Jacques Derrida

francuski filozof

Jacques Derrida, rođen kao Jackie Élie Derrida (El Biar, 15. srpnja 1930.Pariz, 9. listopada 2004.), bio je francuski filozof rođen u Alžiru. Derrida je bio jedan od vodećih modernih filozofa, a njegov najznačajniji doprinos je semiotička filozofija dekonstrukcije, koju je razradio u brojnim tekstovima koje je napisao. Derrida je jedan od najvažnijih filozofa poststrukturaliuma i postmodernizma.

Jacques Derrida
XX. stoljeće
Zapadna filozofija
Biografske informacije
RođenjeJackie Élie Derrida
15. srpnja 1930.
Alžir El Biar, Alžir
(tada Francuska Francuski Alžir)
Smrt9. listopada 2004.
Francuska Pariz, Francuska
SupružnikMarguerite Aucouturier
RodbinaHaïm Derrida (otac, 1896–1970)
Georgette Safar (majka, 1901–1991)

Paul Moïse (brat)
Obrazovanje
Zanimanjeprofesor, filozof
Filozofija
Škola/TradicijaKontinentalna filozofija
Dekonstrukcija
Jezikfrancuski jezik
Znamenite ideje
Glavna djela
Inspiracija

Tokom svoje karijere, Derrida je napisao preko 40 knjiga i stotine eseja, a održao je i cijelu seriju javnih predavanja. Izvršio je izrazit utjecaj na brojne društvene i humanističke znanosti osim filozofije i književnosti, a među koje spadaju pravo, antropologija, historiografija, lingvistika, psihoanaliza, feminizam, politika i LGBT studije. Njegov rad je i danas izrazito utjecajan u Europi i Južnoj Americi, odnosno zemljama gdje kontinentalna filozofija ima dominantan utjecaj u odnosu na analitičku, a posebice na polju ontologije, epistemologije, etike, estetike, hermeneutike i filozofije jezika. Derridina filozofija izvršila je utjecaj i na arhitekturu (u vidu dekonstrukvitizma), glazbu, umjetnost i umjetničku kritiku.

U svojim kasnijim radovima, ponajviše se bavio etičkim i političkim temama. Ta su djela utjecala na brojne aktiviste i pokrete. Za života, Derrida je bio izrazito poznat i u javnosti popularan filozof, mada je zbog svojih ideja i nastupa stekao status kontroverznog intelektualca. Umro je u bolnici u Parizu 9. listopada 2004. godine od posljedica raka gušterače, koji mu je dijagnosticiran godinu ranije.