Iorwerth ap Bleddyn

Iorwerth ap Bleddyn (1053–1111) bio je princ države Powys u današnjem istočnom Walesu.

Iorwerth je bio sin Bleddyn ap Cynfyna, kralja Powysa i Gwynedda. Nakon Bleddynove pogibije 1075. godine Powys je podijeljen između njegova tri sina - Iorwertha, Cadwgana i Maredudda.

Sva trojica su zemlju držali kao vazali engleskog earla Roberta od Shrewsburyja. Godine 1102. earl je, nakon što je pozvan da odgovara na optužbe na dvoru kralja Henryja I, digao ustanak. Sva tri brata su podržala earla i pustošila Staffordshire. Kralj je međutim ovlastio Williama Pantulfa da Iorwerthu obeća zemlju u zamjenu za prelazak na njegovu stranu. William je u tome uspio, te je Iorwerth opustošio earlove zemlje u Shropshireu, natjeravši ga na predaju. Iorwerth je također zarobio vlastitog brata Maredudda i predao ga kralju.

Kada je Iorwerth vidio kako obećane zemlje preuzimaju drugi normanski gospodari, godine 1103. je digao ustanak; zarobljen je i doveden pred kraljevski sud u Shrewsbury, gdje je osuđen na tamnicu. Odarle je pušten 1110. nakon što je njegov nećak i Cadwganov sin Owain ap Cadwgan oteo Nest, suprugu engleskog earla Geralda od Pembrokea, što je dovelo do novog oružanog sukoba. Iorwerth je u kraljevo ime protjerao Owaina iz Powysa i postao vladar. Međutim godine 1111. je Owainov saveznik Madog ap Rhiryd napao Iorwerthovu kuću; nakon što su se njegovi stražari razbježali, kuća je zapaljena a Iorwerth u njoj izgorio. S obzirom da nije imao nasljednika, Cadwgan ga je naslijedio, ali je već sljedeće godine i on ubijen, tako da je kralj Powysa postao Owain ap Cadwgan.

Literatura uredi

Iorwerth ap Bleddyn
Dinastija Mathrafal
Rođen/a: nepoznato Umro/la: 1103
Kraljevske titule
Prethodi:
Bleddyn ap Cynfyn
princ Powysa
1075–1103
Slijedi:
Cadwgan ap Bleddyn