Japanska Wikipedija

Japaneska Wikipedia je izdanje Wikipedije na japanskom jeziku. U januaru 2007. je bila peta po veličini Wikipedija poslije engleske, njemačke, francuske i poljske. Predstavlja najveću Wikipediju na ne-evropskom jeziku. Započeta je u septembru 2002. godine, a prag od 200.000 članaka je prešla u aprilu 2006. Dana 10.8. 2007. imala je preko 400.000 članaka.

Favicon of Wikipedia Japanska Wikipedija
URL http://ja.wikipedia.org/
Komercijalan?ne
Tip Internetski enciklopedijski projekt
Registracijaopcionalna
Jezikjapanski
Posednik Fondacija Wikimedia
Autor


Historija uredi

U maju 2001. je stvoreno 12 ne-engleskih izdanja Wikipedije uključujući, japansku. Originalna adresa sajta je bila http://nihongo.wikipedia.com a sve stranice su napisane latinicom ili romajijem, s obzirom da softver u to vrijeme podržavao japansko pismo.

Prvi članak se zvao "Nihongo No Funimekusu" (neispravan naziv, koji je vjerojatno trebao značiti onso taikei (音素体系, fonologija) a napisan je u romajiju. Do kasnog decembra iste godine postojale su samo dvije stranice.

1.9. 2002. je Wikipedijin softver poboljšan s tzv. verzijom "Phase III", a članci su prebačeni, te se otada mogu datirati promjene u člancima. Neki od članaka su napisani od korisnika čiji maternji jezik nije bio japanski.

Istog mjescea je počeo prijevod Wikipedijinog interfejsa na japanski. Do kraja godine su prevedene stranice koje opisuju uređivanje stranica i GNU licenca za slobodnu dokumentaciju. Tada je bilo 10 registriranih korisnika, isto koliko i članaka.

 
Screenshot od ja.wikipedia.org

31.1. 2003. japansko online izdanje časopisa Wired News je objavilo članak o Wikipediji, nakon čega se naglo povećao broj sudionika projekta

12.2. 2003. japansko izdanje je prešlo prag od 1000 članaka, što je bio razlog da Slashdot objavi članak o japanskoj Wikipediji. Nekoliko dana poslije toga se broj korisnika udvostručio, što se često tumači kao primjer Slashdot efekta.

15.7. 2003. japanska Wikipedija je dosegla broj od 10.000 članaka, odnosno 4 mjeseca i 3 dana nakon miljokaza od 1000 članaka, što je brže nego što je to uspjelo engleskoj Wikipediji. Do početka 2004. japanska Wikipedija je imala 30.000 članaka, a u kasnom septembru iste godine 75.000 članaka.

Porast se često tumači i time da je sajt Yahoo! Japan News imao linkove na pojmove na japanske Wikipedije u svojim vijestima.

Jedna od karakteristika japanske Wikipedije jest odbacivanje doktrine o poštenoj upotrebi. Pravila korištenja su obično stroža od drugih Wikipedija, pa tako se poprijeko gleda na korištenje ciitata u člancima, kao i razbijanje i spajanje članaka. Administratori su također skloni brisati i zaključavati članke i pojedine stranice. Također je zabranjeno pisati članke o privatnim osobama, a poprijeko se gleda i na članke o aktualnim događajima.

V. također uredi

Vanjske veze uredi