Johannes Schadowitz, hrvatski Ivan Šadović (Zagreb, 1624. - Gross Särchen, 29. svibnja 1704. godine), bio je hrvatski časnik. Smatra se povijesnim predloškom za legendarnog lužičkoprpskog čarobnjaka Krabata.

Spomen ploča u katoličkoj crkvi u Wittichenauu.

Sudjelovao je u Velikom turskom ratu i zbog svojih sposobnosti za organizaciju i ostalih vještina postao je predvodnik konjičke jedinice.

Spasio je od smrti u turskom zarobljeništvu kneza Ivana Jurja III. od Saske. Iz zahvalnosti hrvatskom časniku knez je darovao posjed Gross Särchen.

Zbog svoje neobično velike tjelesne visine, ponašanja i znanja, koje je stekao na putovanjima po brojnim zemljama, ljudi su mu pripisivali nadnaravne moći i nazvali ga čarobnjakom. Zvali su ga Kroat (na lužičkoprpski Chorwat), a kasnije se je riječ pretvorila u Krabat (usp. njem. Krabaten = Hrvati, te Krabat, Krobat, Krowat).

Tijekom njegove vladavine Gross Särchen je doživio procvat, što je doprinijelo stvaranju legende o njemu.

Kao katolički vjernik, iz protestanstkog je Gross Särchena putovao u Wittichenau kako bi sudjelovao na svetoj misi. Živio je 80 godina, a pokopan je u katoličkoj crkvi u Wittichenauu. Tamo se nalazi i spomen ploča o čovjeku o kojem je narod ispreo niz legenda.

Vanjske veze uredi