Jason Jordan Segel ( 18. siječnja, 1980, Los Angeles, Kalifornija, Kalifornija) je američki televizijski i filmski glumac najpoznatiji po ulogama u filmovima "Volim te, Čovječe", "Napumpana" i "Kako preboljeti Sarah Marshall" te u popularnoj CBS-ovoj humorističnoj seriji Kako sam upoznao vašu majku u kojoj glumi Marshalla Ericksena.

Jason Segel
Jason Segel
Biografske informacije
RođenjeJason Jordan Segel
18. 1. 1980. (1980-01-18) (dob: 44)
Los Angeles, Kalifornija
Opus
Djelatni period1998. -
Znamenite uloge
Marshall Ericksen (Kako sam upoznao vašu majku)
Službene stranice
http://jason-segel.com/

Rani život uredi

Rođen je u Los Angelesu u saveznoj državi Kaliforniji. Otac mu je bio židovske vjere. Inače Segel, visok 193 cm igrao je za srednjoškolsku košarkašku momčad s kojima je osvojio državno prvenstvo. Oduvijek je sanjao da će postati glumac te se pridružio kazalištu i kao mladić glumio po lokalnim kazalištima.

Karijera i privatni život uredi

Prvu veću ulogu dobio je u NBC-ovoj humorističnoj seriji Frikovi i šmokljani (eng. "Freaks and Geeks") u kojoj je glumio "frika" Nicka Andopolisa. Čak je i sam napiso pjesmu za svog lika u seriji koju je pjevao svojoj djevojci u seriji.

Hodao je s kolegicom iz serije Lindom Cardellini koja ga je ostavila nakon što je serija otkazana, a nagađalo se zato što je dobio 10 kilograma, ali je to on kasnije opovrgnuo kazavši da je to izvučeno iz konteksta njegove izjave [1].

Pojavljivao se kao Neil Jansen u američkoj krim seriji CSI. Jedna od glavnijih televizijskih uloga mu je ona Marshalla Ericksena u seriji Kako sam upoznao vašu majku, uz kolege Josha Radnora, Cobie Smulders, Neila Patricka Harrisa i Alyson Hannigan tumači jedan od pet glavnih likova u seriji koja je jedna od najgledanijih u americi u poslijednjih pet godina.

Na filmskom platnu pojavljiva se unazad 3-4 godine u koedijama. Igrao je sporednu ulogu u filmu "Napumpana", glavnu ulogu u komediji "Kako preboljeti Sarhu Marshall" i u najnovijem filmu iz 2009. godine igra sporednu ulogu u filmu "Volim te, Čovječe".

Vanjske poveznice uredi

Izvori uredi