Jèrriais ili jerseyski (džerzijski) jezik je oblik normanskog jezika koji se govori na Jerseyu, jednom od Kanalskih Otoka. Posljednjih stotinu godina taj je jezik u opadanju jer ga je engleski zamijenio kao jezik kojim se koristi u obrazovnom sistemu, privredi i upravi. Danas ima sve manje ljudi koji jerseyski jezik mogu smatrati svojim maternjim jezikom, ali usprkos toga traju napori da se jezik očuva.

Jèrriais
Države Jersey
 Sark
Broj govornika2.874 (113 glavni jezik; 2.761 drugi jezik) (2001 Census)
Jezična porodica
Jezični kodovi
ISO 639-1
ISO 639-2roa
ISO 639-3none

Sličan jezik po nazivu Dgèrnésiais se govori na obližnjem Guernseyu; Sercquiais, jezik otoka Sark, je pak nastao kao dijalekt Jèrriaisa kojim su govorili jerseyski doseljenici u 16. vijeku; govornici jerseyskog jezika se također mogu sporazumijevati s govornicima normanskog jezika u susjednoj Normandiji.

Jèrriais se na engleskom često naziva "Jerseyski francuski" ili "Jerseyski normanski francuski", zbog čega se stiče pogrešan dojam da je u pitanju dijalekt francuskog jezika. Na francuskom se, pak, koriste izrazi "jersiais" i "normand de Jersey". Jerriais se, pak, mora razlikovati od jerseyskog pravnog francuskog koga koristi uprava Jerseya. Zbog toga se, u svrhu izbjegavanja zabune, koristi izraz "jerseyski normanski".

V. također uredi

 
Wikipedia

Izvori uredi

  • Lé Jèrriais Pour Tous by Paul W. Birt, 1985
  • Dictionnaire Jersiais-Français, 1966
  • Jersey Norman French - A Linguistic Study of An Obsolescent Dialect , Mari, C. Jones, 2001
  • Jèrriais: Jersey's Native Tongue by Mari C. Jones, 2003 ISBN 1-904210-3-1 Uneseni ISBN nije važeći.
  • Dictionnaithe Jèrriais-Angliais, 2005 ISBN 0-901897-40-X
  • Les Chroniques du Don Balleine/Les Nouvelles Chroniques du Don Balleine, (magazine), Jersey 1979 – current

Eksterni linkovi uredi

+