James H. Wilkinson

Džejms Hardi Vilkinson (engl. James Hardy Wilkinson; Strod, 27. septembar 1919Tedington, 5. oktobar 1986) je bio engleski naučnik koji se bavio numeričkom analizom, oblašću koja se nalazi na granici između primenjene matematike i računarstva, a posebno je primenjiva na fiziku i inženjering.

James Hardy Wilkinson
Rođenje (1919-09-27)27. 9. 1919.
Strood, Engleska
Smrt 5. 10. 1986. (dob: 67)
Teddington, Engleska
Polje numerička analiza
Istaknute nagrade Turingova nagrada,
članstvo u Kraljevstvom društvu[1]

Biografija uredi

Vilkinson je pohađao čuveni Triniti koledž u Kembridžu, gde je i maturirao kao najbolji u generaciji. Početkom četrdesetih godina dvadesetog veka, u vreme drugog svetskog rata, Vilkinson je počeo da se bavi termodinamikom eksplozija, balistikom i supersoničnim kretanjima. Kada je shvatio da mu analitički pristup rešavanju realnih problema neće doneti upotrebljive rezultate, počeo je da koristi približne numeričke metode. Na taj način je dolazio do rešenja parcijalnih diferencijalnih jednačina, a za sama izračunavanja je koristio mehaničku mašinu za računanje kojom je upravljao pomoću ručice za okretanje. Sredinom 1946. godine počeo je da radi u Nacionalnoj fizičkoj laboratoriji, kao pomoćnik Alana Tjuringa na projektu za stvaranje ACE (Automatic Computing Engine) računara, da bi ga dve godine kasnije, kada je Tjuring napustio projekat, zamenio kao vođa.

Kasnija istraživanja su Vilkinsona odvela na polje numeričke analize u kome je otkrio mnoge značajne algoritme.

Dobio je Tjuringovu nagradu 1970. godine za „istraživanja u oblasti numeričke analize koja su olakšala upotrebu digitalnih računara velikih brzina, čime mu je ukazano posebno priznanje za dostignuća u izračunavanjima koja je napravio u oblasti linearne algebre i analize grešaka unazad“.

Vidi još uredi

Izvori uredi

  1. DOI:10.1098/rsbm.1987.0024
    This citation will be automatically completed in the next few minutes. You can jump the queue or expand by hand

Vanjske veze uredi