Jean Louis Lebris de Kerouac (Lowell, 12.3. 1922. - Saint Petersburg, Florida, 21.10. 1969.) je bio američki romanopisac, pjesnik i ikona pop kulture.

Jack Kerouac
Jack Kerouac prilikom novačenja u mornaricu, 1943. godina
Biografske informacije
Rođenje(1922-03-12)12. 3. 1922.
Lowell, Massachusetts
Smrt21. 10. 1969. (dob: 47)
St. Petersburg, Florida
NacionalnostSAD
Obrazovanje
Zanimanjeromanopisac
pjesnik
Opus
Književni pravacBeat
Književne vrsteBeat pjesme
Znamenita djela
Inspiracija

Rodio se u gradiću Lowellu, država Massachusetts. Do 6. godine nije znao ni riječi engleskog jezika. Kada je imao samo 4 godine, umro mu je stariji brat Gerard za kojeg je bio jako vezan. Kasnije će vjerovati da ga brat gleda kao anđeo čuvar, posvetivši mu zbirku pjesama "Vizije Gerarda". Poznat je kao "Kralj bitinika" ili "otac hipija". Takve stvari nije volio. Puno je pio.

U srednjoj školi bio je glavni sportaš, kao Al Bundy, i dobio je stipendiju za sveučilište Columbia. No, posvađao se sa trenerom, i slomio nogu, pa mu je karijera završila. Na sveučilištu je upoznao Allena Ginsberga i Williama Burroughsa, koji predvode beat generaciju. Kada je imao 24 godine, od raka mu umire otac. Okušao se kao sportski novinar.

Odbacio je vrijednosti 1950-ih godina. Tražio je duhovno oslobođenje, a ta potraga je proizvela njegov najbolji rad, autobiografski roman "Na cesti" (1957.). Svoj treći roman smatrao je svojim najgorim.

Objavio je niz djela, no razočaran njihovim nerazumijevanjem, povukao se u rodni gradić Lowell, mjesto iz kojeg je potekla Bette Davis.

Kasnije se sa 3. ženom i majkom preselio na Floridu, gdje i umire od ciroze jetre sa samo 47 godina.

Vanjske veze uredi