Izbor za papu 1119.

Izbor za papu 1119. godine održan je između 29. januara i 2. februara 1119. godine u Opatiji Cluny u Francuskoj. Do njega je došlo nakon smrti pape Gelazija II, i u njemu je sudjelovalo 10 od 41 člana tadašnjeg kolegija kardinala, što je bio najmanji broj sudionika papskog izbora u cijeloj historiji Crkve od 1059. Za novog papu je izabran Guy de Bourgogne, nadbiskup Viennea (koji nije bio kardinal), a koji je uzeo ime Kalist II.

Skica Opatije Cluny.

Papa je biran u Francuskoj, zato što se Gelazije nalazio u egzilu, protjeran prethodne godine iz Rima tokom Borbe za investituru u kojoj su pristaše cara Heinricha V preuzele grad i ustoličile antipapu Grgura VIII. Gelazije je u Francuskoj pokušavao pronaći podršku među tamošnjim plemstvom, odnosno sazvati crkveni sabor na kome bi se borba za investituru konačno završila. 10 kardinala koji su ga pratili su nakon njegove smrti ispočetka bili podijeljeni oko toga treba li se izbor održati odmah, ili vratiti u Rim. Na kraju je prevladala struja koja je ukazala da In Nomine Domini, kao i raniji presedani, dozvoljavaju izbor pape izvan Rima. Prisutni kardinali su se ipak složili da će svoj izbor naknadno dati na potvrdu kolegama u Rimu.

Kao glavni kandidati za novog papu su se nametnuli clunyjski opat Poncije (Pons de Melgueil) i Guy de Bourgogne. Poncije je bio kumče ranijeg pape Paskala II; Guy je, pak, prema nekim izvorima bio favorit Gelazija. Dvojicu kandidata su isticale razlike u načinu rješavanja borbe za investituru - Poncije je bio za kompromis sa carem, a Guy protiv njega. Na kraju je izabran Guy; Historia Compostelana, koju je napisao Poncijev prijatelj Diego Gelmirez, tvrdi da je Guya pratila naoružana milicija čiji su pripadnici nakon vijesti o izboru provalili u samostan i počeli razuzdano slaviti.

Guy de Bourgogne je uzeo ime Kalist II, te se nešto kasnije uspio vratiti u Rim.

Literatura uredi