Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto

Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto (sh. Istraga nad građaninom izvan svake sumnje), u bivšoj Jugoslaviji prikazan pod naslovom Istraga nad besprijekornim građaninom, je italijanski igrani film snimljen u režiji Elija Petrija i premijerno prikazan početkom 1970. godine, poznat kao jedno od najuspješnijih ostvarenja političke kinematografije svog vremena.

Indagine su un cittadino al di sopra di ogni sospetto
Gian Maria Volonte kao protagonist u sceni filma
RežijaElio Petri
ProducentMarina Cicogna,
Daniele Senatore
ScenarioElio Petri,
Ugo Pirro
Uloge
MuzikaEnnio Morricone
FotografijaLuigi Kuveiller
MontažaRuggero Mastroianni
StudioVera Film
DistribucijaEuro International Film
Datum(i) premijere
12. 2. 1970 (1970-02-12)
Trajanje112 min.
Zemlja Italija

Protagonist, koga tumači Gian Maria Volonte, je neimenovani visoki službenik rimske policije koji je upravo premješten sa mjesta načelnika kriminalističkog na čelo političkog odjela, a koji impulzivno zakolje svoju ljubavnicu (čiji lik tumači Florinda Bolkan). Radnja prikazuje kako, koristeći svoj položaj, u istrazi za ubistvo dokaze namješta nedužnim osobama, a potom, isto tako impulzivno, namješta oslobađujuće dokaze i počinje svojim kolegama davati indicije da je ubica on sam, ali ih oni uporno ignoriraju.

Indagine je nastao u vrijeme kada se, velikim dijelom pod uticajem burnih zbivanja 1968. godine, sve veći broj italijanskih filmaša počeo snimati eksplicitno politička ostvarenja, koja su svojim sadržajem počela dovoditi u pitanje dotada neupitni poredak Prve republike i njene institucije. U filmu se tako napadala tadašnja policija, koja je prikazana kao leglo korupcije, nesposobnosti ali i fašističkih tendencija, s obzirom da u filmu protagonist, na veliko odobravanje svojih kolega, iznosi stav da se zemlja "mora očistiti od komunista i homoseksualaca". Kroz lik protagonista se ukazivalo na to da je tadašnji sistem plodno tlo za svakakve zloupotrebe, čak i one koje nemaju nikakve opipljive motive osim protagonistovog hira da se poigra sa sistemom kome pripada.

Premijera se zbila nedavno iza bombaškog napada u Milanu krajem 1969. godine, a nakon koga je uslijedila smrt anarhističkog aktivista Giovannija Pinellija u sjedištu milanske policije. Ti su događaji radikalizirali javnost i označili početak nasilnog perioda tzv. Olovnih godina. Prije službene premijere su film pregledali neki od visokih policijskih funkcionera i, zgađeni sadržajem, napustili dvoranu; usprkos snažnih političkih pritisaka sa najviših mjesta, javni tužilac Giovanni Caizzi je odbio izdati zahtjev za zabranu filmu, te je on dobio premijeru. Političke kontroverze i zahtjevi za zabranom su filmu dali dodatnu aktualnost i publicitet, te je postao jedan od najgledanijih fimova u italijanskim kino-dvoranama.

Još je veći uspjeh dobio kod kritičara, koji su Petrija hvalili zbog izuzetne vještine kojom je kombinirao žanrove; pohvale je dobio i Volonte, kome se složena uloga u Indagineu smatra jednom od najboljih u karijeri. Iste je godine na Kanskom festivalu dobio Veliku nagradu žirija, a sljedeće godine i Oscar za najbolji strani film.

Uloge uredi

Vanjske veze uredi