Ivernijski jezik

Ivernijski jezik (engleski: Ivernic language) je ime hipotetičkog keltskog jezika, za čije historijsko postojanje nema nikakvih materijalnih dokaza.

Ivernijski
RegijeGrofovija Cork
Jezična porodicaIndoevropski jezici
Jezični kodovi
ISO 639-1
ISO 639-3

Antički geograf Klaudije Ptolomej (2. vijek) je stanovnike jugoistočne Irske (današnja Grofovija Cork) naveo pod imenom - Iverni.[1]

Na bazi tog je uz nešto je mitoloških legendi je irski lingvist Thomas Francis O'Rahilly (1883.-1953.) ponudio hipotezu o Ivernijskom jeziku. On je povezao Iverne sa mitološkim Fir Bolgom i Belgima iz antičke Galije i Britanije. Po njemu su Iverni u 5. vijeku izvršili invaziju na Irsku i ovladali njenim jugom. Kako nisu bili Gali govorili su svoj - ivernijski, koji je bio bliži britonskim nego galskim jezicima.

Većina današnjih lingvista odbacila je njegovu konstrukciju, iako i danas ima onih koji misle da ima nešto istine u njoj.

Tako William O'Brien u svojoj knjizi Iverni: A Prehistory of Cork, iznosi tezu da su Iverni došli iz Centralne Evrope, kao direktni nasljednici Vinčanske kulture. Dokaze za svoju tezu vidi u nestanku megalita zapadno mediteranskog tipa u Corku, uz istovremenu pojavu novog tipa megalita, koji liče na centralnoevropske. Po njemu to je bila jasna granica između galske i negalske Irske.[2]

Izvori uredi

  1. Iverni (engleski). Oxford index. Pristupljeno 29. 12. 2017. [mrtav link]
  2. Old Europe (Vinca) language and culture in early layers of Serbian and Irish culture (engleski). boards. Pristupljeno 29. 12. 2017.