Koordinate: 36° 43′ S.g.š., 25° 20′ I.g.d.

Ios (grč. Ίος [ˈios]; lokalno Νιός i Φοινίκη), grčko ostrvo u arhipelagu Kikladâ u Egejskom moru. Upravno, ostrvo pripada okrugu Kikladi i Periferiji Južni Egej, gde čini zasebnu opštinu.

Ios (Ίος)
Podaci
Država  Grčka
Glavno naselje Ios (grad)
Površina 109,0 km²
Najviši vrh - (- m)
Broj stanovnika 1.838 st. (2001)

Prirodni uslovi uredi

 
Grad Ios
 
Predeo na Iosu

Ios je jedno od ostrva Kiklada srednje veličine , udaljeno oko 200 km jugoistočno od Atine. Najbliža okolna ostrva su Sikinos 5 km ka zapadu i Santorini 20 km ka jugu. Ostrvo je srednje razuđeno i planinsko u većem delu.

Ios spada u ostrva Kiklada koja su položena dalje od kopna, pa uz mesnu sredozemnu klimusa malo padavina postoji stalan nedostatk vode. Zbog toga je ostrvo većim delom sušno i kamenito, a biljni i životinjski svet su takođe osobeni za ovu klimu. Od gajenih kultura dominira maslina.

Istorija uredi

Za Ios, kao i za celokupne Kiklade, je neobično važno razdoblje kasne praistorije, tzv. Kikladska Civilizacija, zavisna i bliska Kritskoj. Iza Kikladske civilizacije su danas ostale brojne figurine-idoli, vezane za zagrobni život. Tokom stare Grčke Ios je bio jedan od malih polisa u veoma važnom delu Grčke.

Posle toga ostrvom je vladao stari Rim, a zatim i Vizantija. 1204. g. posle osvajanja Carigrada od strane Krstaša Kikladi potpadaju pod vlast Mlečana, pod kojima ostaju vekovima, do 1566. g., kada novi gospodar postaje osmansko carstvo. Stanovništvo Iosa je bilo uključeno u Grčki ustanak 20ih godina 19. veka, pa je ostrvo ono je odmah pripalo novoosnovanoj Grčkoj. Međutim, razvoj nove države nije sprečio iseljavanje mesnog stanovništva u 20. veku. Poslednjih decenija ovo je donekle umanjeno razvojem turizma.

Stanovništvo uredi

Glavno stanovništvo na Iosu su Grci. Ios spada u ređe naseljena ostrva među značajinijim ostrvima Kiklada. Glavno mesto ostrva, grad Ios ili jednostavnije Hora ("središte") je daleko najveće naselje na ostrvu i u njemu živi oko 85% ostrvskog stanovništva.

Privreda uredi

Privreda Iosa se zasniva na turizmu i pomorstvu, a manje na tradicinalnoj poljoprivredi (južno voće, masline).

Eksterni linkovi uredi

www.ios.gr – Zvanična prezentacija ostrva Ios