It (film, 2017)

It, znan i kao It: Chapter One (srpskohrvatski: Ono / Ono: Prvo poglavlje),[5][6] američki je horor film[7] iz 2017. godine, temeljen na istoimenom romanu Stephena Kinga. Film je režirao argentinski režiser Andrés Muschietti, prema scenariju što su ga napisali Chase Palmer, Cary Fukunaga i Gary Dauberman.[8][9] Radnja filma fokusira se na sedmero djece u fiktivnom gradiću Derryju, ME, koje terorizira naslovno stvorenje, samo da bi se ona u procesu suočila s vlastitim demonima. Ovo je druga adaptacija Kingovog uspješnog romana, nakon miniserije iz 1990. godine.[10][11][12]

It
Žanrhoror, drama
RežijaAndrés Muschietti
ProdukcijaRoy Lee
Dan Lin
Seth Grahame-Smith
David Katzenberg
Barbara Muschietti
ScenarioChase Palmer
Cary Fukunaga
Gary Dauberman
UlogeJaeden Lieberher
Bill Skarsgård
MuzikaBenjamin Wallfisch
Premijera5. rujna 2017.
Jezikengleski jezik
Trajanje135 minuta[1]
Država Sjedinjene Države
Kompanija
StudioNew Line Cinema
RatPac-Dune Entertainment
Vertigo Entertainment
Lin Pictures
KatzSmith Productions
DistributerWarner Bros. Pictures
Budžet$35,000,000[2][3]
Zarada$700,300,000[4]
Tehnička ekipa
FotografijaJeong Jeong-hun
MontažaJason Ballantine
Hronologija
Prethodni: Naredni:
It: Chapter Two
It na Internet Movie Database

U glavnim ulogama pojavljuju se Jaeden Lieberher i Bill Skarsgård kao Bill Denbrough i Pennywise, dok se u sporednim ulogama pojavljuju Sophia Lillis, Jeremy Ray Taylor, Finn Wolfhard, Wyatt Oleff, Chosen Jacobs, Jack Dylan Grazer, Nicholas Hamilton i Jackson Robert Scott.[8][13] Snimanje filma započelo je u četvrti Riverdale u Torontu 27. lipnja 2016., a zaključeno je 21. rujna 2016. godine.[14][15] Ostale lokacije snimanja u Ontariju bile su općina Port Hope i grad Oshawa.[16][17][18]

It je svoju premijeru imao 5. rujna 2017. godine, a u širu kino distribuciju u Sjedinjenim Državama pušten je 8. rujna iste godine.[19][20] Po izlasku, film je postavio seriju rekorda i zaradio više od $700,000,000 na svjetskim blagajnama.[21] Bez usklađivanja zbog inflacije, It je postao financijski najuspješniji horor film svih vremena i treći film s R ocjenom (iza Deadpoola i filma The Matrix Reloaded), kao i najprofitabilniji horor film svih vremena, s neto dobiti od $293,000,000.[22][23] Film je dobio izrazito pozitivne kritike, uz pohvale upućene glumi, režiji, fotografiji i glazbi, a velik broj kritičara ga je nazvao i jednom od najboljih adaptacija djela Stephena Kinga.[24]

Nastavak, It: Chapter Two, najavljen je za 6. rujna 2019. godine.[25]

Radnja uredi

U listopadu 1988. godine, Bill Denbrough daje svom sedmogodišnjem bratu, Georgieju, papirnati brodić. Po velikoj kiši, Georgie pusti brod niz vodom natopljenu cestu u malenom gradiću Derryju, ME, samo da bi bio razočaran kada on upadne u kanalizaciju. Dok ga pokušava vratiti, Georgie u kanalizaciji ugleda klauna, koji se predstavi kao Pennywise, rasplesani klaun. Klaun namami Georgieja da mu se približi, nakon čega mu odgrize ruku i odvuče osakaćenog dječaka u kanalizaciju.

 
Članovi Kluba gubitnika, s lijeva na desno: Stan Uris (Wyatt Oleff), Eddie Kaspbrak (Jack Dylan Grazer), Richie Tozier (Finn Wolfhard), Mike Hanlon (Chosen Jacobs), Bill Denbrough (Jaeden Lieberher), Beverly Marsh (Sophia Lillis) i Ben Hanscom (Jeremy Ray Taylor).

Sljedećeg ljeta, Bill Denbrough i njegovi prijatelji — Richie Tozier, Eddie Kaspbrak i Stan Uris — bježe od starijeg nasilnika Henryja Bowersa i njegove bande. Bill, kojega još uvijek progoni Georgiejev nestanak i nemar njegovih roditelja koji je uslijedio, otkrije kako bi bratovo tijelo moglo biti u močvarnom predjelu malo izvan grada. Bill okupi svoje prijatelje i uspijeva ih nagovoriti da istraže to područje, vjerujući kako bi Georgie još uvijek mogao biti živ. Ben Hanscom u međuvremenu otkrije kako su se u Derryju stoljećima događale neobjašnjene tragedije i nestanci djece. Bowersova grupa ga ubrzo odabere kao novu metu, nakon čega on bježi u močvaru i sastaje se s Billovom grupom. Grupica pronađe tenisicu jedne od nestalih djevojaka, dok jedan član Bowersove bande, Patrick Hockstetter, postaje Pennywiseova žrtva dok pretražuje kanalizacije u potrazi za Benom.

Grupi se ubrzo pridružuje i Beverly Marsh, djevojčica izolirana zbog tračeva o navodnom promiskuitetu; Ben i Bill razviju osjećaje prema njoj. Nešto kasnije, grupa se sprijatelji i s Mikeom Hanlonom, nakon što ga zajedniči obrane od Bowersa. Dok se ovi događaji odvijaju, svaki od članova grupe susreće neki zastrašujući fenomen u različitim oblicima; ti oblici uključuju zlobnog klauna koji je napao Georgieja, bezglavog dječaka, fontanu od krvi, bolesnog muškarca koji se raspada, jezivu sliku koja oživi, Mikeove roditelje koji živi izgaraju i fantomskog Georgieja.

Nadjenuvši si ime Klub gubitnika, oni shvate kako ih sve terorizira isti entitet. Zaključe kako Ono uzima formu onoga čega se oni najviše boje, kako se budi svakih 27 godina i hrani se djecom iz Derryja prije nego ponovo odlazi u hibernaciju te kako se kreće kanalizacijama, čije se cijevi sastaju ispod napuštene kuće u Ulici Neibolt 29. Nakon jednog Pennywiseovog napada, Gubitnici odluče otići do napuštene kuće i suočiti se demonskim klaunom, samo da bi ih ovaj razdvojio i terorizirao. Eddie u procesu slomije ruku, dok se Pennywise hvali pred Billom kako je pojeo Georgieja. Kada se ponovo skupe, Beverly probije klaunu glavu, nakon čega se on povlači. Nakon ovog susreta, grupa se postepeno raspada; Bill i Beverly ostaju jedini koji se žele nastaviti boriti.

Nekoliko tjedana kasnije, nakon što Beverly nakon sukoba uspije onesposobiti svog oca, koji ju seksualno zlostavlja, dolazi Pennywise i otima ju. Klub gubitnika se ponovo okupi i odlaze do napuštene kuće kako bi ju spasili. Tamo ih napada Bowers, koji je u naletu ludila potaknutog od Pennywisea bio ubio svog oca, nasilnog policajca. Mike mu se suprostavi i gurne ga u bunar, vjerujući kako je ovaj umro pri padu. Gubitnici odlaze u kanalizacije i prolaze Pennywiseovo podzemno skrovište, u čijem se središtu nalazi brdo sastavljeno od starih cirkuskih predmeta i predmeta od otete djece, oko kojega lebde tijela te iste djece. Gubitnici brzo pronađu Beverly, koja je u katatoničnom stanju nakon što je vidjela Pennywiseov pravi oblik; djevojčica se probudi nakon što ju Ben poljubi. Bill se susretne s Georgijem, ali ubrzo shvati da je to maskirani Pennywise. Pennywise ih tada napada i uzima Billa, nudeći ostalima da će ih pustiti ako mu dopuste da ga zadrži. Gubitnici to odbijaju i potvrđuju svoje prijateljstvo, svladavajući svoje strahove u procesu. Nakon kratke borbe, oni poraze Pennywisea, koji se povlači; Bill vjeruje kako će demon umrijeti od gladi tokom hibernacije. Bill konačno prihvaća bratovu smrt, nakon čega ga prijatelji utješe.

Pri kraju ljeta, Beverly ostalima govori kako je, dok je bila u katatoničnom stanju, imala viziju u kojoj su se oni, kao odrasli ljudi, borili protiv Pennywisea. Gubitnici tada zarežu ruke i uhvate se u krug, dajući krvnu zakletvu da će se kao odrasli vratiti u Derry i uništiti klauna, ako se on ikada vrati. Stanley, Eddie, Richie, Mike i Ben se pozdravljaju i odlaze. Beverly govori Billu kako odlazi živjeti kod tete u Portland. Dok odlazi, Bill joj pritrči i poljubi ju. Nakon odjavne špice, čuje se Pennywiseov zlobni smijeh.

Glumačka postava uredi

Bill je mucavac i vođa Gubitnika, koji traži svog nestalog brata, Georgieja.[26][27] Gubitak brata je borbu protiv Pennywisea za Billa učinio još osobnijom.[28] Kada je govorio o liku, Muschietti je naglasio kako se Bill nalazi u prilično očajnoj situaciji, uz već prisutne strahove od Pennywisea i visina, kazavši: "Bill je poput duha u vlastitom domu: nitko ga ne vidi jer njegovi roditelji ne mogu prijeći preko Georgiejeve smrti".[29] Dok je voditelj projekta bio Cary Fukunaga, glavni kandidat za ulogu bio je Ty Simpkins.[30][31]
 
Skarsgårdova interpretacija demonskog klauna Pennywisea naišla je na brojne kritike te je u mnogočemu bila izrazito originalna, posebice u usporedbi s onom Tima Curryja iz 1990. godine.
Ono je prastaro, transdimenzionalno biće koje se budi svakih 27 godina i terorizira Derry, ME.[32][33][34][35] Inicijalno je za ulogu klauna odabran Will Poulter, ali koji je odustao zbog problema s rasporedom,[32] kazavši: "Bio sam dok je gospodin Fukunaga režirao film, ali okolnosti u New Lineu su sada takve da je projekt dobio novog režisera. (...) Mislim, uz svo dužno poštovanje naravno, da me je izabrao Cary i da sam pristao na Caryjevu viziju filma, tako da nisam dobio priliku povezati se s tim [novim] režiserom".[36][37] Kandidati za ulogu su bili Mark Rylance, Ben Mendelsohn, Kirk Acevedo, Richard Armitage, Hugo Weaving i Tilda Swinton,[38][39][40][41][42] s tim da je Mendelsohn odbio ulogu jer je New Line tražio da pristane na znatno manju plaću[43] Dana 3. lipnja 2016. godine, magazin The Independent je objavio kako je, nakon konačnih pregovora, režiser Muschietti odabrao Billa Skarsgårda za ulogu. O igranju Pennywisea, Skarsgård je rekao: "To je tako ekstreman lik. Neljudski, on je gori čak i od sociopata jer nije ljudsko biće. Nije čak niti klaun. Ja samo igram jedno od stvorenja što ih Ono stvara".[44] Glumac ga je nadalje opisao:[45] "Ono doista uživa u liku klauna Pennywisea, i uživa u igri i lovu. (...) Ono što je smiješno ovom zlom entitetu ne mora biti smiješno svima ostalima. Ali, njemu je to smiješno".[46] O Pennywiseovom dizajnu, glumac je rekao: "Važno je da za ovu adaptaciju napravimo nešto svježe i originalno. Namjerno nećemo ići na taj uvrnuti, masni izgled".[47] O usporedbama s Timom Curryjem, koji je Pennywisea tumačio u miniseriji iz 1990. godine, Skarsgård je rekao: "[Curryjeva] izvedba bila je doista izvrsna, ali važno je da ja, baš zbog toga, učinim nešto drugačije. Ja nikada neću moći odraditi izvedbu Tima Curryja jednako dobro kao Tim Curry".[48][49] Po pitanju svoje dobi, glumac je rekao: "Ima nešto djetinjasto u tom liku, s obzirom da je on usko povezan s djecom. Klaun je manifestacija mašte te djece, tako da u tome ima nešto nalik na dijete".[50] Producent Dan Lin je o Skarsgårdovom izgledu rekao: "Njegova građa je vrlo zanimljiva. Jako je visok i vitak, a u kretanju djeluje pomalo kao klaun. Kada se on pojavio na audiciji — a imali smo puno različitih glumaca na čitanjima, no kada se on pojavio, imao je drugačiji pogled na lik, što nas je jako uzbudilo".[51] Lin je zaključio kontrastirajući Pennywisea s Ledgerovim Jokerom: "Imali ste [Ledgera] s gotovo klaunskim Jokerom, a vidjeli ste i, naravno, Tima Curryja kao klauna. Mi smo željeli nekoga tko će lik Pennywisea učiniti jedinstvenim i autonomnim, a onda se pojavio Bill i stvorio lik koji nas je, iskreno, prestravio".[51] Muschietti je o Skarsgårdovom Pennywiseu rekao da nije lik koji će se skrivati u sjeni, dodavši: "Pennywise se pojavi, jasno i transparentno, i odradi što ima. On ima predstavu... Tako da je stalno čudan osjećaj, a svaki detalj implicira novu opasnost".[52][53][54][55][56] Muschietti je također govorio o tome kako je želio strah koji raste u Derryju dijelom straha od Pennywisea, objasnivši: "On nije samo lik koji može mijenjati obli, njegov utjecaj je sveprisutan. Anticipacija njega je gotovo strašnija od njega samoga".[57] Režiser je želio zadržati esenciju Pennywisea iz romana, pri čemu je Skarsgård sa svojom interpretacijom privukao njegovu pozornost:[58] "Lik posjeduje djetinjasto i dražesno ophođenje, ali nešto je vrlo čudno s njim. Bill ima taj balans u sebi. Može biti simpatičan i sladak, ali isto tako i vrlo uznemirujuć".[59]
Jedini ženski član Kluba gubitnika, Beverly je maltretirana u školi, posebice zbog lažnih glasina da je promiskuitetna. Njezin privatni život također je katastrofičan, s obzirom da živi s ocem koji ju fizički i seksualno zlostavlja.[60] O njezinom liku, Muschietti je rekao kako njezin lik već dobro poznaje očaj: "Beverlyjin slučaj je, naravno, najgori, s obzirom da se radi o seksualnom zlostavljanju maloljetnice".[61] U intervjuu za Rolling Stone, Lillisova je rekla kako Muschietti nije želio da ona i ostala djeca provode previše vremena sa Skarsgårdom: "Zapravo nam nije bilo dozvoljeno vidjeti ga izvan zajedničkih scena, jer smo željeli da horor bude autentičan".[62] O Skarsgårdovom izgledu u kostimu Pennywisea, rekla je: "Svi su imali različite reakcije, ali svi smo bili, kao, 'Vau, u što smo se to uvalili?' Jedan pogled na njega, i... znate, on je zapravo jako zastrašujući klaun koji nas želi ubiti. Bila sam pomalo šokirana".[62]
Hanscom je novi učenik u školi u Derryju te, shodno tomu, nema nijednog prijatelja. Voli čitati i istraživati tako da jako puno vremena provodi u biblioteci. Također je debeo, što mu donosi mjesto u Klubu gubitnika, ali isto tako, kao i svi ostali članovi, postoje činjenice koje ga definiraju izvan površnih aspekata njegove vanjštine.[28][63] O Benovom ranijem poznavanju očaja, Muschietti je rekao: "Ben je zlostavljan u školi".[64]
Billov prijatelj, Richie je dječak s velikim naočalama čije ga brbljanje i psovke često guraju u nevolje.[28][63] Wolfhard je jedini glumac koji je bio izabran i u ovoj, i u Fukunaginoj verziji.[65][66][67] O njegovom liku, Muschietti je rekao: "Mi ne znamo puno o Richiejevoj osobnosti, jer on je brbljavac u grupi. Ali, čini nam se kao da je zanemarivan kod kuće te kako je on klaun u grupi zato što mu treba pažnja".[68]
Sin rabina, Stan je Židov i mizofob. Iako se priprema za bar micvu, religija ga previše ne zanima, što ljuti njegova oca. O Stanovom liku, Muschietti je rekao sljedeće: "Ukratko, postoji cijela serija teških situacija i mi smo dobili priliku ispričati ih u filmu, koji se suočavao baš s tim sukobima... obitelji mladih glumaca bile su vrlo otvorenene, tako da smo mogli pričati s njima o temama koje su inače vrlo osjetljive".[69]
Afroamerikanac koji se školuje kod kuće i društveni je marginalac. Kao dijete je izgubio roditelje u požaru, a trenutno ga odgaja stroga baka; Mike ne želi nastaviti obiteljski posao mesara.[28][63][69][70][71] O iskustvu snimanja ovog filma, Jacobs je rekao kako mu je to "... najdraže ljeto u 16 dugih godina na zemlji...".[72]
Kaspbrak je utjelovljenje hipohondra, što je pretjerano naglašeno velikim brojem predmeta u njegovom ormariću za ljekove; boležljiv dječak, Eddie se osjeća doista dobro samo kada je sa svojim prijateljima.[28][63][69] Njegova pretjerano zaštitnička majka je stvarni izvor njegove hipohondrije, ali ga je uvjerila kako je ozbiljno bolestan i kako mora biti uz nju, jer ga jedino ona može zaštititi. Grazer je govorio o svojoj ljubavi prema filmovima poput Lethal Weapon 2 (1989.) i Batman (1989.), što mu je dalo "... uvid u to kako bi [on] mogao [improvizirati] ili iskoristiti te stvari kao reference na taj vremenski period".[73]
Mladi sociopat i vođa eponimne bande, skupine tinejdžera-nasilnika koji teroriziraju Gubitnike.[74][75] Hamilton se za ulogu pripremao tako što je proučavao interpretaciju Jarreda Blancarda iz miniserije iz 1990. godine i proučavao sve detalje u sklopu pripreme.[76] Hamilton je o interpretaciji rekao: "Bilo je jako jezivih stvari koje sam morao raditi i mogućnost da podijelim svoju pshotičnu stranu bila je jako zabavna".[76] Još je dodao: "Nedavno sam bio radio scenu s Jeremyjem Rayjem Taylorom. Morao sam ga vraški prepasti i unijeti mu se direktno u lice".[76]
Nevini, energični sedmogodišnji brat Billa Denbrougha. Njegovo ubojstvo od strane klauna Pennywisea služi kao povod za događaje koji će se odviti sljedećeg ljeta.[77][78]

Od ostalih uloga, Owen Teague se pojavljuje kao Patrick Hockstetter, psihopatski nastrojeni nasilnik iz Bowersove bande, koji vrlo rano postaje Pennywiseova žrtva;[79][80][81] Logan Thompson se pojavljuje kao Vic Criss, također nasilnik i Bowersov prijatelj, ali koji nije voljan sudjelovati u njegovim sadističkim napadima;[82][83][84] treći član bande, kojega tumači Jake Sim, bio je Reginald "Belch" Huggins, a poznat je po tome što može podrigivati kad hoće.[78] Što se tiče Pennywiseovih drugih oblika, oni su sljedeći: Javier Botet se pojavljuje kao gubaavac, bolesni muškarac koji se raspada i napada Eddieja ispred kuće u Ulici Neibolt 29,[85][86][87] dok se Tatum Lee pojavljuje kao Judith, jeziva žena koja se pojavljuje na apstraktnom portretu i napada Stana.[88]

Stephen Bogaert se pojavljuje u ulozi Alvina Marsha, Beverlyjinog oca koji ju fizički i seksualno zlostavlja;[89] Molly Atkinson tumači Soniju Kaspbrak, Eddijevu pretjerano zaštitničku majku; Geoffrey Pounsett i Pip Dwyer pojavljuju se kao Zack i Sharon Denbrough, Billovi i Georgiejevi roditelji.[78][90] U ulozi Oscara "Butcha" Bowersa, Henryjevog oca nasilnika i lokalnog policajca, pojavljuje se Stuart Hughes.[90] Steven Williams pojavljuje se kao Mikeov djed, Leroy Hanlon, vlasnik lokalne klaonice,[78] dok se u ulozi Stanovog oca, rabina Urisa, pojavljuje Ari Cohen.[90][91] Joe Bostick i Megan Charpentier pojavljuju se kao g. Keene, lokalni apotekar, i njegova kći, Greta, koja se redovito izruguje s Beverly.[90][92]

Produkcija uredi

Projekt je izvorno započet još 2009. godine.[93][94][95] Produkcija je prošla kroz tri faze planiranja: prvo kao jedan film čiji bi scenarij napisao David Kajganich, a onda kao dvodijelna ekranizacija, inicijalno s Caryjem Fukunagom u ulozi režisera, a onda, konačno, s Andrésom Muschiettijem u redateljskoj ulozi.[87][96][97][98]

Kajganichev projekt (2009–2010) uredi

Dana 12. ožujka 2009. godine, Variety je objavio kako Warner Bros. namjerava adaptirati Kingov roman It, s Davidom Kajganichem kao scenaristom te Danom Linom, Royjom Leejem i Dougom Davisonom kao producentima.[99] Kada je Kajganich čuo za Warnerov plan, odmah se prijavio za posao.[100] Znajući da je Warner planirao jednodijelnu adaptaciju romana, Kajganich je krenuo s ponovnim čitanjem Ita u pokušaju da pronađe strukturu koja bi prihvatila tako velik broj likova kroz dva različita vremenska perioda na oko 120 stranica, što su bili Warnerovi uvjeti.[101] Kajganich je s Linom, Leejem i Davisonom ranije radio na filmu The Invasion (2007.) te je znao da će oni cijeniti dobru priču, odnosno da će mu dati dovoljno vremena da izradi dobar prvi nacrt scenarija.[102] Kajganich je rekao kako će remake biti smješten "sredinom 80-ih i u današnjem vremenu... zrcaleći tako dvadesetogodišnji vremenski razmak što ga je King koristio u romanu... s velikom pažnjom posvećenom pričama svih likova".[103]

Kajganich je također rekao da je Warner želio da adaptacija dobije rejting R, kazavši: "... doista možemo odati počast knjizi s traumama (kako onim nadnaravnim tako i onima koji se bave svakodnevnicom i školama) kroz koje ti likovi prolaze".[104] Objasnio je kako bi njegov idealni Pennywise bio Buster Keaton, da je još živ, te da je klaun kakvoga je on napisao bio "manje samosvjestan po pitanju vlastite ironije i nadrealnosti".[105] Zaključno s 29. lipnja 2010., objavljeno je kako je Kajganich prepravljao svoj scenarij.[106]

Fukunagin projekt (2012–2015) uredi

"Trenutno sam u procesu prepravljanja prvog scenarija. Još uvijek ne radimo na drugom dijelu. Prvi scenarij je samo o djeci. To je poput horor verzije filma The Goonies (1985.) ... Definitnivno ćemo odati počast duhu Stephena Kinga, ali horor u filmu mora biti moderniziran kako bi bio relevantan. To je moj zadatak, trenutno. Cilj mi je napraviti da horor bude više baziran na napetosti nego na vizualizaciji bilo kojih stvorenja. Jednostavno ne mislim da je to strašno. Ono što bi moglo biti tu, i zvukovi, i kako se sve to odnosi prema drugim stvarima, to je strašnije od stvarnih čudovišta."

Cary Fukunaga, o radu na filmu It[107]

 
Cary Fukunaga je trebao biti inicijalni režiser filma, ali se zbog navodnih razlika u pristupu filmu na koncu povukao. Na koncu je naveden kao jedan od scenarista filma.

Dana 7. lipnja 2012. godine, The Hollywood Reporter je objavio kako Cary Fukunaga preuzima režiju filma te kako će koautorizirati scenarij zajedno sa Chaseom Palmerom. Novi producenti su bili Roy Lee (Vertigo Entertainment), Dan Lin (Lin Pictures) te Seth Grahame-Smith i David Katzenberg (KatzSmith Productions).[108] Dana 21. lipnja 2014., Warner Bros. je objavio kako produkciju filma prebacuje na studio New Line Cinema, dok nadzor nad produkcijom preuzimaju New Lineovi Walter Hamada i Dave Neustadter te Warnerova potpredsjednica produkcije, Niija Kuykendall. Dana 5. prosinca 2014. godine, u razgovoru za Vulture.com, Dan Lin je rekao kako će prvi film biti priča o odrastanju djece koju terorizira Ono, dok će drugi učiniti vremenski skok i pratiti nastavak borbe te iste djece kao odraslih osoba.[109] Lin je tada dodao kako je Fukunaga potpisao režirati samo prvi film, ali kako je trenutno blizu potpisa ugovora za koautorstvo scenarija drugog dijela. Lin je zaključio spominjući Kinga, kazavši: "Najvažnije je to da nam je [King] dao svoj blagoslov. Nismo to željeli raditi bez da je on osjećao da je to pravi put i kada smo mu poslali scenarij, odgovor što ga je Cary dobio bio je 'Idite s Bogom, molim vas! Ovo je verzija koju bi studio trebao napraviti'. To je bilo vrlo ugodno."[110] Lin je potvrdio kako bi Fukunaga trebao započeti sa snimanjem na ljeto 2016. godine.[111]

Dana 3. veljače 2015. godine, Fukunaga je dao intervju za Slate u kojem je govorio o Itu, navodeći da ima nekoga na umu za ulogu Pennywisea.[112] Dana 3. ožujka 2015. godine, Fukunaga je istaknuo svoj naum da pronađe "savršenog tipa za ulogu Pennywisea". Također je dodao kako su Kajganich, Palmer i on izmijenili imena i datume u scenariju, nastavljajući: "... duh je sličan onome što bi on volio vidjeti u kinima".[113] Dana 4. svibnja 2015. godine, službeno je objavljeno kako je Will Poulter odabran za ulogu Pennywisea, nakon što je Fukunaga bio oduševljen njegovom audicijom.[114][115] Ty Simpkins se u to vrijeme pojavio kao kandidat za jednog od članova Kluba gubitnika.[30]

Dana 25. svibnja 2015., objavljeno je kako Fukunaga više nije režiser Ita.[116] Prema stranici TheWrap, Fukunaga se sukobio sa studijom, ne želeći žrtvovati svoju umjetničku viziju u kontekstu smanjenog budžeta što ga je odobrio New Line, a prema kojemu je za snimanje prvog filma bilo predviđeno $30,000,000.[117] Fukunaga je, ipak, tvrdio kako to nije slučaj, rekavši kako je imao većih sukoba s New Lineom oko smjera u kojemu bi priča trebala ići: "Ja sam želio napraviti nekonvencionani horor film. Nije odgovarao algoritmu o tome koliko su znali da smiju potrošiti i zaraditi temeljem toga da ne uvrijede svoju standardnu žanrovsku publiku".[118] Dodao je i kako je budžet bio dovoljan te kako je želio prikazati Pennywisea kao nešto više od samog klauna.[118] Zaključio je ovako: "Uložili smo godine i toliko anegdota u to. Chase i ja, obojica smo naše djetinjstvo stavili u tu priču. Tako da je naš najveći strah bio da će uzeti naš scenarij i uništiti ga... tako da sam im čak i zahvalan što će ponovo napisati scenarij. Ne bih želio da ukradu naše uspomene iz djetinjstva i da ih iskoriste... ja sam odao počast Kingovom duhu romana, ali morao sam ga nadograditi. King je vidio jednu raniju verziju i svidjela mu se".[118][119] King je o Fukunaginom odlasku napisao: "Remake IT-a je možda mrtav — ili nije — ali zauvijek ćemo imati Tima Curryja. On i dalje lebdi u kanalizacijama Derryja".[120][121]

Muschiettijev projekt (2015–2017) uredi

"Način na koji je Cary želio realizirati scenarij je nešto o čemu samo on može govoriti. Ja mogu reći da moja verzija filma snažno naglašava Pennywiseovu najstrašniju osobinu, a to je njegova sposobnost da se pretvori u vaš najveći strah; želim odvesti ljude na putovanje u Pennywiseov svijet kroz jedno uznemirujuće, nadrealno i toksično iskustvo koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim."

Andrés Muschietti, o svojoj verziji filma It[122]

 
Nakon Fukunagina odlaska, argentinski režiser Andrés Muschietti je preuzeo redateljsku palicu filma It.

Dana 16. srpnja 2015. godine, objavljeno je kako je Andrés Muschietti u pregovorima za režiranje Ita te da je New Line u potrazi za novim scenaristom, koji bi prilagodio film njegovoj viziji.[123][124] Objava je također sugerirala i moguće uključivanje Muschiettijeve sestre, Barbare Muschietti, u ulozi producenta te Richarda Brenera u nadzornoj ulozi, zajedno s Hamadom, Neustadterom i Kuykendallovom.[123] Dana 22. travnja 2016. godine, sugerirano je kako je Will Poulter, koji je potpisao za ulogu Pennywisea u Fukunaginoj verziji, odustao od filma zbog problema s rasporedom te kako je studio započeo razgovore s drugim glumcima za naslovnu ulogu.[125] Istoga dana, New Line Cinema je odredio 8. rujna 2017. godine kao datum izlaska.[126][127]

U razgovoru za Variety održanom 30. listopada 2015. godine, Muschietti je govorio o svojoj verziji filma It, navodeći kako je Poulter još uvijek kandidat za ulogu Penywisea: "[Poulter] bi bio odličan izbor. Za mene je on na vrhu moje liste...".[128] Također je potvrdio da je naredno ljeto period kada će započeti sa snimanjem. Odlučeno je kako će se snimanje odvijati tokom ljeta kako bi filmaši imali vremena raditi s djecom, koja tumače glavne likove u filmu.[129] Muschietti je dalje rekao kako je "King opisao horor ikonografiju 50-ih godina", dodavši kako on smatra da sada postoji cijeli jedan svijet kojeg treba "nanovo otkriti, kojeg treba nadograditi". Rekao je kako neće biti mumijā i vukodlaka i da će "strahovi biti znatno više iznenađujući".[130] Dana 19. veljače 2016., producent Roy Lee je na D.I.C.E. samitu potvrdio kako je Fukunagin i Palmerov originalni scenarij prerađen, komentirajući: "Nadam se da će snimanje započeti kasnije ove godine. Upravo smo dobili porezni kredit u Kaliforniji... [Dauberman] je napisao posljednju radnu verziju radeći s [Muschiettijem], tako da na projekt gledamo kao na dva filma".[131]

Dana 5. svibnja 2016., stranica Collider je razgovarala s Kajganichem, koji nije bio siguran hoće li Dauberman i Muschietti koristiti njegov originalni scenarij,[132] kazavši: "Znamo da postoji novi režiser, ali ne znam hoće li se vraćati na neke od ranijih verzija scenarija ili će krenuti od nule. Možda ni neću znati dok film ne izađe. Ne znam kako to funkcionira! Ako vi saznate, javite mi".[132]

Dana 2. lipnja 2016. godine, potvrđeno je kako će Jaeden Lieberher tumačiti Billa Denbrougha,[26] glavnog protagonista, dok je The Hollywood Reporter obajavio kako je Bill Skarsgård u posljednjoj fazi pregovora za ulogu Pennywisea, uz potvrdu kako će u filmu biti i Finn Wolfhard, Jack Dylan Grazer, Wyatt Oleff, Chosen Jacobs i Jeremy Ray Taylor.[33] Istoga dana objavljen je i javni poziv za 100 statista, uz audicije od 15:00 do 19:00 sati; do 16:00 sati, više od 300 ljudi je prošlo kroz audicije. Objavljen je i poziv za marširajući bend te automobile iz perioda od 1970. do 1989. godine.[133] Dana 9. lipnja 2016. godine, The Hollywood Reporter je objavio kako je Owen Teague odabran za ulogu Patricka Hockstettera.[79] Dana 21. lipnja 2016. godin, službeno je objavljeno kako je Nicholas Hamilton odabran za ulogu Henryja Bowersa,[134] dok je Bloody Disgusting objavila kako se Javier Botet pridružio glumačkoj ekipi netom prije početka snimanja.[135][136] Deadline Hollywood je sljedećeg dana potvrdio kako je Muschietti odabrao Sophiju Lillis za ulogu Beverly Marsh,[60] dok je Moviepilot 24. lipnja 2016. godine objavio kako je Stephen Bogaert dobio ulogu Ala Marsha, Beverlyjinog oca zlostavljača.[89]

Barbara Muschietti je 22. srpnja 2016. godine razgovarala s Karen Longwell iz časopisa Northumberland News i govorila o lokacijama snimanja za film, kazavši kako je ljepota Port Hopea bila jedan od razloga zašto je to mjesto odabrano. Na koncu je dodala: "Tražili smo idiličan grad, mjesto koje bi bilo kontrastno priči. Port Hope je tip mjesta u kojemu smo svi željeli odrasti: duga ljeta uz vožnje biciklom, šetnje pored jezera, predivna glavna ulica, šarmantni domovi sa zelenim vrtovima, topli ljudi".[82] Spomenula je i kako je 360 statista iz mjesta, od odraslih do djece, sudjelovalo u snimanju.[82]

Dana 11. kolovoza 2016. godine, na CW-jevoj prezentaciji serije Frequency tokom ceremonije dodjele Nagrada TCA, producent Dan Lin je govorio o usporedbama s Netflixovom serijom Stranger Things, opisujući It kao "hommage filmovima iz 80-ih", kazavši: "Mislim da je serija Stranger Things zapravo jako dobra analogija, a upravo se emitira na Netflixu. To je uvelike posveta filmovima iz 80-ih, bilo da je u pitanju klasični Stephen King ili čak Spielberg. Sjetite se filma Stand by Me (1986.) što se tiče povezivanja među djecom. Samo što imamo stvarno zastrašujući element u liku Pennywisea".[51] Nastavio je govoreći o tome kako su se djeca istinski povezala tokom prvih tjedana snimanja: "Stvarno smo imali odličnu dinamiku među djecom. Istinski dobra kemija je uvijek teško ostvariva u ovakvim filmovima jer izabirete djecu koja nemaju puno iskustva, ali sve je postalo jako prirodno. Svako dijete, kao u filmovima The Goonies (1985.) ili Stand by Me (1986.), ima vrlo specifičnu osobnost i oni, očito, formiraju Klub gubitnika... Proveli smo nekoliko mjeseci zbližavajući tu djecu, a sada će se boriti protiv tog zlog, zastrašujućeg klauna".[51]

Dana 9. veljače 2017., Lin je na medijskoj konferenciji za The Lego Batman Movie potvrdio kako će It dobiti R rejting od MPAA-a i Colliderovom Steveu Weintraubu rekao: "Ako ćete već raditi film s R rejtingom, morate ga potpuno prihvatiti kao takvog i morate prigrliti izvorni materijal. To je zastrašujući klaun koji pokušava ubiti djecu... Imaju zastrašujućeg klauna koji je preuzeo kontrolu nad Derryjem, tako da će film imati R rejting".[137] Dana 11. ožujka 2017. godine, Andrés Muschietti je na SXSW festivalu govorio o jednom aspektu predprodukcije u sklopu kojega je nastojao izolirati Skarsgårda od djece, tako da ona nisu upoznala glumca sve do prve scene susreta djece s Pennywiseom:[138] "Bilo je to nešto oko čega smo se suglasili i tako se dogodilo... onoga dana kada se on pojavio na sceni, djeca su se jebeno prestravila. Bill je, ono, visok dva metra i ne mogu uopće opisati koliko jezivo izgleda uživo. On je žilav tip, čuči, proizvodi zvukove, bali, slinavi, ponekad govori švedski. Zastrašujuće".[139] Muschietti je objasnio kako je priča vremenski pomaknuta, odnosno kako su Gubitnici kao djeca živjeli u 80-ima, a ne 50-ima, te kako je radnja "postala znatno šira", uz novi materijal koji nije prisutan u romanu ili miniseriji iz 1990. godine.[140] Ipak, Muschietti je dodao kako se nada da će njegov materijal izazvati istu emocionalnu reakciju kao onu što ju je roman izazvao kod njega kada ga je prvi puta čitao: "Smisao je u pokušaju da pogodimo jezgru i srce".[140]

U razgovoru za francuski časopis Mad Movies od 12. srpnja 2017. godine, Muschietti je govorio kako mu je R rejting dozvolio da ulazi u odrasle teme, što je zasluga ljudi iz New Linea.[141][142] Također je dodao: "... ako ciljate na PG-13 film, na kraju ne biste imali ništa. Tako da smo bili jako sretni što nas producenti nisu pokušali zaustaviti. Zapravo, više su nam naši moralni kompasi ponekad ukazali na to da nas neke stvari vode na mjesta na koja nismo željeli ići".[143][144] U istom intervjuu, Barbara Muschietti je rekla kako je postojala samo jedna scena koju su smatrali previše strašnom za novu adaptaciju, kazavši:[145] "... nećete pronaći scenu u kojem se djetetu prelomi kralježnica, a onda ga se baci u zahodsku školjku. Smatrali smo kako vizualno prikazivanje te scene ima nešto što je bilo doista previše".[146][147] Na kraju je naglasila kako ništa nije izbačeno u odnosu na originalnu ideju i kako nasilnost pojedinih događaja nije ublažavana.[148]

Muschietti je 19. srpnja 2017. u razgovoru s Bretom Langom iz Varietyja prokomentirao manisfestacije koje će Ono preuzimati kroz film, dodajući također kako će one biti znatno drugačije nego one u Kingovom romanu:[149] "Priča je ista, ali razlika je u stvarima kojih se djeca boje. U knjizi, to su djeca u 50-ima, tako da su inkarnacije čudovišta uglavnom iz filmova, odnosno to su Vukodlak, Mumija, Frankenstein i Drakula. Ja sam imao drugačiji pristup. Ja sam želio izvući dublje strahove, koji nisu temeljeni samo na čudovištima iz filma nego na traumama iz djetinjstva".[150][151] Dok su razgovarali o tome što je potrebno za uspješan horor film, Muschietti je zaključio: "Ostanite dosljedni onome što vas plaši. Ako ne poštujete to, ne možete nikoga prestrašiti".[152] Režiser je također objasnio kako ga je Skarsgård privukao za ulogu Pennywisea, ističući kako nije želio da se djeca previše druže s njim van snimanja te kako ih je poticao da "budu na distanci", kazavši:[153][154] "Željeli smo prikazati utjecaj tih susreta na kamerama tokom snimanja. Tokom prve scene kada je Bill radio s djecom, bilo je zabavni gledati kako nam je plan uspio. Bill je doista, doista prestravio djecu. Prilično je zastrašujuć jer je visok 190 centimetara i ima svu tu šminku na sebi".[155]

Snimanje uredi

 
Kanadska općina Port Hope prošla je kroz niz promjena kako bi se omogućilo autentično snimanje filma It.

Scenografkinja Mara LePere-Schloop je otišla u Bangor, ME, u potrazi za potencijalnim lokacijama, uključujući i vodotoranj na brdu Hill, područje oko potoka Kenduskeag i rijeke Penobscot.[18] Naknadno je da je objasnila kako se nadala da će neke scene snimati u gradu i da će, po mogućnosti, napraviti neke snimke iz zraka.[18] Dana 31. svibnja 2016. godine, potvrđeno je da se kompanija Third Act Productions prijavila za snimanje scena interijera i eksterijera u kanadskoj općini Port Hope, uz potvrđeno snimanje na raznim lokacijama u općini od 11. do 18. srpnja 2016. godine.[17] Samo snimanje je započelo u Torontu, a prema rasporedu je planirano od 27. lipnja do 6. rujna 2016. godine.[156][157][158]

Do 8. srpnja 2016. godine, Port Hope je doživio promjene kako bi se pretvorio u Derry; gradska vijećnica je pretvorena u Javnu biblioteku grada Derryja, turistički centar je postao gradski ured,[159] a promijenjene su i brojne trgovine,[159] odnosno njihovi izlozi.[159] Kip Paula Bunyana podignut je u Memorijalnom parku,[159] a američke zastave su zamijenile one kanadske.[159] Lokalno kino je prikazivalo filmove Batman i Lethal Weapon 2, potvrđujući tako da se radnja filma odvija 1989. godine.[159][160][161]

Dana 11. srpnja 2016. godine, ekipa je odradila preliminarno snimanje u gradskoj vijećnici, Memorijalnom parku, ulici Queen i lokalnom kinu.[162] Sljedećeg dana, snimanje je nastavljeno na novim lokacijama u gradu, uključujući most u ulici Walton te, ponovo, gradsku vijećnicu.[162] Preliminarno snimanje je nastavljeno i 13. srpnja,[162] a dan poslije je odrađena scena u uskoj uličici između trgovine obućom i frizerskog salona.[162] Dana 15. srpnja je nastavljeno snimanje po ulicama Port Hopea,[162] a snimanje u gradu je zaključeno 18. srpnja u Watsonovoj drogeriji.[162]

Producenti su odabrali Oshawu kao sljedeću lokaciju snimanja te su 20. srpnja 2016. godine poslali obavijest stanovnicima kuća u blizini centra grada, koja je navodila kako će se na tom području od 5. do 8. kolovoza 2016. godine odvijati snimanje filma.[163] Dana 29. srpnja 2016. godine, objavljeno je kako je produkcijska ekipa radila na području napuštene kuće u ulici James u Oshawi, kako bi izgradila staru kuću za snimanje filma.[164] Također je objavljeno kako se tu radilo o fasadi, koja će biti korištena tokom scena eksterijera.[163] Set se sastojao od unaprijed izgrađenih drvenih modela, koji su dovezeni u kamionima i montirani od strane drvodjelaca iz kompanije IATSE.[165]

Dana 18. srpnja 2016. godine, produkcija je došla u četvrt Riverdale, u Torontu,[166][167][168] gdje je započelo snimanje koje je trajalo sve do 19. kolovoza 2016. godine.[169][170] Dana 4. rujna je objavljeno kako je završeno snimanje u Oshawi, gdje su, između ostalog, snimane i scene s ukletom kućom u kojoj Pennywise napada djecu.[171] Snimanje je službeno zaključeno 21. rujna 2016. godine u Torontu.[172][173] Snimanje je na koncu trajalo od 27. lipnja do 21. rujna 2016. godine, dakle uz mala odstupanja od inicijalnog plana, a post-produkcija je započela već 14. rujna 2016. godine.[174][175]

Dizajn uredi

Kostimi uredi

 
Pennywiseov sivi kostim je djelomično inspiriran modom iz doba renesanse, poput ove na portretu Francisa Harta iz 1573. godine.

U razgovoru za Entertainment Weekly od 16. kolovoza 2016. godine, kostimografkinja Janie Bryant je govorila o izradi kostima za Pennywisea te o utjecajima – iz različitih vremenskih perioda – uključujući one srednjovjekovne, renesansne, elizabetanske i viktorijanske.[176] Objasnila je kako kostim inkorporira sve te onozemaljske, prošle živote, naglašavajući činjenicu da je Pennywise klaun iz nekog prošlog vremena.[177] Prilikom dizajniranja njegovog kostima, Bryantova je dodala fortunijevsku faltu, koja je cijelom kostimu dala dojam krepa,[178] o čemu je rekla: "To je drugačija tehnika od one iz elizabetanskog doba. Više je organska, više prozračna. Ima određenu kapricioznu, nemarnu kvalitetu. To nije direktna kopija naboranog ovratnika, popularnog za vrijeme elizabetanskog doba".[179]

Bryantova se igrala na više područja kako bi reflektirala Pennywiseovu besmrtnost, dodavši "kostimu izgled lutke".[179][180] Nadalje je objasnila: "Kratke nogavice na hlačama, visoki struk gornjeg dijela i način kako je kostim krojen su izrazito važni elementi. Oni liku daju dojam djeteta".[179][181] Također se osvrnula i na napuhane dijelove kostima na ramenima, rukavima i na srednjem dijelu kostima, ističući svoju želju da stvori "nekakav organski učinak, poput tikve ili bundeve", a koja je uključivala peplum oko struka i rascvjetanu tkaninu koja se nadovezivala na dublet.[179][182] To je objasnila ovako: "To pomaže u naglašavanju određenij dijelova tijela. Kostim je vrlo stegnut u struku, a s peplumom i rascvjetanim dijelom, realizira se ekspanzivna silueta".[179] Glavna boja kostima je prljavosiva, s tek malo dodane boje.[179] Intervju je zaključila kazavši: "Pomponi su narančasti, a s ukrasima na manšetama i zglobovima, u suštini postaje okrugla resa koja je kombinacija narančaste, crvene i boje cimeta. Čini se kao da se Pennywise stapa sa svojom okolinom. Ali, postoje akcenti kako bi se istaknula siva svila".[183]

Čudovišta uredi

Muschietti je tokom produkcije bio najavio kako će njegova verzija filma sadržavati elemente koji nisu bili prisutni u izvornom romanu, ali ni u ranijoj adaptaciji; ta najava posebno je bila vidljiva u kontekstu čudovišnih inkarnacija Pennywisea, koje su bile uvelike modernizirane i adaptirane psihologiji djece koju je klaun proganjao. Posebno znakovita ovdje je Judith, žena iz portreta koji se nalazio u kući Stana Urisa; Judith je bila portretirana u stilu Amedea Modiglianija, primitivističkog autora čiji je stil režiser smatrao zastražujućim. Eponimno čudovište iz Muschiettijevog ranijeg filma, Mama, također je stilizirano prema Modiglianijevim djelima.[184]

Specijalni efekti uredi

Glavni član ekipe zadužen za specijalne efekte bio je Nicholas Brooks, čija je kompanija Rodeo FX bila zadužena za većinu efekata na filmu.[185][186][187] Kompanija Amalgamated Dynamics je radila na specijalnim efektima u kontekstu šminke i kostima.[188]

Glazba uredi

IT: Original Motion Picture Soundtrack
 
SoundtrackBenjamin Wallfisch
Datum izdanja8. rujna 2017.
Žanrsoundtrack
Trajanje1:27.01
ProdukcijaWaterTower Music
Benjamin Wallfisch — kronologija
Annabelle: Creation
(2017)
IT: Original Motion Picture Soundtrack
(2017)
Blade Runner 2049
(2017)
Alternativni omot (vinil)
 
Omot vinil izdanja

Glazbu za film komponirao je Benjamin Wallfisch, a sadržavala je 38 kompozicija u ukupnom trajanju od 1 sata i 27 minuta.[189] Službeni soundtrack javno je objavljen u rujnu 2017. godine.[190]

Popis kompozicija uredi

Svu glazbu i tekst napisao Benjamin Wallfisch

Br. Naslov Trajanje
1. "Every 27 Years"   2:36
2. "Paper Boat"   1:55
3. "Georgie, Meet Pennywise"   3:38
4. "Derry"   2:25
5. "River Chase"   2:09
6. "Egg Boy"   2:44
7. "Beverly"   1:20
8. "Come Join the Clowns, Eds"   1:20
9. "You'll Float Too"   3:20
10. "Shape Shifter"   1:42
11. "Hockstetter Attack"   2:15
12. "Haircut"   4:15
13. "Derry History"   2:48
14. "January Embers"   1:05
15. "Saving Mike"   1:15
16. "This Is Not a Dream"   2:08
17. "Slideshow"   2:00
18. "Georgie's Theme"   1:42
19. "He Didn't Stutter Once"   1:33
20. "29 Neibolt St."   4:17
21. "Time to Float"   3:04
22. "It's What It Wants"   1:19
23. "You'll Die If You Try"   4:38
24. "Return to Neibolt"   2:31
25. "Into the Well"   2:05
26. "Pennywise's Tower"   1:48
27. "Deadlights"   2:04
28. "Searching for Stanley"   2:28
29. "Saving Beverly"   3:36
30. "Georgie Found"   1:53
31. "Transformation"   0:58
32. "Feed on Your Fear"   2:34
33. "Welcome to the Losers Club"   3:05
34. "Yellow Raincoat"   1:43
35. "Blood Oath"   3:11
36. "Kiss"   0:54
37. "Every 27 Years (Reprise)"   2:07
38. "Epilogue – The Pennywise Dance"   0:36
Ukupno trajanje:
87:01

Teme uredi

Film je uglavnom opisan kao priča o gubitku nevinosti s izraženim temama straha, smrtnosti i preživljavanja.[191] Muschietti se osvrnuo na elemente odrastanja i pitanje smrtnosti u filmu, dodajući kako su takve teme predominantne u Kingovom romanu, mada se u stvarnosti one odvijaju mnogo progresivnije:[192] "Postoji pasus [u romanu] koji kaže: 'Biti djetetom znači učiti kako živjeti, a biti odraslom osobom znači učiti kako umrijeti'. Postoji u tome određena metafora i ona se, naravno, realizira na jako brutalan način".[192]

Također je spomenuo Pennywiseovu želju za preživljavanjem te pasus iz romana koji ga je snažno inspirirao, a u kojem se Bill pita jede li Pennywise djecu samo zato što ljudi kažu da to čudovišta čine:[193] "To je tek malena informacija, ali ostavlja tako snažan dojam. Možda je to doista tako dok god djeca vjeruju u to. A na neki način, Pennywiseov lik je motiviran preživljavanjem. Kako bi preživio u mašti te djece, on mora nastaviti ubijati".[194][195] Iako je Muschietti priznao da je It horor film, smatrao je kako nadilazi taj žanr: "To je priča o ljubavi i prijateljstvu, i o mnogim drugim prelijepim emocijama".[196]

Vizualno snažna scena seksualnog odnosa među djecom koja je prisutna u romanu i bila je prisutna u Fukunaginom scenariju nije uključena u film.[197]

Marketing uredi

 
Plakat za nestalu osobu koji prikazuje Richieja Toziera (Finn Wolfhard). Režiser Muschietti je u sklopu marketinga za film objavljivao niz postera nestale djece s područja Derryja, uključujući i one za Betty Ripsom, Richieja Toziera, Paula Greenberga, Jonathana Chana i Taniju McGowan.

Dana 31. siječnja 2016. godine, Muschietti je na svom Instagram profilu objavio skicu za koju se vjerovalo da je Pennywiseov konačni izgled, a sve kako bi proslavio početak pretprodukcije filma.[198][199][200] Počevši od 11. srpnja iste godine, Muschietti je objavljivao niz postera nestale djece s područja Derryja, uključujući i one za Betty Ripsom, Richieja Toziera, Paula Greenberga, Jonathana Chana i Taniju McGowan.[201][202][203][204]

Prva službena fotografija sa snimanja pojavila se 13. srpnja, a radilo se o prvoj fotografiji Skarsgårdova Pennywisea,[205] koja je objavljena uz intervju s glumcem što ga je odradio Anthony Breznican.[206][207] Thomas Freeman je za Maxim napisao: "... Skarsgård u punom, zastrašujućem kostimu... očito je da zadovoljava sve uvjete da bude Kingovo najgrotesknije, najstrašnije stvorenje".[208] Chris Eggertsen s portala HitFix je također pozitivno prokomentirao fotografiju: "... prikladno groteskni izgled koji ne odstupa previše radikalno od estetike Curryjeva Pennywisea... usudim se čak i reći, jedan jezivo zavodljiviji izgled te Skarsgårdove verzije koji je nedostajao Curryjevoj interpretaciji".[209]

Dana 30. srpnja 2016. godine, Muschietti je objavio tri fotografije storyboarda, prva od kojih je prikazivala Billa Denbrougha kako izrađuje papirnati brodić za svog brata, Georgieja.[210] Druga je prikazivala Billa kako vozi svoj bicikl, imena Silver, niz ledinu uz tekst: "Zabija šake među stupove, ali i dalje tvrdi da vidi duhove".[211][212] Treća i posljednja fotografija prikazivala je Billa kako spava, a pored njega je bila ilustracija Beverly Marsh.[213][214]

Dana 16. kolovoza 2016. godine, Entertainment Weekly je objavio fotografiju cijelog Pennywiseovog kostima u svrhu promocije filma, a uz nju i intervju s kostimografkinjom Janie Bryant.[215][216] Damionu Damaskeu s portala JoBlo.com se kostim izrazito svidio, mada je razumio zašto su neki ljudi imali negativne sentimente. Također je dodao: "Jedan od glavnih prigovora bio je da automatski izgleda prestrašno, a Pennywise namjerno odabire krinku klauna kako bi prevario i namamio djecu".[217] Dave Trumbore s Collidera je primijetio: "Ovo će podijeliti mišljenja nekih ljudi. Nije niti približno vrećast ili šaren kao onaj što ga je Tim Curry... nosio... ali čini se kako nova verzija ima mnogo više namjere iza sebe".[218] Jonathan Barkan s portala Bloody Disgusting je fotografiju nazvao zanimljivom, dodavši: "Nisam siguran je li u pitanju morbidna znatiželja ili nadobudna želja, ali čini mi se da je generalna reakcija na njegovo lice i šminku bila jako pozitivna!"[219]

Dana 9. ožujka 2017. godine, Neha Aziz iz SXSW-a je objavila kako će se Muschietti pojaviti na njihovom festivalu tokom događaja naslovljenog Face Your Fears (sh. Suoči se sa svojim strahovima), kako bi prikazao snimke iz filma te razgovarao o svojim inspiracijama i utjecajima.[220][221] Dva dana kasnije, New Line Cinema je nastavio promovirati film objavom teaser trailera, dok je na SXSW festivalu prikazana jedna scena iz filma.[222][223] Trace Thurman s portala Bloody Disgusting se osvrnula na trailer: "Bilo je tu, možda, 90 sekundi materijala, ali bilo je to jebeno impresivnih 90 sekundi materijala... Što se tiče teasera, ovo je jedan od najboljih što sam ikada vidjela".[224][225] Jonathan Barkan s portala Dread Central također je pohvalio najavu: "Djeca su očito odlično usklađena za rad jedni s drugima. Postojala je kemija između njih četvrto koju je naprosto bilo predivno gledati i očito je kako je Muschietti mnogo radio na tome da osigura da djeca budu uvjerljiva".[226] Pozitivnu reakciju imao je i Eric Vespe s portala Ain't It Cool News: "... jedna scena nam prikazuje glavne odlike glavnog dijela Kluba gubitnika u sklopu jedne sekvence. I zato ju obožavam".[227]

Drugi trailer za film objavljen je 28. ožujka 2017. godine, a imao je trajanje od 139 sekundi.[228] Taj je trailer stigao samo dan nakon što su izgladači na CinemaConu imali priliku vidjeti kratki trailer od 19 sekundi i službeni poster filma.[229][230][231][232][233] Tom Philip iz časopisa GQ ovako je komentirao trailer: "Mračni kutevi su svugdje, kao i prevladavajući osjećaj apsolutne propasti, čak i u scenama u kojima nema stvorenja. Ona scena s projektorom! Isuse!"[234] New York Timesov Michael Gold također je pohvalio trailer: "U prigušenim akordima gudala uvijek postoji napetost, koja sve prožima napetošću i mračnom atmosferom".[235] Wiredov Brian Raftery je imao same pohvale za trailer, kazavši: "Najstrašniji trenutak iz trailera nema nikakvih gadljivih scena ili scena s prepadom; umjesto toga, on uključuje pokvareni projektor i jedva vidljivi klaunski kez. Ništa u traileru ne djeluje kao jeftina zabava, što je još uzbudljivije".[236] William Earl s portala IndieWire se osvrnuo na izvanredni dizajn Derryja, koji je prikazan u traileru.[237] U prva 24 sata nakon objave, trailer je pogledan 197,000,000 puta, što je bio tadašnji dnevni rekord; kasnije ga je oborio film Avengers: Infinity War.[238][239] Osim što je tada s trona skinuo The Fate of the Furious (2017.), trailer je prešao i druge komercijalno uspješne filmove poput Star Wars: The Force Awakens (2015.), Fifty Shades Darker (2017.) i Beauty and the Beast (2017.).[240][241]

Dana 7. svibnja 2017. godine, tokom dodjele MTV Movie & TV Awards u Los Angelesu, prikazan je novi trailer, u trajanju od 137 sekundi,[242][243][244] a koji je prikazao Klub gubitnika u potrazi za Pennywiseovim žrtvama.[245][246][247] Daniel Kreps iz časopisa Rolling Stone smatrao je kako je isječak iz filma "inicijalno... podsjećao na Stand by Me (1986.), gdje Gubitnici razigrano raspravljaju o 'otpadnim vodama'... Ubrzo slijedi niz jezivih slika prije nego trailer zaršava sa scenom u kojoj Pennywise izvodi nezamislive trikove s balonom kako bi namamio žrtvu".[248] Matt Goldberg s Collidera je također pohvalio trailer: "Ovaj novi trailer stvarno naglašava ulogu djece i njihovih strahova. To je pametan potez jer, ako se nastavak i pojavi, on će se baviti odraslima, tako da će taj aspekt biti izgubljen".[249] Jack Tomlin s portala Digital Spy govorio je o jasnoći u smislu da će Muschiettijev film nastaviti s "prokleto jezivom" atmosferom koju je predstavio u prvom traileru.[250] Dana 13. srpnja 2017. godine, Entertainment Weekly je objavio niz novih fotografija i skica, poput Pennywiseova brloga, uz komentar režisera, Andrésa Muschiettija.[251][252][253][254] Šest dana kasnije, New Line Cinema je odradio posljednji dio promocije filma prikazavši tri isječka iz filma na Comic-Conu u San Diegu,[255][256][257] prije pretpremijernog prikazivanja filma Annabelle: Creation (2017.).[258]

Distribucija uredi

It je u sjevernoameričkim kinima premijerno prikazan 8. rujna 2017. godine.[259] U Europi, film je u Belgiji i Njemačkoj premijerno prikazan već 6. rujna, dok je u većini drugih zemalja, poput Danske, Hrvatske, Srbije, Nizozemske i Rusije premijeru imao 7. rujna;[260] u nekim skandinavskim zemljama, kao i u Ujedinjenom Kraljevstvu te Irskoj, film je premijerno prikazan 8. rujna, isto kao i u Sjedinjenim Državama.[261] Zbog cenzorskih ograničenja u toj zemlji, film nikada nije prikazivan u kineskim kinima.[262] Dana 7. ožujka 2017. godine, objavljeno je kako je alternativni naziv filma Part 1 – The Losers' Club (srpskohrvatski: Prvi dio – Klub gubitnika).[263][264] Osim u standardnom 2D formatu, It je prikazan i u 615 IMAX kina u svijetu.[265]

Kućna izdanja uredi

Kao digitalni download, film je bio dostupan već 19. prosinca 2017. godine. Kućna izdanja u 4K, Blu-ray i DVD formatu, izdana su 9. siječnja 2018. godine.[266] Režiser Muschietti je također potvrdio kako je 2018. godinu planirano prošireno izdanje (Extended Cut / Director's Cut) filma, koje će imati otprilike 15 minuta dodatnog materijala.[267][268][269]

Kritike uredi

Zarada uredi

It je u domaćim kinima zaradio $327,500,000, uz još dodatnih $372,900,000 na svjetskim blagajnama, što je dovelo do ukupne zarade od $700,400,000, u odnosu na produkcijski budžet $35,000,000;[4] svjetska zarada nije uključivala profitabilno kinesko tržište jer film, zbog cenzorskih ograničenja, nikada nije prikazan u toj zemlji. Deadline Hollywood je izračunao kako je, nakon svih troškova, film ostvario neto dobit od $293,700,000, čime je postao peti najprofitabilniji film 2017. godine i najprofitabilniji horor film svih vremena.[270]

U Sjevernoj Americi, inicijalne projekcije za premijerni vikend uključivale su zaradu između $50,000,000 i $60,000,000.[271] Do početka tog tjedna, projekcije su povećane na $60–70,000,000, uz napomenu o još boljoj zaradi ako se pozitivni komentari brzo prošire.[3][272] It je premijerno prikazan u 4,103 kina, čime je postavio rekord za najbrojnije otvaranje jednog filma s R rejtingom (raniji rekord postavio je, u ožujku, Logan s 4,071 kinom).[273] Par dana prije premijere, It je postao najpretprodavaniji horor film na stranicama kompanije Fandango, prestigavši film Paranormal Activity 3 (2011.), te najpretprodavaniji rujanski film, prestigavši Sullyja (2016.).[274] Film je tokom pretpremijernih prikazivanja u četvrtak zaradio $13,500,000, postavivši tako rekod u kategoriji horor filmova i filmova s R rejtingom, gdje je prestigao Deadpoolovih $12,600,000.[275] Zbog dobre zarade u četvrtak, portal Deadline.com je izvijestio kako su se vikend projekcije popele na $90,000,000. Zajedno s pretpremijerama, It je nakon premijernog dana zaradio ukupno $50,200,000, nakon čega su projekcije povišene na $100,000,000. Zarada koju je It ostvario u petak ne samo da je postavila rekord za najveći uspjeh filma s R rejtingom (prešavši Deadpoolovih $47,300,000), već je gotovo pretekla cijelu vikend zaradu filma Paranormal Activity 3 ($52,600,000), koja je bila najveća vikend zarada jednog horor filma u historiji.[276]

Ukupna vikend zarada na kraju je iznosila $123,100,000, što je postao novi rekord za jedan rujanski i horor film; također je to bilo drugo najbolje otvaranje filma s R rejtingom, iza Deadpoolovih $132,400,000. I Variety i Deadline su napomenuli da bi prvi vikend zasigurno bio još bolji da uragan Irma nije prisilno zatvorio čak 50% kina na Floridi, tržištu koje tradicionalno sačinjava čak 5% ukupne zarade na blagajnama.[277] Tokom svog prvog, punog tjedna film je zaradio $8,800,000 u ponedjeljak, $11,400,000 u utorak, $7,900,000 u srijedu i $7,200,000 u četvrtak, postavivši rujanske rekorde za svaki pojedini dan.[278][279] U drugom tjednu, zarada je iznosila $60,100,000 (što je bilo bolje od prosječnog tjednog pada horor filmova u iznosu od 51%), čime je It zaradio više u svom drugom tjednu nego Paranormal Activity 3 u cijelom prvom, što je bilo dovoljno za drugi uzastopni tjedan na vrhu box officea. Ukupna domaća zarada tada je iznosila $218,700,000, čime je prestigao film Crocodile Dundee (1984.) kao najprofitabilniji rujanski film sa $174,800,000.[280]

U trećem tjednu, It je izgubio prvo mjesto od novog filma, Kingsman: The Golden Circle, s ukupnom zaradom od $29,700,000.[281] Projekcije za četvrti tjedan iznosile su $17,300,000, čime bi se It ponovo vratio na prvo mjesto, ispred Kingsmanovih projiciranih $17,000,000. No, kada su došli službeni rezultati, Kingsman je uspio zadržati prvo mjesto s $16,930,000, dok je It završio na drugom sa zaradom od $16,900,000, prestigavši novi film, American Made, koji je zaradio $16,8000,000.[282] Film je i u narednim tjednima uspio zadržati dobre brojke, zaradivši $10,000,000 i $6,100,000 u svom petom i šestom tjednu, završivši tako na trećem, odnosno četvrtom mjestu na box officeu.[283]

Ocjene kritičara uredi

 
Bill Skarsgård je dobio univerzalne pohvale za svoju interpretaciju klauna Pennywisea.

It je dobio univerzalne pohvale od strane kritičara. Na portalu Rotten Tomatoes, film ima 85% pozitivnih ocjena temeljem 311 kritika, s prosječnom ocjenom 7.2/10. Film je sumiran na sljedeći način: "Izvrsno odglumljen i zlobno zastrašujuć s emotivno dirljivom pričom u svojoj biti, It pojačava horor Kingove klasične priče bez da gubi doticaj s njezinim srcem".[284] Stranica Metacritic dala je filmu okupnu ocjenu 69/100 temeljem 49 kritika, što označava "generalno pozitivne kritike".[285] U srpnju 2018., film je na IMDb-u držao ocjenu 7.4/10 temeljem gotovo 300,000 ocjena.[286] Na anketi CinemaScorea, film je dobio prosječnu ocjenu "B+", dok je PostTrak izvijestio od 85% pozitivnih komentara i 64% "definitivnih preporuka".[276]

Richard Roeper je, pišući za Chicago Sun-Times, filmu dao 4 od 4 zvjezdice, napisavši: "Ono što će vam DOISTA poslati trnce kroz kralježnicu i natjerati vas da se naježite su trenuci kada je mladi lik izoliran od svojih prijatelja, potpuno sam u podrumu, ili kupaonici, ili uličici, ili u mračnom uredu, a onda nešto od čega su dugo strahovali 'oživi' na neki način, potvrđujući njihov najstrašniji osjećaj straha i propasti".[287] Andrew Barker je za Variety pohvalio vizualne elemente i glumu, primijetivši istovremeno i poznate elemente, uz komentar kako je film "zbirka strašnih, halucinatornih i potpuno ludih, košmarnih slika koje se međusobno izmjenjuju... serija dobro izrađenih, ali manje efektnih elemenata napetosti; serija dobro odglumljenih scena odrastanja koje ne sazrijevaju u cijelosti".[288] Pišući za The Guardian, Mark Kermode je filmu dao 4 od 5 zvjezdica, napisavši kako je film "energična igra koja će se svidjeti publici i koja se ne boji otkriti svoje jezive zube".[289] Pozitivnu ocjenu filmu dala je i Christy Lemire s portala rogerebert.com, koja je filmu dala 3 od 4 zvjezdice.[290]

Christopher Orr iz The Atlantica nije bio toliko oduševljen filmom, opisavši ga kao "solidan, ali relativno konvencionalan horor film", dodavši kako "privilegira CGI strahove ispred jeze i nijansi".[291] Korištenje tzv. jump scare tehnike, odnosno iznenadnog pojavljivanja horor elemenata ni iz čega, zasmetalo je neke kritičare.[292] Michael Phillips je, pišući za Chicago Tribune, uočio kako repetitivno korištenje te tehnike umanjuje dojam samog filma, napisavši: "gotovo svaka scena započinje i završava na isti način, s polaganom izgradnjom atmosfere... koja vodi do KAAA-WHUMMMMMM!!!! zvučnog efekta".[293] Eric Kohn je za IndieWire pohvalio vizualne elemente filma, ali se također kritički osvrnuo na jump scare tehniku,[294] dok je Chris Nashawaty za Entertainment Weekly nahvalio glumačke izvedbe djece, dodavši da "što više vidimo Pennywisea, to je on manje strašan".[295]

Nagrade uredi

Godina Nagrada Kategorija Ishod Primatelj(i) Bilješke
2017. Nagrada Bram Stoker Najbolji scenarij Nominacija Chase Palmer
Cary Fukunaga
Gary Dauberman
Nagrada Fright Meter Najbolji horor film Nominacija
Najbolji režiser Nominacija Andrés Muschietti
Najbolji scenarij Nominacija Chase Palmer
Cary Fukunaga
Gary Dauberman
Najbolji sporedni glumac Osvojeno Bill Skarsgård
Nominacija Jack Dylan Grazer
Najbolja sporedna glumica Nominacija Sophia Lillis
Najbolja glazba Nominacija Benjamin Wallfisch
Najbolja fotografija Nominacija Jeong Jeong-hun
Najbolja montaža Nominacija Jason Ballantine
Najbolja kostimografija Nominacija Janie Bryant
Najbolja šminka Nominacija Nagrada se dodjeljuje filmu, a ne pojedincima
Najbolji specijalni efekti Nominacija Nagrada se dodjeljuje filmu, a ne pojedincima
Nagrada Golden Schmoe Najbolji horor film godine Osvojeno
Najveće iznenađenje godine Nominacija
Najkul lik godine Nominacija Pennywise Pennywisea, koji je službeno nominiran, tumačio je Bill Skarsgård
Najuspješnija uloga godine Nominacija Bill Skarsgård
Najbolji trailer godine Nominacija
Nagrada Golden Trailer Najbolji horor Osvojeno
IGN People's Choice Award Najbolji horor film Osvojeno
Nagrada PCC Najbolji horor film Nominacija
Nagrada Rondo Hatton Najbolji film Nominacija Andrés Muschietti
Nagrada SFCS Najbolja izvedba mladog glumca Nominacija Sophia Lillis
Najbolji zlikovac Nominacija Pennywise Pennywisea, koji je službeno nominiran, tumačio je Bill Skarsgård
Nagrada SLFCA Najbolji adaptirani scenarij Nominacija Chase Palmer
Cary Fukunaga
Gary Dauberman
Nagrada Joey Najbolji glumac u filmu – Glavna uloga Nominacija Finn Wolfhard
Najbolji glumac u filmu – Sporedna uloga Nominacija Jake Sim
Nagrada WAFCA Najbolji glumački ansambl Nominacija
Najbolja izvedba mladog glumca Nominacija Sophia Lillis
2018. Nagrada Saturn Najbolji horor film Nominacija
Najbolji sporedni glumac Nominacija Bill Skarsgård
Najbolja izvedba mladog glumca Nominacija Sophia Lillis
Najbolja šminka Nominacija Alec Gillis
Sean Sansom
Tom Woodruff, Jr.
Shane Zander
Filmska nagrada Critics' Choice Najbolji SF/horor film Nominacija
Nagrada DFCS Najbolji SF/horor film Nominacija
Nagrada Empire Najbolji horor Nominacija
Nagrada HFCS (Havaji) Najbolji SF/horor film Nominacija
Najbolja šminka Nominacija Alec Gillis
Tom Woodruff, Jr.
Nagrada HFCS (Houston) Najbolji poster Nominacija
MTV Movie & TV Awards Film godine Nominacija
Najbolji negativac Nominacija Bill Skarsgård
Najprestrašenija izvedba Nominacija Sophia Lillis
Najbolja ekipa na ekranu Osvojeno Finn Wolfhard
Sophia Lillis
Jaeden Lieberher
Jack Dylan Grazer
Wyatt Oleff
Jeremy Ray Taylor
Chosen Jacobs
Nagrada OFTA Najbolja izvedba mladog glumca Nominacija Sophia Lillis
Teen Choice Awards Najbolji filmski negativac Nominacija Bill Skarsgård
Najuspješnija filmska uloga Nominacija Sophia Lillis
Najbolja filmska veza Nominacija Sophia Lillis
Jeremy Ray Taylor

Nastavak uredi

Glavni članak: It: Chapter Two

Dana 16. veljače 2016. godine, producent Roy Lee je u intervjuu za Collider spomenuo drugi film: "[Dauberman] je napisao posljednju verziju u suradnji s [Muschiettijem], tako da je adaptacija zamišljena kao dva filma".[296] Dana 19. srpnja 2017., Muschietti je otkrio namjeru da se produkcija nastavka Ita započne naredno proljeće, dodavši:[297][298] "Vjerojatno ćemo imati scenarij za drugi dio u siječnju [2018.]. Idealno, s pripremama bismo započeli u ožujku. Prvi dio je samo o djeci. Drugi dio je o tim istim likovima 30 godina kasnije, kada su odrasle osobe, s prisjećanjima na 1989. godinu, kada su bili djeca".[299][300] Dva dana kasnije, Muschietti je rekao kako je uzbuđen što će u drugom dijelu biti dijalog koji nije bio u prvom: "... čini se kako ćemo to napraviti. To je drugi dio, nije nastavak. To je druga polovica i jako je povezana s prvom".[301][302] Također je izrazio nadu kako će dvije izbačene scene iz prvog dijela biti uključene u drugom, jedna od kojih je i scena požara iz knjige.[303]

Dana 25. rujna 2017., New Line Cinema je objavio kako će nastavak biti objavljen 6. rujna 2019. godine,[304] s Gary Daubermanom kao scenaristom.[305] Kasnije, u prosincu iste godine, Jeffrey Jurgensen, autor priče za film Agent Cody Banks, također je dodan na popis scenarista.[306] U veljači 2018., objavljeno je kako je Jessica Chastain u pregovorima za ulogu odrasle Beverly.[307] U travnju iste godine, James McAvoy i Bill Hader su pristupili pregovorima za uloge Billa i Richieja.[308] U svibnju 2018. godine, James Ransone je preko Twittera otkrio kako će glumiti odraslog Eddieja.[309] Nedugo zatim, objavljeno je kako su se Andy Bean i Jay Ryan pridružili ekipi kao odrasli Stanley Uris i Ben Hanscom.[310] U lipnju iste godine, Isaiah Mustafa je dobio ulogu odraslog Mikea.[311]

McAvoy je preko Instagrama otkrio kako je snimanje započelo 19. lipnja 2018. godine.[312]

Bilješke uredi

  1. Autori Andrés Muschietti, Cary Fukunaga i David Kajganich Skarsgårdov su lik nazivali Pennywiseom u različitim intervjuima, posebice u onom za portal Collider. Uz to, Pennywise se Georgieju Denbroughu predstavi kao Pennywise, rasplesani klaun; termin Ono se ne koristi ni u jednom od ovih slučajeva.

Reference uredi

  1. „IT (15)”. British Board of Film Classification.  Retrieved August 2, 2017
  2. „With new adaptation of 'It,' New Line Cinema hopes to continue horror winning streak”. Los Angeles Times. September 5, 2017. 
  3. 3,0 3,1 „Box Office To Wake Up From Long Summer's Nap As 'It' Happens With $60Ms Opening, Possible $70M – Preview”. Deadline Hollywood. September 5, 2017. 
  4. 4,0 4,1 „It (2017)”. Box Office Mojo. Pristupljeno January 25, 2018. 
  5. Foutch, Haleigh (September 7, 2017). „Let’s Talk About that ‘IT’ Ending and How It Sets up The Next Chapter”. Collider. Pristupljeno February 15, 2018. 
  6. Williams, Owen (December 20, 2017). „Director's Cut Of It: Chapter One On The Way”. Empire. Pristupljeno February 15, 2018. 
  7. „It (2017) - Andy Muschietti - Synopsis, Characteristics, Moods, Themes and Related - AllMovie”. AllMovie. 
  8. 8,0 8,1 Warner Bros Editors (January 14, 2017). „IT – Warner Bros”. Warner Bros. Arhivirano iz originala na datum January 18, 2017. Pristupljeno January 16, 2017. 
  9. IGN Editors (March 3, 2015). „STEPHEN KING'S IT DIRECTOR CARY FUKUNAGA SEEKS THE "PERFECT" PENNYWISE FOR REMAKE”. IGN. Pristupljeno October 16, 2016. 
  10. Staley, Brandon (February 9, 2017). „IT REMAKE HAS A RATING, PLANS FOR A SEQUEL”. Comic Book Resources. Arhivirano iz originala na datum April 1, 2017. Pristupljeno March 31, 2017. 
  11. McNary, Dave (July 16, 2015). „Stephen King’s ‘It’ Finds New Director”. Variety. Arhivirano iz originala na datum June 2, 2017. Pristupljeno March 31, 2017. 
  12. Wilson, Kristian (March 29, 2017). „The New 'It' Trailer Is Just As Glorious And Terrifying As You Feared”. Bustle. Arhivirano iz originala na datum March 29, 2017. Pristupljeno March 31, 2017. 
  13. Verhoeven, Beatrice (June 2, 2016). „Stephen King's 'It' Casts Hollywood Legacy as Pennywise the Clown”. The Wrap. Arhivirano iz originala na datum June 20, 2016. Pristupljeno June 28, 2016. 
  14. Eggertsen, Chris (April 13, 2016). „Stephen King has an 'It' remake update for you”. HitFix. Arhivirano iz originala na datum June 22, 2016. Pristupljeno June 28, 2016. 
  15. Keene, Allison (September 22, 2016). „'It' Wraps Production with One Last Creepy Photo”. Collider. Arhivirano iz originala na datum September 28, 2016. Pristupljeno September 28, 2016. 
  16. Greenberg, Courtney (August 15, 2016). „Mansion in Riverdale sets the scene for horror film 'It'”. CTV Toronto. Arhivirano iz originala na datum October 2, 2016. Pristupljeno September 28, 2016. 
  17. 17,0 17,1 Northumberland News Editor (May 31, 2016). „Port Hope eyed for remake of Stephen King's 'It'”. Northumberland News. Arhivirano iz originala na datum July 8, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  18. 18,0 18,1 18,2 Burnham, Emily (March 31, 2015). „Crew from new adaptation of Stephen King's "It" in Bangor to scope out potential filming locations”. Northumberland News. Arhivirano iz originala na datum October 11, 2016. Pristupljeno June 28, 2016. 
  19. Hooton, Christopher (March 29, 2017). „IT's first trailer introduces terrifying new version of Stephen King’s clown Pennywise”. The Independent. Arhivirano iz originala na datum March 30, 2017. Pristupljeno March 31, 2017. 
  20. Trumbore, Dave (March 29, 2017). „First ‘It’ Movie Trailer Unleashes Pennywise”. Collider. Arhivirano iz originala na datum March 31, 2017. Pristupljeno March 31, 2017. 
  21. Calfas, Jennifer. „'It' Shatters Box Office Records With Massive Opening Weekend”. Time. Pristupljeno 2017-09-11. 
  22. Mumford, Gwilym (September 29, 2017). „Stephen King's It scares off The Exorcist to become highest-grossing horror ever”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno October 5, 2017. 
  23. „‘Blade Runner 2049’ Launches With $50M Overseas; ‘It’ Tops $600M WW; ‘Despicable 3’ Hops Past ‘Zootopia’ – Intl Box Office”. Pristupljeno October 8, 2017. 
  24. Rahman, Abid (September 6, 2017). „'It': What the Critics Are Saying”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno September 6, 2017. 
  25. McClintock, Pamela (September 25, 2017). „'It' Sequel Gets September 2019 Release Date”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno September 25, 2017. 
  26. 26,0 26,1 Kroll, Justin (June 2, 2016). „'It' Remake to Star 'Midnight Special's’ Jaeden Lieberher”. Variety. Arhivirano iz originala na datum July 1, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  27. Ledford, Jon (June 2, 2016). „Stephen King's It finds its Pennywise”. Looper. Arhivirano iz originala na datum July 8, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  28. 28,0 28,1 28,2 28,3 28,4 Charnel House Editors (June 28, 2016). „IT Character Profiles”. Charnel House. Arhivirano iz originala na datum June 23, 2016. Pristupljeno June 28, 2016. 
  29. Sprague, Mike (July 14, 2017). „STEPHEN KING'S IT: DIRECTOR TALKS R-RATING & NEW STILLS”. JoBlo.com. Pristupljeno July 20, 2017. 
  30. 30,0 30,1 Gallagher, Brian (February 27, 2016). „Jurassic World Interview with Ty Simpkins”. MovieWeb. Arhivirano iz originala na datum October 25, 2016. Pristupljeno October 27, 2016. 
  31. Reyes, Mike (June 2, 2016). „The It Movie Just Cast A Key Member of the Losers Club”. CINEMABLEND. Arhivirano iz originala na datum October 27, 2016. Pristupljeno October 27, 2016. 
  32. 32,0 32,1 Kroll, Justin (June 2, 2016). „'It' Reboot Taps 'Hemlock Grove' Star Bill Skarsgard to Play Pennywise the Clown”. Variety. Arhivirano iz originala na datum June 30, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  33. 33,0 33,1 Kit, Borys (June 2, 2016). „Stephen King's 'It' Adaptation Finds Its Pennywise the Clown (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum June 22, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  34. Robinson, Will (June 2, 2016). „Stephen King's It in final talks with Bill Skarsgard for Pennywise”. Entertainment Weekly. Arhivirano iz originala na datum July 14, 2016. Pristupljeno June 28, 2016. 
  35. Ellen, Tom (December 29, 2016). „Tom Ellen's Empire Interview – IT with Andrés Muschietti”. Empire. Arhivirano iz originala na datum March 23, 2017. Pristupljeno March 23, 2017. 
  36. Kaye, Ben (February 22, 2016). „Two-part remake of Stephen King's It will finally go into production this year, gets R rating”. Consequence of Sound. Arhivirano iz originala na datum June 27, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  37. Robinson, Joanna (June 2, 2016). „The Reboot of Stephen King's It Finds Its Pennywise . . . Again”. Vanity Fair. Arhivirano iz originala na datum June 22, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  38. Chang, Kee (October 15, 2016). „RICHARD ARMITAGE BLOWS HIS COVER”. Anthem Magazine. Pristupljeno July 27, 2017. 
  39. O'Neal, Sean (May 5, 2015). „New version of Stephen King's It finds its younger, hipper Pennywise”. The A.V. Club. Arhivirano iz originala na datum July 1, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  40. Disgusting, Mr (June 2, 2016). „'‘It': Here's Who's Testing For the Role of Pennywise! (Exclusive)”. Bloody Disgusting. Arhivirano iz originala na datum July 6, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  41. Gallagher, Brian (June 2, 2016). „Stephen King's IT Has Found Its Pennywise the Clown”. MovieWeb. Arhivirano iz originala na datum July 2, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  42. Walkuski, Eric (July 27, 2017). „IT SET VISIT: TILDA SWINTON COULD HAVE BEEN PENNYWISE, AND MORE FUN FACTS!”. JoBlo.com. Pristupljeno July 27, 2017. 
  43. Sneider, Jeff (May 26, 2015). „Stephen King's IT Has Found Its Pennywise the Clown”. Yahoo! Movies. Arhivirano iz originala na datum August 17, 2016. Pristupljeno June 28, 2016. 
  44. Ivie, Devon (July 13, 2016). „Wow, the First Photo of Pennywise the Clown From It's Film Adaptation Is So Cute and Cuddly, You Guys”. Vulture. Pristupljeno July 14, 2016. 
  45. Hall, Jacob (July 13, 2016). „'It' First Look Teases Bill Skarsgård's Pennywise the Dancing Clown With New Image”. /Film. Arhivirano iz originala na datum September 16, 2016. Pristupljeno July 14, 2016. 
  46. Barkan, Jonathan (July 13, 2016). „'It': Here's Your First Look at Pennywise!!!”. Bloody Disgusting. Arhivirano iz originala na datum July 14, 2016. Pristupljeno July 14, 2016. 
  47. Dornbush, Jonathan (July 13, 2016). „First Look at Pennywise the Clown From Stephen King's IT Movie”. IGN. Pristupljeno July 14, 2016. 
  48. Sokol, Tony (July 14, 2016). „Stephen King's It: first image of the new Pennywise”. Den of Geek. Arhivirano iz originala na datum July 15, 2016. Pristupljeno July 14, 2016. 
  49. Beach, Tracy (July 15, 2016). „Stephen King's IT Remake – First Look”. FrightFind. Arhivirano iz originala na datum August 28, 2016. Pristupljeno July 15, 2016. 
  50. Breznican, Anthony (July 13, 2016). „It movie exclusive: Pennywise the Clown seen in terrifying first look”. Entertainment Weekly. Arhivirano iz originala na datum July 14, 2016. Pristupljeno July 14, 2016. 
  51. 51,0 51,1 51,2 51,3 Foutch, Haleigh (August 11, 2016). „'It' Producer Dan Lin Says the Remake Is Like 'Stranger Things'”. Collider. Arhivirano iz originala na datum August 12, 2016. Pristupljeno August 13, 2016. 
  52. Breznican, Anthony (December 26, 2016). „IT: Pennywise lurks below in new photo from Stephen King’s thriller”. Entertainment Weekly. Arhivirano iz originala na datum February 5, 2017. Pristupljeno January 21, 2017. 
  53. Calvario, Liz (December 27, 2016). „‘It’: Pennywise Hits the Sewer in a Chilling New Photo”. IndieWire. Arhivirano iz originala na datum January 27, 2017. Pristupljeno January 21, 2017. 
  54. Marnell, Blair (December 26, 2016). „FIRST STEPHEN KING’S IT IMAGE SHOWS PENNYWISE BEING HORRIFYING”. Nerdist Industries. Arhivirano iz originala na datum February 2, 2017. Pristupljeno January 21, 2017. 
  55. Goldberg, Matt (December 26, 2016). „‘It’: New Image Released along with Details from Director Andrés Muschietti”. Collider. Arhivirano iz originala na datum February 2, 2017. Pristupljeno January 21, 2017. 
  56. Donnelly, Matt (December 26, 2016). „‘It’ Remake Offers Up Creepy First Look at Bill Skarsgard’s Pennywise (Photo)”. TheWrap. Arhivirano iz originala na datum February 6, 2017. Pristupljeno January 21, 2017. 
  57. Sprague, Mike (March 13, 2017). „IT DIRECTOR ANDRES MUSCHIETTI TALKS BILL SKARSGARD'S TERRIFYING PENNYWISE”. JoBlo.com. Arhivirano iz originala na datum March 13, 2017. Pristupljeno March 14, 2017. 
  58. Miska, Brad (July 19, 2017). „Here’s Why Bill Skarsgard Was Cast as Pennywise in ‘IT’”. Bloody Disgusting. Arhivirano iz originala na datum July 19, 2017. Pristupljeno July 20, 2017. 
  59. The List Editors (July 20, 2017). „Andres Muschietti confirms prep date for IT sequel”. The List. Pristupljeno July 20, 2017. 
  60. 60,0 60,1 A. Lincoln, Ross (June 22, 2015). „Sophia Lillis Joins New Line's 'It' Remake; Aunjanue Ellis Sign on To Christine Crokos' 'Pimp'”. Deadline Hollywood. Arhivirano iz originala na datum June 27, 2016. Pristupljeno June 28, 2016. 
  61. Briers, Michael (July 14, 2017). „It Director Andy Muschietti Vows To Deliver A No Holds Barred Adaptation Of The King Classic”. We Got This Covered. Pristupljeno July 20, 2017. 
  62. 62,0 62,1 T. Collins, Sean (July 18, 2017). „Encounter With Pennywise, Remake Details”. Rolling Stone. Arhivirano iz originala na datum 2018-07-23. Pristupljeno July 20, 2017. 
  63. 63,0 63,1 63,2 63,3 White, James (June 2, 2016). „Stephen King's It finds a new Pennywise in Bill Skarsgard”. Empire. Arhivirano iz originala na datum July 7, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  64. Moreno, EJ (July 16, 2017). „‘IT’ Director Andres Muschietti Talks The Film’s Hard "R"-Rating”. Monkeys Fighting Robots. Pristupljeno July 20, 2017. 
  65. Squires, John (June 21, 2016). „Stephen King's IT – First Photo of the New Losers Club!”. iHorror. Arhivirano iz originala na datum June 26, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  66. Cranswick, Amie (June 22, 2016). „First look at the Loser's Club from Stephen King adaptation It”. Flickering Myth. Arhivirano iz originala na datum August 7, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  67. Sciretta, Peter (August 9, 2016). „How the New Movie Adaptation of Stephen King’s ‘It’ Is Responsible for ‘Stranger Things’”. /Film. Arhivirano iz originala na datum December 20, 2016. Pristupljeno December 18, 2016. 
  68. Franklin, Garth (July 16, 2017). „"IT" Director Talks Freedom Of An R-Rating”. Dark Horizons. Pristupljeno July 20, 2017. 
  69. 69,0 69,1 69,2 Barton, Steve (July 14, 2017). „Stephen King’s IT: Andy Muschietti and Barbara Muschietti Talk Hard R Rating”. Dread Central. Pristupljeno July 20, 2017. 
  70. Breznican, Anthony (March 29, 2017). „A Terrifying Vision”. Entertainment Weekly. Arhivirano iz originala na datum March 30, 2017. Pristupljeno March 30, 2017. 
  71. Foutch, Haleigh (July 27, 2017). „'IT': 40+ Things to Know About the Terrifying Stephen King Adaptation”. Collider. Pristupljeno August 2, 2017. 
  72. MTV News Staff (July 20, 2017). „ONE IT STAR COULDN'T STOP LAUGHING THE FIRST TIME THEY MET PENNYWISE THE CLOWN”. MTV. Arhivirano iz originala na datum July 21, 2017. Pristupljeno July 22, 2017. 
  73. Truitt, Brian (July 21, 2017). „Comic-Con: 'It' stars had their 'favorite summer ever' with Pennywise the clown (really)”. USA Today. Pristupljeno July 23, 2017. 
  74. Hatfull, Jonathan (June 22, 2016). „Stephen King's It remake first look at the Losers' Club”. SciFiNow. Arhivirano iz originala na datum June 27, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  75. Disgusting, Mr (June 21, 2016). „'It': Pennywise Comes After Nicholas Hamilton”. Bloody Disgusting. Arhivirano iz originala na datum June 25, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  76. 76,0 76,1 76,2 McClendon, Lamarco (August 17, 2016). „Nicholas Hamilton on Filming Stephen King's 'It' Remake”. Variety. Arhivirano iz originala na datum August 19, 2016. Pristupljeno August 20, 2016. 
  77. Breznican, Anthony (March 29, 2017). „A Paper Boat”. Entertainment Weekly. Arhivirano iz originala na datum March 30, 2017. Pristupljeno March 29, 2017. 
  78. 78,0 78,1 78,2 78,3 Geek, Den (September 22, 2016). „Stephen King's It: Filming Update, Release Date, Cast, Photos & More”. Den of Geek!. Arhivirano iz originala na datum September 26, 2016. Pristupljeno September 26, 2016. 
  79. 79,0 79,1 Kit, Borys (June 9, 2016). „'Bloodline' Actor Joins Adaptation of Stephen King's 'It' (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum June 19, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  80. Keane, Stuart (June 12, 2015). „Stephen King's 'It' Adaptation Casts Another Key Child Role, And This One Hardly Featured in the Original”. Inquisitr. Arhivirano iz originala na datum June 30, 2016. Pristupljeno June 28, 2016. 
  81. Snicks (June 20, 2016). „Film Version of Stephen King's "It" Will Retain Novel's Creepy Homoerotic Storyline”. NewNowNext. Arhivirano iz originala na datum June 26, 2016. Pristupljeno June 28, 2016. 
  82. 82,0 82,1 82,2 Longwell, Karen (July 22, 2016). „Barbara Muschietti, producer of film based on Stephen King's novel 'It', talks about experience in Port Hope”. Northumberland News. Arhivirano iz originala na datum July 25, 2016. Pristupljeno July 27, 2016. 
  83. How to Write a Novel Editors (July 22, 2016). „Stephen King's It”. How to Write a Novel. Arhivirano iz originala na datum October 3, 2016. Pristupljeno July 27, 2016. 
  84. King, Stephen (July 22, 2016). „IT Characters List”. Stephen King. Arhivirano iz originala na datum August 5, 2016. Pristupljeno July 27, 2016. 
  85. Bell, Amanda (June 29, 2016). „Stephen King's It Movie Adaptation Has Begun Production”. Screen Rant. Arhivirano iz originala na datum July 18, 2016. Pristupljeno July 14, 2016. 
  86. Graham-Dixon, Charles (October 6, 2015). „Why Stephen King's IT scares off film-makers”. The Guardian. Arhivirano iz originala na datum June 9, 2016. Pristupljeno July 14, 2016. 
  87. 87,0 87,1 Williams, Owen (August 11, 2016). „Stephen King's It – everything you need to know”. Empire. Arhivirano iz originala na datum September 25, 2016. Pristupljeno September 28, 2016. 
  88. Hamman, Cody (August 24, 2016). „TATUM LEE TO PLAY A HORRIFYING CREATION IN THE IT REMAKE”. JoBlo.com. Arhivirano iz originala na datum October 19, 2016. Pristupljeno October 19, 2016. 
  89. 89,0 89,1 Richardson, Jancy (June 24, 2015). „Here's The Full Cast List for the New 'IT' Movie”. Moviepilot. Arhivirano iz originala na datum June 29, 2016. Pristupljeno June 28, 2016. 
  90. 90,0 90,1 90,2 90,3 McGloin, Matt (September 23, 2016). „Stephen King "It" Movie Wraps”. Cosmic Book News. Arhivirano iz originala na datum September 26, 2016. Pristupljeno September 26, 2016. 
  91. Baldwin, Daniel (March 2, 2017). „Might ‘It: Part 2’ Be Filming Sooner Than Expected?”. Cinema Runner. Arhivirano iz originala na datum March 13, 2017. Pristupljeno March 13, 2017. 
  92. Calvario, Liz (March 29, 2017). „‘It’ Teaser Trailer: Pennywise Creeps Back Into Our Lives”. Deadline Hollywood. Arhivirano iz originala na datum March 29, 2017. Pristupljeno March 29, 2017. 
  93. Opie, David (March 13, 2009). „It's coming, as Hollywood plans Stephen King adaptation”. The Guardian. Arhivirano iz originala na datum October 19, 2016. Pristupljeno October 16, 2016. 
  94. Dionne, Zach (September 30, 2016). „THE COMPLETE GUIDE TO THE 'IT' REMAKE: STEPHEN KING'S PENNYWISE IS BACK”. Fuse. Arhivirano iz originala na datum October 18, 2016. Pristupljeno October 16, 2016. 
  95. Sciretta, Peter (March 12, 2009). „Warner Bros Remaking Stephen King's It”. /Film. Arhivirano iz originala na datum October 18, 2016. Pristupljeno October 16, 2016. 
  96. Schrader, Chris (July 1, 2010). „Updates on the 'Pet Sematary' and 'It' Remakes”. Screen Rant. Arhivirano iz originala na datum October 18, 2016. Pristupljeno October 16, 2016. 
  97. Schaefer, Sandy (June 8, 2012). „Stephen King's 'It' Getting Two-Film Adaptation by 'Jane Eyre' Director”. Screen Rant. Arhivirano iz originala na datum March 16, 2016. Pristupljeno October 16, 2016. 
  98. Fischer, Russ (September 5, 2015). „Cary Fukunaga Explains the Demise of His Unconventional 'IT' Adaptation”. /Film. Arhivirano iz originala na datum October 18, 2016. Pristupljeno October 16, 2016. 
  99. McNary, Dave (March 12, 2009). „Warner Bros. taps Kajganich for 'It'”. Variety. Arhivirano iz originala na datum July 19, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  100. Lilja's Library Editor (June 29, 2010). „David Kajganich – Interview”. Lilja's Library. Arhivirano iz originala na datum August 8, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  101. Sciretta, Peter (July 1, 2010). „Screenwriter Gives Update on Big Screen Adaptation of Stephen King's It”. /Film. Arhivirano iz originala na datum May 24, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  102. Castina (July 6, 2010). „Stephen King's "It" Bound For Big Screen”. PopCrunch. Arhivirano iz originala na datum August 15, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  103. Barton, Steve (April 5, 2009). „Exclusive: More on the IT Remake! Rated R?”. Dread Central. Arhivirano iz originala na datum August 4, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  104. Sciretta, Peter (April 5, 2009). „Remake of Stephen King's It will be Rated-R and Set in the Mid-1980s”. /Film. Arhivirano iz originala na datum August 29, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  105. Stephens, Niki (July 1, 2010). „SCREENWRITER DAVID KAJGANICH GIVES AN UPDATE ON STEPHEN KING'S IT”. Collider. Arhivirano iz originala na datum August 4, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  106. Serafini, Matt (June 30, 2010). „Early Details on the IT Remake”. Dread Central. Arhivirano iz originala na datum August 8, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  107. Radish, Christina (January 11, 2014). „Director Cary Fukunaga Talks TRUE DETECTIVE, Making an 8-Hour Film, Future Seasons, BEASTS OF NO NATION, Modernizing Horror with IT, and More”. Collider. Arhivirano iz originala na datum August 7, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  108. Kit, Borys (June 7, 2012). „Stephen King's 'It' to Be Adapted by Cary Fukunaga into Two Films (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum July 6, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  109. Evry, Max (December 5, 2014). „Stephen King's IT Will Shoot Next Summer”. Coming Soon. Arhivirano iz originala na datum March 3, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  110. Buchanan, Kyle (December 5, 2014). „Cary Fukunaga Will Shoot Stephen King's It Next Summer”. Vulture. Pristupljeno June 27, 2016. 
  111. Shepherd, Jack (May 26, 2015). „Stephen King's It remake put on indefinite hold as director Cary Fukunaga walks out”. The Independent. Arhivirano iz originala na datum October 7, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  112. Wickman, Forrest (February 3, 2015). „Cary Fukunaga on Adapting It, His Musical With Owen Pallett, and #TrueDetectiveSeason2”. Slate. Arhivirano iz originala na datum June 28, 2016. Pristupljeno June 28, 2016. 
  113. Disgusting, Mr (March 3, 2015). „'It' Director Seeks "Perfect Pennywise" Clown”. Bloody Disgusting. Arhivirano iz originala na datum June 24, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  114. P. Sullivan, Kevin (May 4, 2015). „Will Poulter cast as Pennywise in Cary Fukunaga's It”. Entertainment Weekly. Arhivirano iz originala na datum June 18, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  115. Kroll, Justin (May 4, 2015). „Will Poulter to Play the Evil Clown in 'It' Remake (EXCLUSIVE)”. Variety. Arhivirano iz originala na datum June 29, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  116. Kroll, Justin (May 25, 2015). „'It' Loses Director Cary Fukunaga”. Variety. Arhivirano iz originala na datum July 9, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  117. Geier, Thom (May 25, 2015). „Cary Fukunaga Out as Director of Stephen King's 'It' at New Line (Exclusive)”. The Wrap. Arhivirano iz originala na datum June 28, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  118. 118,0 118,1 118,2 Setoodeh, Ramin (September 2, 2015). „Cary Fukunaga Offers New Details on Why 'It' Remake Fell Apart”. Variety. Arhivirano iz originala na datum July 4, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  119. P. Sullivan, Kevin (August 17, 2015). „Cary Fukunaga opens up about IT departure – Exclusive”. Entertainment Weekly. Arhivirano iz originala na datum November 8, 2016. Pristupljeno June 28, 2016. 
  120. King, Stephen (May 25, 2015). „The remake of IT may be dead”. Twitter. Arhivirano iz originala na datum March 22, 2016. Pristupljeno June 28, 2016. 
  121. Sky News Editors, Justin (May 26, 2015). „It Remake 'Dead' As Director Walks Away”. Sky News. Arhivirano iz originala na datum May 28, 2015. Pristupljeno June 28, 2016. 
  122. Jorissen, Matt (November 6, 2015). „IT Emphasizes Pennywise's Most Terrifying Virtue”. Lilja's Library. Arhivirano iz originala na datum August 8, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  123. 123,0 123,1 Kit, Borys (July 16, 2015). „Stephen King's 'It' Finds New Director (Exclusive)”. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum July 16, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  124. White, James (July 17, 2015). „Mama's Andrés Muschietti in Negotiations To Direct It”. Empire. Arhivirano iz originala na datum October 3, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  125. Kroll, Justin (April 22, 2016). „Warner Bros. Announces Release Date for 'It'”. Variety. Arhivirano iz originala na datum June 25, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  126. D'Alessandro, Anthony (April 22, 2016). „Warner Bros. Sets 'CHiPs', 'It' & Untitled PG-13 Comedy For 2017”. Deadline Hollywood. Arhivirano iz originala na datum June 24, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  127. Kroll, Justin (April 22, 2016). „Warner Bros. Announces Release Date for 'It'”. Variety. Arhivirano iz originala na datum June 25, 2016. Pristupljeno June 28, 2016. 
  128. Mayorga, Emilio (October 30, 2015). „Muschiettis to Produce Supernatural Thriller 'Shadows' (EXCLUSIVE)”. Variety. Arhivirano iz originala na datum March 5, 2016. Pristupljeno June 28, 2016. 
  129. Sewell, Annie (November 4, 2015). „Filming Starts Next Summer on Remake of Stephen King Classic 'It'”. Inquisitr. Arhivirano iz originala na datum May 19, 2016. Pristupljeno June 28, 2016. 
  130. Disgusting, Mr (October 31, 2015). „Stephen King's 'It' to Film Next Summer!”. Bloody Disgusting. Arhivirano iz originala na datum July 5, 2016. Pristupljeno June 28, 2016. 
  131. Jones, Mike (February 19, 2016). „Stephen King's It May Start Filming in 2016; Two Movies Still Planned”. Screen Rant. Arhivirano iz originala na datum June 25, 2016. Pristupljeno June 28, 2016. 
  132. 132,0 132,1 Page, Aubrey (May 5, 2016). „'A Bigger Splash' Writer David Kajganich on His Unique Approach to the Remake and 'It'”. Collider. Arhivirano iz originala na datum July 10, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  133. Northumberland News Editor (June 2, 2016). „Hundreds turn up for Stephen King's 'It' background actor cast call in Port Hope”. Northumberland News. Arhivirano iz originala na datum July 7, 2016. Pristupljeno July 10, 2016. 
  134. Busch, Anita (June 21, 2016). „Nicholas Hamilton in Stephen King's 'It'; Monterey Media Acquires 'The Last Film Festival'”. Deadline Hollywood. Arhivirano iz originala na datum June 26, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  135. Barkan, Jonathan (June 21, 2016). „Horror Wizard Javier Botet to Haunt 'The Mummy' and Stephen King's 'It'”. Bloody Disgusting. Arhivirano iz originala na datum June 25, 2016. Pristupljeno June 28, 2016. 
  136. Squires, John (June 22, 2016). „Creature Performer Javier Botet Joins The Mummy and Stephen King's It”. Dread Central. Arhivirano iz originala na datum June 23, 2016. Pristupljeno June 28, 2016. 
  137. Goldberg, Matt (February 9, 2017). „Producer Dan Lin Confirms 'It' Rating and Sequel Plans”. Collider. Arhivirano iz originala na datum March 13, 2017. Pristupljeno March 12, 2017. 
  138. Wixson, Heather (March 12, 2017). „SXSW 2017: Impressions of First Footage from IT & New Footage from ANNABELLE 2”. Daily Dead. Arhivirano iz originala na datum March 13, 2017. Pristupljeno March 12, 2017. 
  139. Farokhmanesh, Megan (March 12, 2017). „The new Pennywise terrified the young cast of Stephen King's IT reboot”. The Verge. Arhivirano iz originala na datum March 12, 2017. Pristupljeno March 12, 2017. 
  140. 140,0 140,1 Whittaker, Richard (March 12, 2017). „SXSW Panel: Face Your Fears”. The Austin Chronicle. Arhivirano iz originala na datum March 12, 2017. Pristupljeno March 13, 2017. 
  141. Mad Movies Editors (July 12, 2017). „ÇA BY ANDY MUSCHIETTI”. Mad Movies. Arhivirano iz originala na datum 2018-08-30. Pristupljeno July 20, 2017. 
  142. Squires, John (July 3, 2017). „New Pennywise Image Found On French Magazine Cover”. Bloody Disgusting. Arhivirano iz originala na datum July 4, 2017. Pristupljeno July 20, 2017. 
  143. Squires, John (July 14, 2017). „Andy Muschietti Talks Holding Nothing Back for "R"-rated 'IT'”. Bloody Disgusting. Arhivirano iz originala na datum July 16, 2017. Pristupljeno July 20, 2017. 
  144. Collinson, Gary (July 16, 2017). „It director Andy Muschietti on the film's R rating”. Flickering Myth. Arhivirano iz originala na datum July 16, 2017. Pristupljeno July 20, 2017. 
  145. Murray, Emily (July 16, 2017). „New IT Film Will Contain Scenes 'Too Intense' For The Original”. UniLad. Arhivirano iz originala na datum 2017-08-08. Pristupljeno July 20, 2017. 
  146. Naylor, Daisy (July 16, 2017). „The New 'IT' Movie Will Be "R" Rated With "Very Adult Themes"”. thehooknew. Arhivirano iz originala na datum 2017-08-08. Pristupljeno July 20, 2017. 
  147. Carptenter, Michael (July 16, 2017). „IT Director Talks the Advantages of an R Rating”. iHorror. Pristupljeno July 20, 2017. 
  148. Kennedy, Michael (July 14, 2017). „IT Director: R Rating Allows Film to Explore 'Very Adult Themes'”. Screen Rant. Arhivirano iz originala na datum July 17, 2017. Pristupljeno July 20, 2017. 
  149. Squires, John (July 19, 2017). „Various Monsters in 'IT' Will Be Very Different from the Book”. Bloody Disgusting. Arhivirano iz originala na datum July 20, 2017. Pristupljeno July 20, 2017. 
  150. Sprague, Mike (July 19, 2017). „ANDY MUSCHIETTI TALKS IT PART 2 & CLASSIC MOVIE MONSTERS”. JoBlo.com. Pristupljeno July 20, 2017. 
  151. Moore, Paul (July 20, 2017). „There's new terrifying details about the IT film”. Joe. Arhivirano iz originala na datum July 20, 2017. Pristupljeno July 20, 2017. 
  152. Lang, Brent (July 19, 2017). „'It' Director on Tackling the Two R-Rated Movies and Why He Picked Bill Skarsgard for Pennywise”. Variety. Arhivirano iz originala na datum July 19, 2017. Pristupljeno July 20, 2017. 
  153. Female First Editors (July 20, 2017). „Andres Muschietti confirms prep date for IT sequel”. Female First. Pristupljeno July 20, 2017. 
  154. MSN Editors (July 20, 2017). „Andres Muschietti confirms prep date for IT sequel”. MSN. Pristupljeno July 20, 2017. 
  155. Cavanaugh, Patrick (July 19, 2017). „Stephen King's 'It' Director Explains How Bill Skarsgard Won Coveted Pennywise Role”. Pop Culture. Pristupljeno July 20, 2017. 
  156. Squires, John (April 18, 2016). „New Adaptation of Stephen King's It Begins Filming in June”. Dread Central. Arhivirano iz originala na datum May 18, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  157. Muschietti, Andrés (June 27, 2016). „Day one”. Instagram. Arhivirano iz originala na datum July 8, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  158. Jorissen, Matt (April 13, 2016). „IT Filming in Toronto This Summer”. Lilja's Library. Arhivirano iz originala na datum August 9, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  159. 159,0 159,1 159,2 159,3 159,4 159,5 Kemp, Dustin (July 8, 2016). „STEPHEN KING'S 'IT': PORT HOPE'S TRANSFORMATION INTO DERRY AND WHAT IT REVEALS ABOUT PLOT”. Inquisitr. Arhivirano iz originala na datum August 18, 2016. Pristupljeno July 10, 2016. 
  160. Longwell, Karen (July 8, 2016). „Ten changes to Port Hope's downtown for the filming of Stephen King's 'It'”. Northumberland News. Arhivirano iz originala na datum July 11, 2016. Pristupljeno July 10, 2016. 
  161. Longwell, Karen (July 8, 2016). „DurhamRegion: Ten changes to Port Hope's downtown for the filming of Stephen King's 'It'”. Durham Region. Arhivirano iz originala na datum July 14, 2016. Pristupljeno July 10, 2016. 
  162. 162,0 162,1 162,2 162,3 162,4 162,5 Longwell, Karen (July 8, 2016). „Preparation for Stephen King's 'It' filming started in Port Hope”. Northumberland News. Arhivirano iz originala na datum July 11, 2016. Pristupljeno July 10, 2016. 
  163. 163,0 163,1 The Oshawa Express Editors (July 20, 2016). „Oshawa sewers to be haunted by literary terror”. The Oshawa Express. Arhivirano iz originala na datum August 11, 2016. Pristupljeno August 13, 2016. 
  164. Shah, Maryam (August 3, 2016). „'It' movie being filmed in Oshawa”. Toronto Sun. Pristupljeno September 28, 2016. 
  165. Mitchell, Jef (July 29, 2016). „'That's how you make a haunted house': Elaborate set for film of Stephen King's 'It' being built in Oshawa”. Northumberland News. Arhivirano iz originala na datum August 2, 2016. Pristupljeno August 13, 2016. 
  166. Kim, Peter (August 22, 2016). „Filming of Stephen King's horror classic 'It' becoming nightmare for some residents”. Global News. Arhivirano iz originala na datum September 28, 2016. Pristupljeno September 28, 2016. 
  167. Matteis, Stephanie (August 15, 2016). „Film crew for Stephen King movie It creates horror show for Riverdale resident”. CBC.ca. Arhivirano iz originala na datum September 30, 2016. Pristupljeno September 28, 2016. 
  168. Honderich, Holly (August 15, 2016). „Excessive film shoots at Riverdale home irks neighbours”. Toronto Star. Arhivirano iz originala na datum September 29, 2016. Pristupljeno September 28, 2016. 
  169. Lavoie, Joanna (August 17, 2016). „Lights, camera, too much action at oft-used Pape Avenue film set”. InsideToronto. Arhivirano iz originala na datum August 20, 2016. Pristupljeno September 28, 2016. 
  170. Novakovic, Stefan (August 23, 2016). „Redevelopment Plan Re-Emerges for Storied East End Mansion”. Urban Toronto. Arhivirano iz originala na datum October 2, 2016. Pristupljeno September 28, 2016. 
  171. Ruta, Mike (September 4, 2016). „'It' was a hit and it's a wrap in Oshawa”. Durham Region. Arhivirano iz originala na datum October 10, 2016. Pristupljeno September 28, 2016. 
  172. Barkan, Jonathan (September 22, 2016). „'It' Wraps Filming: Pennywise Jack-in-the-Box Revealed”. Bloody Disgusting. Arhivirano iz originala na datum September 28, 2016. Pristupljeno September 28, 2016. 
  173. Orange, Alan (September 22, 2016). „Stephen King's IT Wraps Production, Pennywise Jack-in-the-Box Revealed”. MovieWeb. Arhivirano iz originala na datum September 28, 2016. Pristupljeno September 28, 2016. 
  174. Addicted to Horror Movies Editors (September 23, 2016). „Filming on Andy Muschietti's Remake of Stephen King's 'It' has Wrapped”. Addicted to Horror Movies. Arhivirano iz originala na datum October 2, 2016. Pristupljeno September 28, 2016. 
  175. IMDb Editors (September 14, 2016). „It (2017) – IMDbPro”. IMDb. Arhivirano iz originala na datum November 8, 2016. Pristupljeno October 27, 2016. 
  176. Yahoo Movies Staff (August 16, 2016). „'It' First Look: A New Close-Up of Pennywise's Creepy Costume”. Yahoo! Movies. Arhivirano iz originala na datum August 24, 2016. Pristupljeno August 20, 2016. 
  177. Osborn, Alex (August 16, 2016). „IT MOVIE: FIRST FULL LOOK AT PENNYWISE THE CLOWN”. IGN. Pristupljeno August 20, 2016. 
  178. K, George (May 19, 2012). „What is the difference between Fortuny pleating and mushroom pleating?”. Tom's Sons International Pleating. Arhivirano iz originala na datum August 21, 2016. Pristupljeno August 20, 2016. 
  179. 179,0 179,1 179,2 179,3 179,4 179,5 Breznican, Anthony (August 16, 2016). „Behold Pennywise the Clown's eerie costume from Stephen King's It”. Entertainment Weekly. Arhivirano iz originala na datum August 19, 2016. Pristupljeno August 20, 2016. 
  180. Brucculieri, Julia (August 16, 2016). „The First Look at Pennywise The Clown From The New 'It' Film Is Terrifying”. The Huffington Post. Arhivirano iz originala na datum August 19, 2016. Pristupljeno August 20, 2016. 
  181. Stolworthy, Jacob (August 16, 2016). „It: First full unsettling look at Pennywise the clown in Stephen King remake”. The Independent. Arhivirano iz originala na datum August 19, 2016. Pristupljeno August 20, 2016. 
  182. Elizabethan Doublets – Elizabethan Era Editors (May 16, 2012). „Elizabethan Doublets”. Tom's Sons International Pleating. Arhivirano iz originala na datum August 20, 2016. Pristupljeno August 20, 2016. 
  183. Barkan, Jonathan (August 16, 2016). „'It': Here's "Pennywise" in Full Clown Costume and He's Definitely Freaky!”. Bloody Disgusting. Arhivirano iz originala na datum August 19, 2016. Pristupljeno August 20, 2016. 
  184. Squires, John (September 10, 2017). „Muschietti Talks Paintings that Inspired Nightmarish New 'IT' Creature”. Bloody Disgusting. Pristupljeno September 13, 2017. 
  185. Cinefex Editors (July 15, 2016). „It”. Cinefex. Arhivirano iz originala na datum March 29, 2017. Pristupljeno April 5, 2017. 
  186. Rodeo FX Editors (March 29, 2017). „IT – In Production”. Rodeo FX. Arhivirano iz originala na datum April 5, 2017. Pristupljeno April 5, 2017. 
  187. Rodeo FX Editors (March 29, 2017). „FILMOGRAPHY”. Rodeo FX. Arhivirano iz originala na datum April 5, 2017. Pristupljeno April 5, 2017. 
  188. Amalgamated Dynamics Editors (July 15, 2016). „Amalgamated Dynamics – Filmography”. Amalgamated Dynamics. Arhivirano iz originala na datum January 12, 2017. Pristupljeno March 28, 2017. 
  189. Sprague, Mike (March 27, 2017). „STEPHEN KING'S IT SCORES LIGHTS OUT COMPOSER BENJAMIN WALLFISCH”. JoBlo.com. Arhivirano iz originala na datum March 28, 2017. Pristupljeno March 28, 2017. 
  190. (en-gb) IT: Original Motion Picture Soundtrack by Benjamin Wallfisch on Apple Music, 2017-09-08, pristupljeno 2017-09-01 
  191. White, James (March 28, 2017). „New Images Of Pennywise And The Kids From It”. Empire. Arhivirano iz originala na datum March 28, 2017. Pristupljeno March 31, 2017. 
  192. 192,0 192,1 Truitt, Brian (March 27, 2017). „See a creepy/cool photo of the new Pennywise in Stephen King's 'It' remake”. USA Today. Arhivirano iz originala na datum March 30, 2017. Pristupljeno March 31, 2017. 
  193. Fraser, Kevin (March 27, 2017). „ANDRÉS MUSCHIETTI SPILLS NEW DETAILS ABOUT IT AND REVEALS NEW IMAGES”. JoBlo.com. Arhivirano iz originala na datum April 1, 2017. Pristupljeno March 31, 2017. 
  194. Squires, John (March 27, 2017). „Pennywise and the Losers' Club Highlighted in New 'IT' Images”. Bloody Disgusting. Arhivirano iz originala na datum April 1, 2017. Pristupljeno March 31, 2017. 
  195. Stefansky, Emma (March 27, 2017). „New 'It' Images Feature a Red Balloon and a Bunch of Terrified”. ScreenCrush. Arhivirano iz originala na datum April 1, 2017. Pristupljeno March 31, 2017. 
  196. Breznican, Anthony (July 20, 2017). „Pennywise disarms in secret Comic-Con footage from Stephen King's It”. Entertainment Weekly. Arhivirano iz originala na datum July 21, 2017. Pristupljeno July 20, 2017. 
  197. „Graphic Sexual Content Involving Pre-Teens Cut From New IT Movie”. ScreenGeek. June 22, 2017. 
  198. Squires, John (June 29, 2016). „Has Pennywise's New Look Already Been Revealed?”. Bloody Disgusting. Arhivirano iz originala na datum October 18, 2016. Pristupljeno October 14, 2016. 
  199. Brennan, Collin (June 29, 2016). „Director of Stephen King's It remake reveals concept art for Pennywise”. Consequence of Sound. Arhivirano iz originala na datum October 8, 2016. Pristupljeno October 14, 2016. 
  200. Gallagher, Brian (June 28, 2016). „Pennywise's New Look Teased as IT Begins Shooting”. MovieWeb. Arhivirano iz originala na datum October 18, 2016. Pristupljeno October 14, 2016. 
  201. Blu-ray Forum Editors (July 14, 2016). „Director of Stephen King's It remake reveals concept art for Pennywise”. Blu-ray. Arhivirano iz originala na datum October 23, 2016. Pristupljeno October 14, 2016. 
  202. ThePhantomFox (August 16, 2016). „Paul Greenberg missing poster taken from the IT filming in Port Hope”. Reddit. Pristupljeno October 14, 2016. 
  203. Dillon, Ananda (August 17, 2016). „Latest Pics From The Movie Adaptation of Stephen King's 'IT' Are Worthy of the King Himself”. Moviepilot. Arhivirano iz originala na datum October 12, 2016. Pristupljeno October 14, 2016. 
  204. Squires, John (August 4, 2016). „Stephen King's IT Remake: Missing Posters Show Pennywise's Victims”. iHorror. Arhivirano iz originala na datum October 9, 2016. Pristupljeno October 14, 2016. 
  205. Dornbush, Jonathon (July 13, 2016). „FIRST LOOK AT PENNYWISE THE CLOWN FROM STEPHEN KING'S IT MOVIE”. IGN. Pristupljeno October 19, 2016. 
  206. White, James (July 14, 2016). „First look at Bill Skarsgård as the new Pennywise from It”. Empire. Arhivirano iz originala na datum October 25, 2016. Pristupljeno October 19, 2016. 
  207. Stolworthy, Jacob (July 14, 2016). „It: First look at Pennywise the Clown in Stephen King adaptation”. The Independent. Arhivirano iz originala na datum October 23, 2016. Pristupljeno October 19, 2016. 
  208. Freeman, Thomas (July 13, 2016). „THE FIRST LOOK AT PENNYWISE IN STEPHEN KING'S 'IT' IS THE STUFF OF NIGHTMARES”. Maxim. Arhivirano iz originala na datum October 23, 2016. Pristupljeno October 19, 2016. 
  209. Eggertsen, Chris (July 13, 2016). „'It' remake: Here's your first look at the new Pennywise”. HitFix. Arhivirano iz originala na datum October 18, 2016. Pristupljeno October 19, 2016. 
  210. Hall, Jacob (August 15, 2016). „'It' Director Andy Muschietti Shares Images From the Set”. /Film. Arhivirano iz originala na datum October 20, 2016. Pristupljeno October 14, 2016. 
  211. Wampler, Scott (August 15, 2016). „Check Out A Bunch of Spooky New Images From The Set of IT”. Birth.Movies.Death.. Arhivirano iz originala na datum October 23, 2016. Pristupljeno October 20, 2016. 
  212. Burkart, Gregory (August 16, 2016). „Dig These Cryptic and Creepy Behind-the-Scenes Images From IT!”. Blumhouse Productions. Arhivirano iz originala na datum October 23, 2016. Pristupljeno October 20, 2016. 
  213. Roschke, Ryan (August 25, 2016). „A Behind-the-Scenes Look at the Horror Remake of Stephen King's It”. PopSugar. Arhivirano iz originala na datum October 23, 2016. Pristupljeno October 22, 2016. 
  214. Roschke, Ryan (August 25, 2016). „A Behind-the-Scenes Look at the Horror Remake of Stephen King's It – Slideshow”. PopSugar. Arhivirano iz originala na datum October 23, 2016. Pristupljeno October 22, 2016. 
  215. White, James (August 17, 2016). „Take a full look at Bill Skarsgård as the new Pennywise from It”. Empire. Arhivirano iz originala na datum October 25, 2016. Pristupljeno October 20, 2016. 
  216. Maxim Staff (August 16, 2016). „THE DAILY HEAT INDEX: HERE'S THE FIRST LOOK AT PENNYWISE THE CLOWN'S CREEPY COSTUME FOR STEPHEN KING'S 'IT'”. Maxim. Arhivirano iz originala na datum October 23, 2016. Pristupljeno October 20, 2016. 
  217. Damaske, Damion (September 22, 2016). „FIRST LOOK AT PENNYWISE'S "FRIENDLY" GUISE FROM THE NEW IT REBOOT”. JoBlo.com. Arhivirano iz originala na datum October 23, 2016. Pristupljeno October 20, 2016. 
  218. Trumbore, Dave (February 19, 2016). „'It': Bill Skarsgård's Creepy New Pennywise Costume Revealed”. Collider. Arhivirano iz originala na datum August 17, 2016. Pristupljeno August 16, 2016. 
  219. Barkan, Jonathan (August 16, 2016). „'It': Here's "Pennywise" in Full Clown Costume and He's Definitely Freaky!”. Bloody Disgusting. Arhivirano iz originala na datum October 18, 2016. Pristupljeno October 20, 2016. 
  220. Aziz, Neha (March 9, 2017). „Announcing Face Your Fears: An Exclusive First Look & Filmmaker Discussion”. SXSW. Arhivirano iz originala na datum March 13, 2017. Pristupljeno March 12, 2017. 
  221. SXSW Editors (March 11, 2017). „Face Your Fears: An Exclusive First Look & Filmmaker Discussion”. SXSW. Arhivirano iz originala na datum March 13, 2017. Pristupljeno March 12, 2017. 
  222. Kennedy, Michael (March 12, 2017). „IT Remake Teaser Trailer Description: New Pennywise Doesn't Hold Back”. Screen Rant. Arhivirano iz originala na datum March 12, 2017. Pristupljeno March 12, 2017. 
  223. Trendell, Andrew (March 13, 2017). „First trailer for re-make of Stephen King's 'It' 'leaves audience screaming'”. NME. Arhivirano iz originala na datum March 13, 2017. Pristupljeno March 13, 2017. 
  224. Thurman, Trace (March 11, 2017). „We've Seen Footage From Stephen King's 'It'!”. Bloody Disgusting. Arhivirano iz originala na datum March 12, 2017. Pristupljeno March 12, 2017. 
  225. Arnold, Ben (March 13, 2017). „First footage from Stephen King's It remake gets critics excited”. Yahoo! Movies. Arhivirano iz originala na datum March 13, 2017. Pristupljeno March 13, 2017. 
  226. Barkan, Jonathan (March 12, 2017). „SXSW 2017: We Saw Footage From Stephen King’s It and Annabelle 2”. Dread Central. Arhivirano iz originala na datum March 12, 2017. Pristupljeno March 12, 2017. 
  227. Vespe, Eric (March 12, 2017). „The first footage from the new adaptation of Stephen King's IT screened at SXSW and it looks really good!”. Ain't It Cool News. Arhivirano iz originala na datum March 13, 2017. Pristupljeno March 12, 2017. 
  228. White, James (March 29, 2017). „The First Teaser Trailer For It Preys On Your Fears”. Empire. Arhivirano iz originala na datum March 29, 2017. Pristupljeno March 29, 2017. 
  229. Trumbore, Dave (March 28, 2017). „New 'It' Poster and Teaser Trailer Heralds the Horrors to Come”. Collider. Arhivirano iz originala na datum March 28, 2017. Pristupljeno March 29, 2017. 
  230. Gilyadov, Alex (March 28, 2017). „NEW IT POSTER RELEASED, TRAILER TO BE REVEALED TOMORROW”. IGN. Pristupljeno March 29, 2017. 
  231. Miska, Brad (March 28, 2017). „Creepy 'IT' Poster Offers Up a Balloon; Trailer Tomorrow!”. Bloody Disgusting. Arhivirano iz originala na datum March 28, 2017. Pristupljeno March 29, 2017. 
  232. McNary, Dave (March 29, 2017). „CinemaCon: New Line Scares up 'Annabelle: Creation' as Sequel Title”. Variety. Arhivirano iz originala na datum March 30, 2017. Pristupljeno March 30, 2017. 
  233. McNary, Dave (April 3, 2017). „'It' Creeps to Top of Social Media Charts”. Variety. Arhivirano iz originala na datum April 4, 2017. Pristupljeno April 4, 2017. 
  234. Philip, Tom (March 29, 2017). „The Trailer for the New IT Remake Will Ruin Your Childhood All Over Again”. GQ. Arhivirano iz originala na datum March 30, 2017. Pristupljeno March 29, 2017. 
  235. Gold, Michael (March 29, 2017). „The New 'It' Trailer Is Here to Give You Nightmares”. The New York Times. Pristupljeno March 29, 2017. 
  236. Raftery, Brian (March 29, 2017). „With the First Trailer for It, Stephen King Reclaims the '80s”. Wired. Arhivirano iz originala na datum March 29, 2017. Pristupljeno March 29, 2017. 
  237. Earl, William (March 29, 2017). „'It' Trailer Breakdown: The 6 Best Parts That Perfectly Capture the Novel's Brilliance”. IndieWire. Arhivirano iz originala na datum March 29, 2017. Pristupljeno March 29, 2017. 
  238. D'Alessandro, Anthony (March 31, 2017). „'It' Trailer Scares Up Worldwide Traffic Record In First 24 Hours With Near 200M, Smokes 'Fate Of The Furious'”. Deadline Hollywood. Arhivirano iz originala na datum March 31, 2017. Pristupljeno March 31, 2017. 
  239. Ahern, Sarah (March 31, 2017). „'It' Trailer Sets Record for Most Online Views in Single Day”. Variety. Arhivirano iz originala na datum March 31, 2017. Pristupljeno March 31, 2017. 
  240. Coggan, Devan (March 31, 2017). „It trailer sets all-time viewing record for 24-hour period”. Entertainment Weekly. Arhivirano iz originala na datum March 31, 2017. Pristupljeno March 31, 2017. 
  241. Bradley, Laura (March 31, 2017). „The It Movie Is Already Breaking Records”. Vanity Fair. Pristupljeno March 31, 2017. 
  242. Couch, Aaron (May 7, 2017). „'It' Brings Horror to the MTV Movie & TV Awards With New Clip”. The Hollywood Reporter. Arhivirano iz originala na datum May 8, 2017. Pristupljeno May 9, 2017. 
  243. Ahern, Sarah (May 7, 2017). „'It' New Footage Spooks Audiences at MTV Movie & TV Awards”. Variety. Arhivirano iz originala na datum May 8, 2017. Pristupljeno May 9, 2017. 
  244. Desta, Yohana (May 7, 2017). „It: Watch Pennywise Show His Face, If You Dare”. Vanity Fair. Pristupljeno May 9, 2017. 
  245. Hincks, Joseph (May 8, 2017). „Watch the New Trailer for Andres Muschietti's It”. Time. Arhivirano iz originala na datum May 9, 2017. Pristupljeno May 9, 2017. 
  246. Thompson, Eliza (May 8, 2017). „A New It Trailer Is Here to Ruin Balloons Forever”. Cosmopolitan. Arhivirano iz originala na datum May 8, 2017. Pristupljeno May 9, 2017. 
  247. Shepherd, Jack (May 8, 2017). „IT movie: New trailer for Stephen King adaptation floats online”. The Independent. Arhivirano iz originala na datum June 9, 2017. Pristupljeno May 9, 2017. 
  248. Kreps, Daniel (May 8, 2017). „Terrifying New 'It' Trailer Sees Losers' Club Journey Into Sewers”. Rolling Stone. Arhivirano iz originala na datum May 9, 2017. Pristupljeno May 9, 2017. 
  249. Goldberg, Matt (May 7, 2017). „New 'It' Trailer Promises Further Trouble for the Beleaguered Clown Community”. The Independent. Arhivirano iz originala na datum May 8, 2017. Pristupljeno May 9, 2017. 
  250. Tomlin, Jack (May 8, 2017). „Watch the latest teaser for Stephen King's It – as The Losers' Club are terrorised by Pennywise the Clown”. Digital Spy. Arhivirano iz originala na datum May 10, 2017. Pristupljeno May 9, 2017. 
  251. Breznican, Anthony (July 13, 2017). „The Losers descend into Pennywise's nest in this new look at Stephen King's It”. Entertainment Weekly. Arhivirano iz originala na datum 2018-07-23. Pristupljeno July 20, 2017. 
  252. Trumbore, Dave (July 13, 2017). „'IT' Images Show off the Losers While Concept Art Teases the Final Confrontation”. Collider. Arhivirano iz originala na datum July 15, 2017. Pristupljeno July 20, 2017. 
  253. Houghton, Rianne (July 14, 2017). „It movie's new concept art reveals Pennywise's terrifying lair”. Digital Spy. Pristupljeno July 20, 2017. 
  254. Cavanaugh, Patrick (July 13, 2017). „New Stephen King's 'IT' Concept Art Reveal Pennywise's Lair”. Pop Culture. Pristupljeno July 20, 2017. 
  255. Miska, Brad (July 17, 2017). „New Line Cinema Brings Horror to the #SDCC With "ScareDiego"”. Bloody Disgusting. Pristupljeno July 20, 2017. 
  256. Ramos, Dino-Ray (July 17, 2017). „Comic-Con: New Line's 'ScareDiego' Event To Include Exclusive 'IT' Footage, 'Annabelle: Creation' Screening”. Deadline Hollywood. Arhivirano iz originala na datum July 18, 2017. Pristupljeno July 20, 2017. 
  257. Barkan, Jonathan (July 18, 2017). „#SDCC17 Update: New Line Cinemas Hosting ScareDiego Event With New IT Footage and Annabelle: Creation Screening”. Dread Central. Pristupljeno July 20, 2017. 
  258. Miska, Brad (July 19, 2017). „A Look at the 'IT' Booth at the #SDCC”. Bloody Disgusting. Pristupljeno July 20, 2017. 
  259. Disgusting, Mr (April 25, 2016). „Who Will Play Pennywise in Stephen King's 'It'?”. Bloody Disgusting. Arhivirano iz originala na datum October 23, 2016. Pristupljeno October 19, 2016. 
  260. „It (2017)”. July 7, 2016. 
  261. „IT - 2017”. Filmweb.no. 
  262. Gilyadov, Alex (January 15, 2018). „STEPHEN KING'S IT PASSES $700 MILLION WORLDWIDE”. IGN. Pristupljeno July 28, 2018. 
  263. Foutch, Haleigh (March 12, 2017). „Stephen King Says the New 'It' Movie Succeeds Beyond Expectations”. Collider. Arhivirano iz originala na datum March 12, 2017. Pristupljeno March 13, 2017. 
  264. Shepherd, Jack (March 12, 2017). „Stephen King calls It remake a 'wonderful production'”. The Independent. Arhivirano iz originala na datum March 14, 2017. Pristupljeno March 13, 2017. 
  265. Anita Busch and Anthony D'Alessandro (September 9, 2017). „Stephen King's 'It' Scares Life Into Box Office, Beats 'Deadpool' With $13.5M Record Preview; $90M+ 3-Day Possible”. Deadline. Pristupljeno September 9, 2017. 
  266. Goldberg, Matt (November 14, 2017). „'IT' Blu-ray Will Contain 11 Deleted and Extended Scenes”. Collider. Pristupljeno December 19, 2017. 
  267. Goldberg, Matt (December 19, 2017). „‘IT’ Director’s Cut Arriving in 2018”. Collider. Pristupljeno July 28, 2018. 
  268. Scott, Ryan (December 19, 2017). „IT Extended Director's Cut Confirmed for 2018”. movieweb.com. Pristupljeno July 28, 2018. 
  269. Squires, John (December 19, 2017). „[Exclusive The ‘IT’ Extended Director’s Cut is Coming in 2018!”]. Bloody Disgusting. Pristupljeno July 28, 2018. 
  270. D'Alessandro, Anthony (March 23, 2018). „No. 5 ‘It’ Box Office Profits – 2017 Most Valuable Blockbuster Tournament”. Deadline Hollywood. Pristupljeno March 23, 2018. 
  271. „After Horrific Summer At Box Office, 'It' Will Bring Life To Fall Marketplace With Potential $60M Opening”. Deadline Hollywood. August 17, 2017. 
  272. Brooks Barnes (September 3, 2017). „After Dismal Summer, Hollywood Pins Hopes on Fall Ticket Sales”. The New York Times. Pristupljeno September 6, 2017. 
  273. „Adaptation of Stephen King's 'It' Targets Fall Opening Weekend Record”. Box Office Mojo. September 7, 2017. 
  274. „Fandango: 'IT' Shatters Presales Records for Horror Movies and September Releases”. Box Office Pro. September 6, 2017. Pristupljeno September 7, 2017. 
  275. Scott Mendelson (September 8, 2017). „Box Office: 'It' Scares Up Record-Crushing $13.5 Million Thursday”. Forbes. Pristupljeno September 9, 2017. 
  276. 276,0 276,1 „Crazed Clown Cashes Smashes Sept., Genre Records As Stephen King's 'It' Pulls In $123M+ Opening”. Deadline Hollywood. Pristupljeno September 10, 2017. 
  277. „Box Office: Stephen King's 'It' Smashes Records With Massive $117 Million Opening”. Variety. Pristupljeno September 10, 2017. 
  278. „It' Scares Up $11.4M, Biggest Tuesday Ever For September; Stephen King Film To Clear $200M This Weekend”. Deadline Hollywood. September 13, 2017. 
  279. D'Alessandro, Anthony. „'American Assassin' Collects $915K In Previews; 'It' Still King Of The B.O. As Horror Pic Heads To $200M+”. Deadline Hollywood. Pristupljeno September 15, 2017. 
  280. D'Alessandro, Anthony. „'Mother!' Dies With 'F' CinemaScore And $7.5M Start As 'It' Becomes Biggest September Release Ever With $218M+ Cume”. Deadline Hollywood. Pristupljeno September 17, 2017. 
  281. D'Alessandro, Anthony (September 23, 2017). „'Kingsman: The Golden Circle' Ropes $38M+; 'Ninjago' Dulls Sword To $21M; 'Friend Request' A Loner With $1.8M”. Deadline Hollywood. Pristupljeno September 23, 2017. 
  282. „'Kingsman' Edges Out 'It' In Fierce Three-Way B.O. Tie; Early AM Figures Have 'American Made' In 3rd”. Deadline Hollywood. October 2, 2017. Pristupljeno October 3, 2017. 
  283. Anthony D'Alessandro. „Blumhouse Has Plenty To Smile About As 'Happy Death Day' Scares Up $26M+ Opening”. Deadline Hollywood. Pristupljeno October 15, 2017. 
  284. „It (2017)”. Fandango Media. Pristupljeno February 21, 2018. 
  285. „It Reviews”. CBS Interactive. Pristupljeno September 13, 2017. 
  286. IMDb - It (2017)
  287. Roeper, Richard (September 6, 2017). „No doubt about 'IT': Stephen King clown puts serious scares on screen” (en). Chicago Sun-Times. 
  288. Andrew Barker (September 6, 2017). „Film Review: Stephen King's 'It'”. Variety. Pristupljeno September 6, 2017. 
  289. Mark Kermode (September 10, 2017). „It review – enthusiastic, cine-literate retelling of Stephen King's horror novel”. The Observer. The Guardian. Pristupljeno September 12, 2017. 
  290. rogerebert.com - It (2017)
  291. Christopher Orr (September 8, 2017). „It: A Solid but Conventional Shocker”. The Atlantic. Pristupljeno September 12, 2017. 
  292. Zack Sharf (September 6, 2017). „'It' Reviews Are Disappointed the Film Uses 'Too Many Jump Scares' That Don't Add Up”. IndieWire. Pristupljeno September 12, 2017. 
  293. Michael Phillips (September 6, 2017). „'It' review: Stand by me, and we'll deal with this clown”. Chicago Tribune. Pristupljeno September 12, 2017. 
  294. Eric Kohn (September 6, 2017). „'It' Review: Stephen King's Killer Clown Faithfully Comes to Life, But Don't Expect Any Surprises”. IndieWire. Pristupljeno September 12, 2017. 
  295. Chris Nashawaty (September 6, 2017). „It delivers the scares, despite too much clowning around”. Entertainment Weekly. Arhivirano iz originala na datum 2018-09-04. Pristupljeno September 12, 2017. 
  296. Chitwood, Adam (February 19, 2016). „Exclusive: 'It' Movie Hopefully Shooting This Year; Will Be Rated-R”. Collider. Arhivirano iz originala na datum June 26, 2016. Pristupljeno June 27, 2016. 
  297. Foutch, Haleigh (July 19, 2017). „'IT' Director Andy Muschietti Says He's Coming Back for a Sequel”. Collider. Arhivirano iz originala na datum July 20, 2017. Pristupljeno July 20, 2017. 
  298. Zinski, Dan (July 19, 2017). „Second IT Movie Adaptation Aims to Start Filming Next Year”. Screen Rant. Arhivirano iz originala na datum July 21, 2017. Pristupljeno July 20, 2017. 
  299. Brew, Simon (July 20, 2017). „Stephen King's It sequel set to start filming next spring”. Den of Geek. Arhivirano iz originala na datum 2018-08-30. Pristupljeno July 20, 2017. 
  300. Wax, Alyse (July 20, 2017). „STEPHEN KING'S IT ALREADY HAS A SEQUEL PLANNED”. Syfy. Arhivirano iz originala na datum July 20, 2017. Pristupljeno July 20, 2017. 
  301. Foutch, Haleigh (July 21, 2017). „'IT' Director Andy Muschietti on Reinventing Pennywise and Sequel Plans”. Collider. Pristupljeno July 22, 2017. 
  302. O'Connell, Sean (July 22, 2017). „Why The IT Movie Left The Adult Storyline Out Of The First Film”. CinemaBlend. Pristupljeno July 23, 2017. 
  303. Foutch, Haleigh (July 27, 2017). „The 'IT' Movie Had to Cut Two Crazy Scenes to Stay On-Budget”. Collider.com. Pristupljeno July 27, 2017. 
  304. McNary, Dave (September 25, 2017). „‘It’ Sequel Sets September 2019 Release Date”. Variety.com. Pristupljeno July 25, 2017. 
  305. Kit, Borys (September 7, 2017). „'It' Movie Sequel Plans Move Forward at New Line”. The Hollywood Reporter. Pristupljeno July 25, 2017. 
  306. McNary, Dave (December 6, 2017). Are You Afraid Of The Dark? Movie Gets October 2019 Release”. Variety. Pristupljeno December 6, 2017. 
  307. Schmitz, Greg (February 23, 2018). Jessica Chastain to Play Adult Beverly in IT: Chapter Two, and More Movie News. Rotten Tomatoes. Pristupljeno February 24, 2018. 
  308. Kroll, Justin (April 12, 2018). „James McAvoy, Bill Hader in Talks for 'It: Chapter 2'”. 
  309. „James Ransone signs on to play Eddie Kaspbrak in It: Chapter Two” (en-US). Consequence of Sound. 2018-05-16. Pristupljeno 2018-05-16. 
  310. Kroll, Justin (May 16, 2018). „'It: Chapter 2' Taps Andy Bean to Play Stanley (EXCLUSIVE)”. Variety. Pristupljeno May 16, 2018. 
  311. https://variety.com/2018/film/news/it-chapter-2-mike-hanlon-isaiah-mustafa-1202838872/
  312. McAvoy, James (June 19, 2018). „Day 1 on IT 2. Glad you got the memo guys.”. Instagram. Pristupljeno June 20, 2018. 

Vanjske veze uredi