Ideologije stranaka

Ovaj članak navodi popis ideologija stranaka. Mnoge političke stranke temelje svoje aktivnosti i program na ideologiji. U društvenim studijama politička ideologija predstavlja određenu etičku zbirku ideala, principa, doktrina, mitova ili simbola društvenog kretanja, institucija, klasa ili velike grupe koje objašnjavaju kako bi društvo trebalo funkcionirati, odnosno nudi određen politički i kulturni nacrt za određeni društveni poredak. Politička ideologija se uglavnom bavi ime kako rasporediti vlast i koje svrhe se vlast ima koristiti. Neke stranke prate određenu ideologiju prilično dosljedno, dok neke koriste široku inspiraciju iz grupa različitih ideologija bez da čvrsto prigrle ijednu od njih.

Političke ideologije imaju dvije dimenzije:

  1. Ciljevi: Kako bi društvo trebalo funkcionirati (ili biti uređeno).
  2. Metode: Najbolji načini da se postigne idealni poreak.

Ideologija je zbirka ideja. Svaka ideologija obično sadrže određene ideje o tome što bi trebao biti najbolji oblik vladavine (npr. demokracija, teokracija itd.), odnosno najbolji ekonomski sistem (npr. kapitalizam, socijalizam itd.). Ponekad se ista riječ koristi kako bi se identifcirala i ideologija i neke od njenih glavnih zamisli. Tako se riječ "socijalizam" koristi i za ekonomski sistem i za ideologiju kojag ga podržava.

Ideologije se često razlikuju na temelju položaja na političkom spektru (što je dovelo do podjele na ljevicu, centar i desnicu), iako je to često izvor kontroverze. Konačno, ideologije se razlikuje po svojoj strategiji (npr. populizam) ili na temelju jednog jedinog pitanja oko koga se osnivaju stranke (npr. opozicija evropskom ujedinjenju ili legalizacija marihuane).

Podjela na grupe uredi

Dolje navedeni popis pokušava podijeliti ideologije koje se mogu naći u praktičnom političkom životu na nekoliko grupa; svaka od grupa sadrži ideologije srodne jedne drugima. Grupe su nazvane po najpoznatijoj ideologiji svake grupe, a taj naziv ni u kom slučaju ne sugerira nekakvu vrijednosnu ili bilo kakvu sličnu hijerarhiju unutar grupa. Oni su tu jednostavno da naznače različite ideologije koje su iz praktičnih, historijskih i drugih razloga srodne ili povezane jedna s drugom. Također treba uzeti u obzir da jedna ideologija može pripadati u nekoliko grupa, kao da se srodne ideologije preklapaju. Također treba uzeti u obzir da se nazivi za politička određenja mogu razlikovati od zemlje do zemlje, kao i da pojedina stranka može biti temeljena na kombinaciji različitih ideologija.

Ideologije vezane uz anarhizam uredi

Ideologije vezane uz ekologizam uredi

Ideologije vezane uz feminizam uredi

Ideologije vezane uz konzervativizam uredi

Ideologije vezane uz liberalizam uredi

Ideologije vezane uz nacionalizam uredi

Ideologije vezane uz religiju uredi

Ideologije vezane uz socijalizam uredi