Ilički neboder

Ilički neboder (poznat i kao Ilica 1, Neboder u Ilici ili samo Neboder) poslovni je neboder u glavnom gradu Republike Hrvatske Zagrebu. Nalazi se na Trgu bana Jelačića, a službena mu adresa glasi Ilica 1, pa otuda dolazi i ime. Povijest ga bilježi kao prvi poslovni neboder u Hrvatskoj.

Ilički neboder
Ilica 1
{{{opis slike}}}
Osnovni podaci
Mjesto Zagreb
Vrijeme gradnje 1957. - 1958.
Otvorenje 1959.
Saniranje 2007.
Status gradnje izgrađen
Stil gradnje Moderna arhitektura
Arhitekt Slobodan Jovičić, Josip Hitil, Ivan Žuljević
Namjena Poslovni neboder
Tehnički podaci
Visina 70 m
Broj katova 17
Površina 5.600 m²
Materijal čelik, staklo

Gradnja uredi

Gradnja je počela 1957. godine i trajala je godinu dana. Glavni arhitekti projekta bili su Slobodan Jovičić, Josip Hitil i Ivan Žuljević, dok su glavni investitori bile tvrtke Končar i Ferimport. Ilički neboder bio je prva zgrada u tadašnjoj Jugoslaviji koja je imala aluminijsku fasadu. Proizvođač aluminijskih ploča bila je tvrtka Utva Pančevo iz Srbije. Neboder je otvoren 22. kolovoza 1959., a otvorio ga je Većeslav Holjevac, tadašnji zagrebački gradonačelnik. Osim po fasadi, zgrada je nakon otvorenja bila poznata i kao najviši jugoslavenski poslovni neboder [1]. Godine 2007. postavljenjem ploča od tamnog stakla obnovljena je fasada [2].

Osnovne karakteristike uredi

Ilički neboder broji 17 katova, a visok je 70 metara [3]. U podnožju nebodera nalaze se trgovački prostori, a na katovima uredskih prostori. Posljednji kat namijenjen je za vidikovac, i otvoren je za javnost. Ukupna površina iznosi 5.600 četvornih metara.

Zanimljivosti uredi

Dana 29. studenog 1970., na jugoslavenski Dan Republike, politička aktivistica Julienne Bušić s vrha nebodera bacala je letke koji su zagovarali neovisnost Hrvatske od Jugoslavije [4]. Bušić je imala pomoć jedne svoje kolegice, a kasnije su obje uhićene.

Izvori uredi