-04-19)19. 4. 1933.
Bryn Mawr (Pennsylvanija), SAD
Smrt29. 6. 1967. (dob: 34)
U.S. Highway 90 kraj Slidella u Louisiani
SupružnikPaul Mansfield (1950–1958)
Miklós Hargitay (1958–1964)
Matt Cimber (1964–1966)
DjecaJayne Marie Mansfield, Miklós Jeffrey Palmer Hargitay, Zoltán Anthony Hargitay, Mariska Magdolina Hargitay, Antonio Raphael Ottaviano
Profesionalne informacije
Zanimanjefilmska, kazališna i TV-glumica, pjevačica, noćna zabavljačica, djevojka s Playboyeve duplerice

Na karijeru su joj značajno uticale njene neobično velike grudi, koje je često naglašavala izborom odjeće, ali i promotivnim trikovima poput "slučajnog" skidanja, kao i usporedbe sa Marilyn Monroe koja se smatrala njenom glavnom suparnicom, i čiji je imidž znala parodirati. Slavnom je postala 1955. godine nedugo nakon što se fotografirala za Playboy, odnosno nakon što je na Broadwayu tumačila lik glumice Rite Marlowe (temeljen na Monroe) u satiričkoj predstavi Will Success Spoil Rock Hunter?. Ona joj je omogućila početak karijere, odnosno nastupe u nekoliko izuzetno uspješnih filmova među kojima se ističu The Girl Can't Help It te filmska verzija njenog brodvejskog hita. Iako je Mansfield u filmovima njegovala imidž "glupe plavuše", u stvarnosti je bila relativno dobro obrazovana te, između ostalog, tečno govorila nekoliko jezika. Od 1959. joj se karijera našla u silaznoj putanji, a za što su najzaslužnije bile njene česte trudnoće, zbog kojih je sve teže održavala liniju. Godine 1963. je ponovno nakratko vratila popularnost eksplicitnim slikama za Playboy, a nakon kojih je slijedio Promises! Promises!, poznat kao prvi moderni mainstream hollywoodski film u kome se glavna zvijezda pojavljuje gola. Četiri godine kasnije je poginula u prometnoj nesreći čiji su morbidni detalji kasnije postali predmetom urbanih legendi.

Mansfield je bila udana tri puta i imala petoro djece, među kojima je kćer Mariska Hargitay, danas ugledna televizijska glumica.

Vanjske veze uredi