Ignatius Kutu Acheampong

General Ignatius Kutu Acheampong (Kumasi, 23. rjna 1931. - Accra, 16. lipnja 1979.) je bio ganski general i diktator koji je od 13. siječnja 1972. do 5. srpnja 1978. obnašao dužnost vođe Gane. Iako je na vlast došao pučem, Acheampong je i sam svrgnut u dvorskom udaru kojeg je predvodio Fred Akuffo. Kada je i Akuffo svrgnut u puču pod vodstvom Jerryja Rawlingsa, Acheampong je pogubljen zajedno s ostalim predstavnicima vojnog režima.

Ignatius Kutu Acheampong
Ignatius Kutu Acheampong

Mandat
13. siječnja 1972. – 5. srpnja 1978.
Prethodnik Edward Akufo-Addo
Nasljednik Fred Akuffo

Rođenje 23. rujna 1931.
Gana Kumasi, Gana
(tada  Zlatna Obala)
Smrt 16. lipnja 1979.
Gana Accra, Gana
Politička stranka nijedna
Supružnik Faustina Acheampong
Zanimanje general
Vjera kršćanstvo

Acheampong je rođen u Kumasiju u katoličkoj obitelji. Prije nego je 1959. godine regrutiran u vojsku, školovao se na Središnjem trgovačkom koledžu. Kao vojnik, bio je dio mirovnih snaga Ujedinjenih nacija tokom krize u Kongu.

Acheampong je 13. siječnja 1972. izvršio uspješan državni udar protiv demokratske vlade premijera Busije i došao na čelo zemlje kao predsjednik Vrhovnog vojnog vijeća. Acheampongova diktatura dovela je do niza opsežnih reformi u svakodnevnom životu Gane, među kojima se ističu uvođenje vožnje desnom stranom, pokretanje programa autarkije gospodarstva i renoviranje stadiona kako bi udovoljavali međunarodnim standardima. No, istovremeno su dolazile glasne optužbe za korupciju upućene Acheampongovoj glavi.

Acheampongov glavni plan bilo je objedinjenje vojske i civilne vlasti u takozvanu "Unificiranu vladu", što je koncept koji je naišao na glasne kritike i postao jedno od najvažnijih nacionalnih pitanja. Dana 30. ožujka 1978. održan je i referendum na kojemu je Acheampongov plan prošao glasovanje, ali se smatra kako su rezultati namješteni. Ipak, Acheampong nije imao vremena provesti svoj plan jer je 5. srpnja 1978. svrgnut u dvorskom puču kojeg je predvodio general Fred Akuffo. Acheampong je stavljen pod kućni pritvor.

Nakon Četvrtojunske revolucije Jerryja Rawlingsa, Acheampong je pogbljen zajedno s ostalim predstavnicima vojnog režima, među kojima su bili Akwasi Afrifa i Fred Akuffo.