Jugoslovenski Aerotransport let 367, sa avionom Mekdonel-Daglas DC-9 (Registracija: YU-AHT) na relaciji Stokholm-Kopenhagen-Zagreb-Beograd je eksplodirao tokom leta ka Zagrebu 26. januara 1972. godine. Avion je sa 10.050 metara pao u blizini sela Srpska Kamenica u tadašnjoj Čehoslovačkoj, sada Češkoj. Od 28 lica - 23 putnika i 5 članova posade - svi su poginuli sem stjuardese, Vesne Vulović.

Let Jugoslovenskog Aerotransporta JU 367
Sažetak
Datum  26.1. 1972..
Vrsta  tempirana bomba po rezultatima službene istrage
Mjesto  Srbska Kamenica, Češka, Čehoslovačka
mrtva/ih  27
Avion
 avion type  McDonnell Douglas DC-9
Operater  JAT
Broj repa  HL7468
putnika  23
članova posade  5
preživjelih  1 (Vesna Vulović)

Verzije incidenta uredi

Jugoslovenske vlasti su za pad aviona okrivile ustaše. Pretpostavljalo se da je bila postavljena bomba u stražnjem dijelu aviona. U anonimnom pozivu novinama iz Malmöa je rečeno "postavili smo bombu u avion jer smo mislili da će premijer biti u njemu". Predsednik SIV Džemal Bijedić je 24. januara prisustvovao sahrani danskog kralja Frederika IX ali se iste večeri nenajavljeno vratio kući vojnim avionom. U Čehoslovačku je, kao asistent u istrazi, bio poslat puk. Jovan Popović, stručnjak za eksplozive.[1]

Vlasti ČSSR I SFRJ sproveli su zajedničku istragu u kojoj je utvrđeno da je za obaranje avina kriva bomba postavljena iznutra.

Vesna Vulović, koja je preživala slobodan pad sa 10.160 metara (33.333 stopa) je u momentu eksplozije bila na zadnjem delu aviona, kod repa, što je verovatno doprinelo tome da preživi. Ovaj događaj je doprineo tome da Vesna Vulović bude uvršćena u Ginisovu knjigu rekorda.

Ovaj događaj je spomenut u dve serije na kanalu "Diskaveri" — FBI dokumenti (The FBI Files) i Rasturači mitova (MythBusters).

Početkom 2009. nemačka TV-kuća ARD je objavila rezultate vlastitih istraživanja koja tvrde da je avion oboren od strane čehoslovačke protivvazdušne odbrane, a da je istraga lažirana iz političkih razloga, odnosno da je avion u tom trenutku bio na visini od nekoliko stotina metara.

Izvori uredi

  1. Tito Sees Enemies in Yugoslavia and Out. nytimes.com JAN. 28, 1972

Eksterni linkovi uredi