Izgubljena generacija

Izgubljena generacija (engl. Lost Generation) je izraz koji u najširem smislu sve ličnosti istog ili bliskog godišta u nekoj zemlji ili svijetu koje su u njihovom djetnijstvu, mladosti ili najboljim godinama pogodili rat, prirodne katastrofe ili ekonomska kriza, a što ih je zbog prerane smrti, bolesti, obogaljenja, siromaštva ili psiholoških trauma spriječilo da, za razliku od svojih predaka ili potomaka, ostvare svoj puni potencijal.

U užem smislu se, prvenstveno u Evropi ili zapadnom svijetu pod tim izrazom podrazumijevaju generacije muškaraca rođene od sredine 1880-ih do početka 1900-ih, tj. one koje su bile dovoljno zrele da, bilo kao dobrovoljci bilo kao regruti sudjeluju u prvom svjetskom ratu gdje su bili izloženi neočekivano visokoj smrtnosti, ranjavanju te psihološkim traumama. Taj je izraz popularizirao američki književnik Ernest Hemingway u svom romanu Sunce se ponovno rađa. U još užem smislu se koristi za američke književnike koji su, poput njega, 1920-ih živjeli i radili u Parizu.

Od početka globalne recesije krajem 2000-ih, a pogotovo početkom 2010-ih, taj se izraz sve više koristi za generacije mladih koji su u tom periodu završili školovanje, ali se bez obzira na stručne kvalifikacije suočavaju sa dugotrajnom strukturnom nezaposlenošću.

Literatura uredi