Igor Plotnjicki

Igor Venediktovič Plotnjicki (ruski: И́горь Венеди́ктович Плотни́цкий, ukrajinski: Ігор Венедиктович Плотницький), Lugansk, [2] ili, prema ukrajinskim navodima, Keljmenci, Černivečka oblast. [3]26. jun 1964 - ) je ukrajinski političar i poslovni čovjek, najpoznatiji po tome što je za vrijeme rata u istočnoj Ukrajini postao jedan od vođa proruskih separatista, odnosno predsjednik samoproglašene Luganske Narodne Republike, na kome se mjestu nalazi od augusta 2014. godine.

Igor Plotnjicki
Igor Plotnjicki


Na dužnosti
Dužnost preuzeo 
14. august 2014
Prethodnik Valerij Bolotov

Rođen/a 25. 6. 1964. (1964-06-25) (dob: 59)
Lugansk (prema nekim navodima Keljmenci), Ukrajinska SSR, SSSR
Politička stranka Mir Luganščine[1]
Religija Ruska pravoslavna crkva
Potpis Igor Plotnjicki's signature
Vojna služba
Država  Sovjetski Savez
Luganska Narodna Republika
Godine službe 1982-1991, 2014-
Čin major

Plotnjicki se mladić 1982. godine priključio Sovjetskoj armiji gdje je nastavio profesionalnu karijeru sve do 1991. godine, kada je izašao sa činom majora. Nakon raspada SSSR i sticanja ukrajinske nezavisnosti, se od 1992. godine posvetio poslovnoj karijeri. Između ostalog, 1996. godine je osnovao trgovačko poduzeće koje se bavilo distribucijom nafte. Godine 2004. je imenovan načelnikom Inspekcije za zaštitu potrošača u Luganskoj oblasti.

Plotnjicki se u politička zbivanja aktivno uključio nakon euromajdanskih zbivanja u aprilu 2014. godine. Bio je od osnivača i prvi zapovjednik separatističke paravojne formacije kasnije poznate kao Narodnooslobodilački bataljon Zarja. 21. maja 2014. ga je Savjet novoproglašene LNR proglasio ministrom obrane. Ljudi pod vodstvom Plotnjickog su sudjelovali u kasnijim borbama, te su, između ostalog, zarobili ukrajinsku poručnicu Nadiju Savčenko, pri čemu je Plotnjicki, prema navodima njenog advokata, lično sudjelovao u njenom kontroverznom izručenju ruskim vlastima. [4].

Nakon što je 14. augusta tadašnji predsjednik Valerij Bolotov podnio ostavku, Igor Plotnjicki je preuzeo njegovu dužnost. Na predsjedničkim izborima održanim u novembru 2014. se natjecao kao kandidat stranke Mir Luganščine, te je izabran sa 63 % glasova. 19. novembra 2014. je ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka izazvao na dvoboj, obrazlozivši željom da se spor između ukrajinske vlade i separatista umjesto ratom riješi "u skladu sa drevnim slavenskim i kozačkim običajima".


Izvori uredi