John Randolph "Jack" Webb (2. april 192023. decembar 1982) bio je američki glumac, televizijski producent, režiser i književnik, najpoznatiji kao tvorac popularne TV-serije Dragnet u kojoj je tumačio glavni lik losanđeleskog policijskog narednika Joea Fridaya.

Jack Webb
Rođen/a John Randolph Webb
(1920-04-02)2. 4. 1920.
Santa Monica, Kalifornija, SAD
Umro/la 23. 12. 1982. (dob: 62)
West Hollywood, SAD
Drugo ime(na) John Randolph
pen name
Suprug/a/e/zi Julie London (razvod); još tri braka

Biografija uredi

Jack Webb se rodio u Santa Monici, a odrastao je u losanđeleskoj četvrti Bunker Hill, gdje mu je majka izdavala sobe. Jedan od gostiju je bio muzičar, koji je malom Webbu poklonio ploču Bixa Beiderbeckea te tako kod njega potakao ljubav prema jazzu koja će ostati do kraja života. Webb se nakon toga školovao u srednjoj školi Belmont, a nakon diplome studirao umjetnost. Kada su SAD ušle u drugi svjetski rat, Webb se prijavio u vojno zrakoplovstvo te služio kao član posade bombardera B-24, a potom kao instruktor.

Po povratku iz vojske se odlučio posvetiti show businessu. Za to mu se prilika pružila u San Franciscu, gdje je na lokalnoj radio-stanici kao glumac dobio vlastitu emisiju The Jack Webb Show. Godine 1946. je počeo nastupati kao protagonist radio-serije Pat Novak for Hire, u kojoj je glumio privatnog detektiva-amatera. Seriju je kasnije počela emitirati i nacionalna mreža ABC, dok je mreža Mutual Broadcasting Network|Mutual emitirala sličnu seriju Johnny Madero, Pier 23.

Godine 1948. Webb je dobio malu ulogu kriminalističkog laboranta u He Walked by Night, igranom filmu temeljenu na istinitim događajima vezanim uz ubistvo pripadnika Kalifornijske prometne policije. Film je sniman u polu-dokumentarnom stilu pri čemu je autorima savjete davao Marty Wynn, detektiv losanđeleske policije. Webb je bio duboko impresioniran stvarnim metodama policijskog rada - tako drukčijim od onih koje su prikazivali tadašnji holivudski filmovi - da se odlučio napraviti radio-seriju s ciljem da policijski rad i svakodnevnicu što realističnije približi javnosti. Tako je godine 1949. nastala radio-serija Dragnet.

Serija je stekla veliku popularnost, pa je dvije godine kasnije započelo snimanje njene televizijske verzije. Ona se na programu održala do 1959. godine, kada ju je Webb odlučio prekinuti kako bi se posvetio igranim filmovima i drugim projektima. U tome nije imao previše uspjeha, pa je godine 1967. započeo s novom verzijom Dragneta, koja mu je vratila popularnost.

Webb je po drugi put prekinuo snimanje Dragneta kako bi se posvetio produciranju serije Adam-12, čiji je protagonist bio uniformirani losanđeleski policajac. Nakon nje je slijedila Emergency!, posvećenu terenskim bolničarima, a koja je na programu ostala šest sezona.

Webb se spremao za snimanje nove verzije Dragneta kada ga je pogodio srčani udar, od koga je umro. Losanđeleski gradonačelnik Tom Bradley je naredio da se zastave na tri dana spuste na pola koplja, a Webb je potom sahranjen s punim policijskim počastima. LAPD je objavila da nijednom policajcu više neće dati značku s brojem 714, koju je u seriji koristio njegov lik.

Filmografija uredi

Dugometražni:

Kratkometražni:

  • Army Information Film No. 7: Code of Conduct - To Resist (1950)
  • The Challenge of Ideas (1961) (narator)
  • A Force in Readiness (1961)
  • The Commies are Coming, the Commies are Coming (1962)
  • Patrol Dogs of the United States Air Force (1968) (narator)
  • Star Spangled Salesman (1968)
  • "Is it worth it " nastavni film Poštanske službe SAD iz 1970-ih

Televizijski nastupi uredi

Knjige uredi

  • The Badge, Prentice-Hall (hardback, 1958)

Izvori uredi

  • Hugh W. Binyon: Reflections in a Pig's Eye Babcock Publishing; (paperback, 2002)
  • Michael J. Hayde: My Name's Friday: The Unauthorized but True Story of Dragnet and the Films of Jack Webb; Cumberland House Publishing; ISBN 1-58182-190-5 (paperback, 2001)
  • Jack Webb: The Badge: The Inside Story of One of America's Great Police Departments ; Prentice-Hall; (hardback, 1958)
  • Maurice Zolotow: The True Story of Jack Webb The American Weekly, Sept. 12, 19, 26, Oct. 3, 1954.

Eksterni linkovi uredi