Igor Petrovič Petrenko (ruski: И́горь Петро́вич Петре́нко; Potsdam, 23. kolovoza 1977.) je ruski filmski, televizijski i kazališni glumac. Dobitnik je nagrade Nika te Državne nagrade Ruske Federacije, koju mu je uručio Vladimir Putin.

Igor Petrenko
И́горь Петро́вич Петре́нко
glumac
Biografske informacije
RođenjeIgor Petrovič Petrenko
23. kolovoza 1977.
Njemačka Potsdam, Njemačka
(tada  Istočna Njemačka)
NacionalnostRus
DržavljanstvoSovjetski Savez sovjetsko (1977–1991)
Rusija rusko (1991–danas)
SupružnikIrina Leonova (2000–2004)
Ekaterina Kljimova (2004–2014)
RoditeljiPetar Vladimirovič Petrenko
Tatjana Anatoljevna Petrenko
DjecaMatvej Petrenko
Kornej Petrenko
Sofija Karolina Petrenko
Profesionalne informacije
ObrazovanjeViša teatarska škola Ščepkin
Rusija Moskva, Rusija
Zanimanjeglumac
Opus
Djelatni period2000.danas
Znamenite uloge

Petrenko je rođen u Potsdamu, tada Istočna Njemačka, u obitelji sovjetskih oficira. U Moskvu se preselio s tri godine života. Godine 2000. diplomirao je na Višoj teatarskoj školi Ščepkin u Moskvi, a već dvije godine kasnije je dobio nagradu Nika, jednu od najprestižnijih glumačkih nagrada u Rusiji.

Glumio je u nizu ruskih filmova i serija, a održava i aktivnu karijeru u teatru. Među njegove filmske uloge spadaju ona Andreja u adaptaciji Gogoljevog romana Taras Buljba iz 2009. godine, dok je na televiziji, među ostalima, tumačio Grigorija Pečorina u miniseriji Geroj našego vremenji iz 2006. te Sherlocka Holmesa u istoimenoj seriji iz 2013. godine.

Za svoja glumačka ostvarenja dobitnik je Državne nagrade Ruske Federacije te nagrade Trijumf (2004.).

Od 2000. do 2004. godine bio je u braku s Irinom Leonovom, koju je upoznao tokom studija. Nakon razvoda je deset godina bio u braku s glumicom Ekaterinom Kljimovom, s kojom ima dvoje djece. Nakon razvoda u srpnju 2014. godine, Petrenko je dobio treće dijete, kći Sofiju Karolinu, s glumicom Kristinom Brodskom.

Vanjske veze uredi