Ivica Kirin (Virovitica, 14. 6. 1970) hrvatski je političar, bivši ministar unutarnjih poslova u Vladi Republike Hrvatske, trenutni gradonačelnik Virovitice.

Ivica Kirin

Mandat
12. srpnja 2005. – 2. siječnja 2008.
Prethodnik Marijan Mlinarić
Nasljednik državni tajnik Ivica Buconjić, vršitelj dužnosti
Berislav Rončević

Rođenje 14. 6. 1970. (1970-06-14) (dob: 53)
Virovitica
Politička stranka Hrvatska demokratska zajednica

Diplomirao na Geotehničkom fakultetu u Varaždinu 1994. godine. Članom HDZ-a postao 1997. godine. Bio je predsjednik Mladeži HDZ-a. Na mjesto gradonačelnika Virovitice došao je nakon prijevremenih izbora održanih u ožujku 2003. godine, postavši najmlađim gradonačelnikom u Hrvatskoj. Dužnost gradonačelnika Virovitice obavljao je u dva mandata (iako niti jedan nije bio puni četvorogodišnji mandat). Na mjesto ministra unutarnjih poslova došao je 12. 7. 2005. godine, nakon što je njegov prethodnik - Marjan Mlinarić - zatražio razrješenje zbog zdravstvenih razloga. Tako je postao najmlađi ministar u Vladi premijera Sanadera.

Kirin je za vrijeme svog mandata postao poznat po nespretnoj komunikaciji s medijima i brojnim verbalnim i drugim gafovima. Mnogi od njih su postali predmet satiričkih video-kompilacija na YouTubeu od čega je najpoznatiji insert pod nazivom Kiro prosviro. Kirin je, komentirajući to, YouTube nazvao Jubitoom zbog čega je stekao nadimak Jubito ministar.

29. 12. 2007. godine podnio je neopozivu ostavku na ministarsko mjesto zbog činjenice da je bio u lovu zajedno s generalom Mladenom Markačem, tada optuženikom za ratne zločine koji se nalazio u kućnom pritvoru, koji je time prekršio pravila Haškog suda o kućnom pritvoru i zabrani udaljavanja iz mjesta prebivališta[1].

Na lokalnim izborima 2009. je kao kandidat HDZ izabran za gradonačelnika Virovitice.

Privatni život uredi

Oženjen je, otac dvoje djece.

Reference uredi

Povezano uredi

Vanjske veze uredi