Jastrebarsko (lokalni naziv Jaska), grad u Hrvatskoj. Nalazi se u Zagrebačkoj županiji. Po popisu iz 2001. godine u gradu je živjelo 16.689 stanovnika. Gradonačelnik je Zvonimir Novosel. Stanovnici se zovu Jaskanci i Jaskanke.

Jastrebarsko
Strossmayerov trg
Strossmayerov trg
Jastrebarsko na mapi Hrvatske
Jastrebarsko
Jastrebarsko
Koordinate: 45°40′N 15°39′E / 45.67°N 15.65°E / 45.67; 15.65
Država Hrvatska
ŽupanijaZagrebačka
Uprava
 • GradonačelnikZvonimir Novosel (SDP)
Stanovništvo
 • Ukupno16,689
Vremenska zonaUTC+1 (CET)
 • Ljeti (DST)UTC+2 (CEST)
Poštanski broj
10450
Registarska oznakaZG

Zemljopis uredi

Gradska naselja uredi

Jastrebarsko se sastoji od 60 gradskih naselja, to su: Belčići, Brebrovac, Brezari, Breznik Plešivički, Bukovac Svetojanski, Celine, Crna Mlaka, Cvetković, Čabdin, Čeglje, Črnilovec, Dolanjski Jarak, Domagović, Donja Reka, Donji Desinec, Draga Svetojanska, Dragovanščak, Goljak, Gorica Svetojanska, Gornja Kupčina, Gornja Reka, Gornji Desinec, Grabarak, Gračac Slavetićki, Guci Draganički, Hrastje Plešivičko, Hrašća, Ivančići, Izimje, Jastrebarsko, Jurjevčani, Kupeć Dol, Lanišće, Lokošin Dol, Malunje, Miladini, Novaki Petrovinski, Orešje Okićko, Paljugi, Pavlovčani, Pesak, Petrovina, Plešivica, Prhoć, Prilipje, Prodin Dol, Rastoki, Redovje, Slavetić, Srednjak, Stankovo, Špigelski Breg, Tihočaj, Toplice, Vlaškovec, Volavje, Vranov Dol, Vukšin Šipak i Zdihovo.

Stanovništvo uredi

Uprava uredi

Historija uredi

Jastrebarsko se prvi put spominje 1249. u ispravi bana Stjepana, a 1257. kralj Bela IV. dodijelio mu je status slobodnog kraljevskog trgovišta.

U blizini Jastrebarskog se za vrijeme drugog svjetskog rata nalazio koncentracioni logor u kome su bila smještena srpska djeca zarobljena na Kozari u junu [1942]. Logor su 26.8. 1942. oslobodili partizani.

Za vrijeme raspada Jugoslavije u Jastrebarskom se nalazila baza JNA, u kojoj se, nakon povlačenja iz Slovenije, našao veliki broj tenkova i drugih oklopnih vozila. Izbijanjem rata u Hrvatskoj ta je kasarna blokirana. Posredovanjem promatrača EEZ garnizon se zajedno sa svim naoružanjem i opremom evakuirao u Bosnu i Hercegovinu 13.11. 1991. Taj datum se obilježava kao Dan grada.

Gospodarstvo uredi

Slavni ljudi uredi

Spomenici i znamenitosti uredi

Obrazovanje uredi

Kultura uredi

  • TV Plus - televizijska je postaja sa sjedištem u Jastrebarskom i pokriva cijelo pripadajuće područje. Program emitira 24 sata dnevno na 11.kanalu VHF-a. Jastrebarsko je najmanji grad u Hrvatskoj u kojem je sjedište neke televizijske postaje. Više informacija na www.tvplus.hr
  • Radio Jaska - emitira na 93,8 MHZ pokriva šire područje grada, grad Karlovac, dio Zagreba, Plitvice a cuje se i u Bihacu. Emitira od 1966 godine.

Sport uredi

Vanjske veze uredi