O'Shea Jackson (South Central Los Angeles, Kalifornija, SAD, 15. lipnja, 1969.), bolje poznat kao Ice Cube je američki reper, glumac, producent, scenarist i redatelj. Ice Cube je studirao arhitekturu na Phoenix Institute of Technology. Cubeov rođak Del the Funky Homosapien poznat je po surađivanju s grupom Gorillaz. Ice Cube je oženjen s Kimberly Woodruff, te ima četvero djece (tri sina i kćer). Od 2000-ih Cube se fokusirao na filmsku karijeru.

Ice Cube
Ice Cube u Torontu 2006. godine.
Lični podaci
Ime po rođenjuO'Shea Jackson
Datum rođenja15. lipnja, 1969.
Mjesto rođenjaSouth Central Los Angeles, Kalifornija, SAD,
PrebivališteLos Angeles, Kalifornija, SAD
Zanimanjereper, glumac, producent, tekstopisac, scenarist, redatelj
Muzički rad
Period aktivnosti1984. − danas
ŽanrWest coast hip hop
gangsta rap
political hip hop
hardcore rap
Instrumentvokal, klavijature
Ostalo
Službene straniceSlužbena stranica

Karijeru je započeo 1984. godine kao član rap grupe C.I.A., a kasnije se pridružio rap grupi N.W.A. koju je napustio u siječnju 1990. godine. Nakon napuštanja grupe izgradio je uspješnu karijeru kao glazbenik, glumac i filmski producent. Glumio je u mnogim filmovima, te je surađivao s glumcima kao što su George Clooney, Eva Mendes, Mark Wahlberg, Robert De Niro i Samuel L. Jackson. Godine 2010. posudio je glas u video igri Call of Duty: Black Ops. Ice Cube je u SAD-u prodao 15 milijuna albuma, a diljem svijeta 25 milijuna.

Raniji život uredi

Jackson je rođen 15. lipnja 1969. godine u South Central Los Angelesu, Kaliforniji. Ice Cube je sin Doris Jackson (djevojački Benjamin), službenice i Hošee Jacksona, čuvara UCLA-a. Njegovi rođaci su Teren Delvon Jones poznatiji kao Del tha Funkee Homosapien i Kam, član grupe The Warzone. Sa šesnaest godina Cube je pokazao interes za hip hop i rap glazbom, te je počeo svirati klavijature u srednjoj školi. Studirao je arhitekturu na sveučilištu Phoenix Institute of Technology. Zajedno s prijateljem Sir Jinxom formirao je grupu C.I.A. koju je organizirao Dr. Dre.

Životopis uredi

Cube rodio se u južnom dijelu Los Angelesa, u srednje bogatom domu. Počeo je repati već u srednjoj školi. Nakon što je završio arhitektonski fakultet osnovao je rap sastav "CIA". Kasnim osamdesetim se pridružio poznatom sastavu N.W.A.. N.W.A. je vjerojatno bila jedna od najboljih rap grupa na svijetu i dovela gangsta rap na mjesto na kojemu je danas. Čak je napisao rime za Dr. Dre-a i Eazy-E-a u poznatom hit singlu "Straight Outta Compton". Ice Cube je bio prvi koji je napustio sastav (1989.) jer osjećao kao da tamo nije dovoljno cjenjen.

Ubrzo se osamostalio i postao solo reper. Prvi solo album je snimio u New Yorku, sa svojim sastavom Da Lench Mob, i singli su producirani uz pomoć Bomb Squad(produkcijska grupa Public Enemy-a). AmeriKKKa's Most Wanted je izdan 1990. Bio je veliki hit, ali je Ice Cube bio osuđen za protu-bjelački rasizam.

Godine 1994. je osnovao rap sastav Westside Connection s Mack 10-om i WC-om. Zajedno su izdali album 1996. Bow Down. Većina singla s albuma je korištena u ratu riječi između zapadne i istočne obale.

U zadnje vrijeme bio je zapustio rap i počeo glumiti. Najpoznatiji filmovi su mu : "Tri Kralja", "XXX 2" i "Jesmo Li Još Stigli".

Diskografija uredi

Glavni članak: Diskografija Ice Cubea

Filmografija uredi

Nagrade i nominacije uredi

Izvori uredi

Vanjske veze uredi