James Hugh Calum Laurie, poznatiji kao Hugh Laurie, engleski je glumac, komičar, pisac i muzičar. Dobitnik je Reda Britanskog Carstva. Britanskoj je publici poznat po ulozi u humorističkoj seriji Crna Guja, dok je svjetsku slavu stekao tumačeći Gregoryja Housea u američkoj medicinskoj seriji Dr. House. Od augusta 2010. godine najplaćeniji je glumac u dramskoj seriji na američkim televizijama.[1]

Hugh Laurie
Hugh Laurie
Rodno imeJames Hugh Calum Laurie
Rođenje11. 6. 1959.
Engleska Oxford, Engleska
Godine rada1981-danas
Zlatni globusi
Najbolji glumac u TV seriji - drama
2006. Dr. House
2007. Dr. House

Djetinjstvo i obrazovanje uredi

Laurie je rođen u Oxfordu.[2] On je najmlađe od četvero djece; ima 6 godina starijeg brata i 2 sestre.[3] Imao je zategnut odnos sa svojom majkom, Patriciom (rođ. Laidlow).[2][4] Njegov otac, William George Ranald Mandel "Ran" Laurie, po zanimanju je bio liječnik, a poznat je i po tome što je osvojio zlatnu medalju na OI u Londonu 1948. godine u veslanju, u disciplini dvojac bez kormilara.[2][5]

Iako je odgajan kao prezbiterijanac[2][6], izjavio je: "Ne vjerujem u Boga, ali imam tu ideju da, ako postoji Bog, ili neka vrsta sudbine koja gleda na nas odozgo, i ako bilo šta uzimaš zdravo za gotovo, On će ti to oduzeti."[7] U Oxfordu je pohađao Zmajevu školu, prestižnu privatnu školu za djecu uzrasta 8 do 13 godina, da bi zatim prešao na Eton, pa na koledž Selwyn u Cambridgeu, na kojem je stekao zvanje arheologa i antropologa. Dok je bio na Cambridgeu, bio je član Hermes Cluba i prestižnog Hawks' Cluba (društveni klubovi za studente sportiste).[2] Također je bio član i prestižnog Footlights Cluba (amaterski pozorišni klub), čiji je predsjednik bio 1981. godine.

Poput svog oca, Laurie se bavio veslanjem dok je išao u školu, pa i kasnije, na univerzitetu;[2] 1977. godine bio je član juniorskog dvojca koji je osvojio englesku nacionalnu titulu i zatim predstavljao Englesku u juniorskoj konkurenciji na svjetskom prvenstvu održanom iste godine. 1980. godine s partnerom J. S. Palmerom osvaja 2. mjesto u dvojcu bez kormilara na takmičenju Silver Goblets za veslački klub Eton Vikings.[8] Svojim učešćem u tradicionalnoj veslačkoj trci između timova Oxforda i Cambridgea iste godine osvojio je nagradu Blue, koja se dodjeljuje studentima univerziteta u Cambridgeu koji pokažu uspjeh u sportskim takmičenjima na nacionalnom nivou. Te godine Cambridge je izgubio trku za 1.5 m. U njegovu čast jedan od brodova koji se koriste na Selwynu dobio je ime "Laurie". Hugh Laurie danas je član Leander Cluba, jednog od najstarijih veslačkih klubova na svijetu.

Pošto je bio prinuđen privremeno zapostaviti veslanje u vrijeme dok je bolovao od mononukleoze, postao je član Cambridge Footlightsa, koji je predstavljao odskočnu dasku za mnoge uspješne britanske komičare. Tu je upoznao Emmu Thompson, s kojom je bio u romantičnoj vezi, a i danas su dobri prijatelji.[2] Preko nje je upoznao Stephena Fryja, svog budućeg partnera-komičara. Laurie, Fry i Thompson parodirali su sami sebe kao predstavnici Footlights Collegea iz Oxbridgea u kvizu University Challenge u epizodi Bambi serije The Young Ones, čiji je koscenarist Ben Elton upotpunio njihovu ekipu. Tokom svoje posljednje školske godine na Cambridgeu (1980-81) Laurie je, pored veslanja, bio i predsjednik Footlightsa, s Emmom Thompson kao potpredsjednicom. Sa svojom godišnjom predstavom Podrumske trake (The Cellar Tapes), koju su većim dijelom napisali Laurie i Fry, a glumačka postava uključivala je još i Emmu Thompson, Tonyja Slatteryja, Paula Shearera i Penny Dwyer, nastupili su na Edinburškom festivalu i dobili nagradu Perrier za najbolju komediju.

Karijera uredi

Ta nagrada dovela je do toga da se predstava Podrumske trake premjesti na West End, a zatim i do televizijske varijante, koja je emitirana u maju 1982. Pored toga, Laurie, Fry i Thompson izabrani su da zajedno s Benom Eltonom, Robbiejem Coltraneom i Siobhan Redmond napišu i odglume novu skeč-komediju za televiziju Granada pod nazivom Alfresco, koja je imala 13 epizoda i prikazivala se dvije sezone.

Laurie i Fry nastavili su raditi na mnogim zajedničkim projektima tokom 80-ih i 90-ih godina 20. stoljeća. Pored ostalog, nastupili su u serijalu Crna Guja, koji su napisali Ben Elton i Richard Curtis, s Rowanom Atkinsonom u glavnoj ulozi (s Lauriejem u različitim ulogama, od kojih su najznačajnije princ George i istoimeni poručnik), kao i u BBC-jevim skeč-komedijama Djelić Fryja i Laurieja (A Bit of Fry and Laurie) i Jeeves i Wooster, koja je nastala kao adaptacija priča P. G. Wodehousea. U serijalu Jeeves i Wooster Laurie je igrao Jeevesovog gazdu, simpatičnog glupaka Bertieja Woostera. To je bila uloga za koju se smatralo da je pisana za Laurija, jer je omogućavala da se prikaže njegov talent za pjevanje i sviranje klavira i da upotrijebi svoj čuveni glas. S Fryjem je sarađivao i na različitim humanitarnim predstavama, kao što su Histerija! 1, 2 i 3 i Treće jaje tajnog policajca (The Secret Policeman's Third Ball) u organizaciji pokreta Amnesty international, zatim na televizijskim emisijama (Komično olakšanje/Comic Relief/), kao i na varijeteu Fry i Laurie, domaćini božićne noći sa zvijezdama Ponovo su sarađivali na snimanju filma Peterovi prijatelji (1992).

Laurie se pojavio u filmu televizije Thames Pisma pilota bombardera (1985), koji je režirao David Hodgson. To je bila ozbiljna uloga; film je dramatiziran prema pismima RAF-ovog pilota J. R. A. "Boba" Hodgsona, koji je poginuo u akciji 1943.

Laurie se pojavio u muzičkom spotu za singl "Walking on Broken Glass" pjevačice Annie Lennox iz 1992. (kao suparnik Johna Malkovicha) u kostimu poput onog koji je nosio u 3. sezoni Crne Guje, podsjećajući i na film Opasne veze (1988). Također se pojavio u ulozi naučnika u spotu za pjesmu "Experiment IV" pjevačice Kate Bush snimljenom 1986.

Lauriejevo kasnije pojavljivanje u filmovima uključuje Razum i osjećajnost (Sense and Sensibility, 1995), za koji je scenario adaptirala i glavnu ulogu igrala Emma Thompson, Disneyev film 101 dalmatinac (1996), u kojem je igrao Jaspera, jednog od kriminalaca unajmljenih da kidnapuju štence, Eltonovu adaptaciju vlastitog romana Inconceivable pod nazivom Možda beba (Maybe Baby, 2000), zatim film Djevojka iz Rija (Girl From Rio, 2001); remake filma Feniksov let (The Flight of the Phoenix), snimljen 2004. i tri filma o Stuartu Malom.

Lauriejev prvi roman, Prodavač oružja (The Gun Seller, 1996), intrigantan triler protkan wodehouseovskim humorom, brzo je postao bestseler. Otada Laurie radi na scenariju za istoimeni film te na svom drugom romanu Papirni vojnik (The Paper Soldier).

1998. godine Laurie je imao kratku ulogu u epizodi The One with Ross's Wedding, Part Two serije Prijatelji, kao čovjek koji sjedi pored Rachel u avionu na putu za London. S rastom popularnosti serije Dr. House kratko pojavljivanje u Prijateljima postalo je omiljena scena za ljubitelje obiju serija, uglavnom zahvaljujući njegovom komično-prezirnom izgovoru imena Phoebs.

Od 2002. godine Laurie se pojavljuje u nizu britanskih TV-drama i iste godine gostuje u 2 epizode 1. sezone serijala Obavještajci (Spooks) na BBC 1. 2003. godine igrao je glavnu ulogu u komično-dramskoj seriji Fortysomething, koju je i režirao za nezavisnu TV-kuću ITV. U jednoj od epizoda te serije glumi i Fry. 2001. godine posudio je glas gazdi bara u animiranoj seriji Family Guy (epizoda "One If by Clam, Two If by Sea"). Također je posudio glas gdinu Wolfu u crtanom filmu Prestonska svinja. Bio je član ocjenjivačkog žirija u 1. epizodi TV-igre QI, čiji je voditelj bio Fry. 2004. godine pojavio se u humorističkoj emisiji The Lenny Henry Show kao profesor koji je bio glavni u svemirskoj sondi Beagle.

Iako je poznat u Velikoj Britaniji od 1980-ih, Laurieja je američka publika primijetila tek 2004. godine kada se pojavio u ulozi ciničnog specijaliste za dijagnostičku medicinu dr. Gregoryja Housea u popularnoj seriji Dr. House, koja se emitira na televiziji FOX. Za tu ulogu Laurie koristi američki akcent.[2] Laurie je bio u Namibiji, gdje se snimao film Feniksov let, i snimio je traku za audiciju u hotelskom kupatilu jer je to bilo jedino mjesto na kojem je postojalo dovoljno svjetlosti.[9] Njegov američki akcent bio je toliko dobar da je izvršni producent Bryan Singer, koji u to vrijeme nije bio svjestan činjenice da je Laurie Englez, istakao Laurieja kao pravi primjer američkog glumca kakvog je tražio za tu ulogu.[9] Laurie također koristi američki akcent na pauzama na setu tokom snimanja[10], kao i tokom probnog čitanja uloga, iako je koristio engleski akcent kad je režirao epizodu Lockdown.[10]

Jula 2005. godine Laurie je nominiran za nagradu Emmy za ulogu u Dr. Houseu. Iako je nije osvojio, za tu ulogu dobio je Zlatni globus 2006. i 2007 (jedan je od rijetkih glumaca koji je osvojio ovu nagradu dvije godine uzastopno), kao i nagradu Ceha filmskih glumaca za 2007. i 2009. godinu. Također je dobio i značajno povećanje honorara (od cifre koja je, prema glasinama, bila oko 50.000 na 350.000 dolara po epizodi).[11] Pored toga, njegov je ugovor produžen za dodatnih godinu dana, čime je omogućeno da se snimi bar i 4. sezona. Laurie nije bio nominiran za Emmy u 2006. godini, što je izazvalo bijes glavnih ljudi u FOX-u, ali se pojavio u uvodnom dijelu dodjele nagrada koji je snimljen ranije prema napisanom scenariju, a u kome je, parodirajući svoj lik iz serije, očekivano brzo postavio dijagnozu domaćinu dodjele Conanu O'Brienu, da bi ga zatim nastavio ispipavati kad ga je O'Brien zamolio da mu pomogne da na vrijeme stigne na dodjelu Emmyja. Kasnije u toku dodjele pojavio se na sceni govoreći francuski da bi, zajedno sa Helen Mirren dodijelio jednu od nagrada. Nakon toga nominiran je 2007, 2008, 2009. i 2010. Lauriejev uspjeh u seriji produžio se i na njegovo finansijko stanje: u augustu 2010. TV Guide identificirao ga je kao najplaćenijeg glumca u dramskim serijama, navodeći da prima preko 400.000 $ po epizodi.[12]

Laurie je bio izabran za ulogu urednika Daily Planeta, Perryja Whitea, u filmu Supermenov povratak (Superman Returns, 2006), ali je morao napustiti projekat zbog obaveza prema FOX-u, tj. Dr. Houseu. Zanimljivo je da je producentska kuća serije Dr. House, Bad Hat Harry Productions, u vlasništvu režisera filma Supermenov povratak, Bryana Singera.

U julu 2006. godine Laurie se pojavio u emisiji Inside the Actors Studio, u kojoj je, svirajući klavir, otpjevao jednu od svojih pjesama, "Mystery".[2] Lauriejev dugogodišnji glumački partner Stephen Fry izrazio je želju da se pojavi kao gost u nekoj maloj ulozi u Dr. Houseu, ali zbog svojih obaveza u Engleskoj dosad nije bio u mogućnosti da to i ostvari.[13] Laurie je bio i voditelj Saturday Night Livea, u kojem se pojavio u ženskoj odjeći u skeču o čovjeku sa slomljenom nogom koji optužuje svog liječnika za nepoštenje (Laurie je glumio ženu tog čovjeka).

U augustu 2007. pojavio se u dokumentarcu o Stephenu Fryju koji je povodom njegovog 50. rođendana snimio BBC Four.

2008. glumio je u filmu Kraljevi ulice (Street Kings), u kojem su glumili i Keanu Reeves i Forest Whitaker, a zatim je 2009. glumio ekscentričnog dr. Cockroacha u DreamWorksovom filmu Monsters vs. Aliens. Također je po drugi put bio voditelj Saturday Night Livea u božićnoj emisiji, u kojoj je otpjevao miks od nekoliko božićnih pjesama na kraju svog monologa.

Iste godine ponovo se vratio u Family Guy (epizoda "Business Guy"), u kojoj je parodirao Gregoryja Housea, te samog sebe pod pretpostavkom da je usvojio američki akcent.

2010. snimio je nezavisni igrani film The Oranges, a gostovao je i u Simpsonima (epizoda "Treehouse of Horror XXI") kao brodolomac Roger koji planira ubistvo na brodu tokom Homerovog i Margeinog drugog medenog mjeseca.

Muzika uredi

Laurie svira klavir, gitaru, bubnjeve, usnu harmoniku i saksofon. Pokazao je svoj muzički talent u epizodama nekoliko serija, najviše u A Bit of Fry & Laurie, Jeeves i Wooster, Dr. House i kad je bio voditelj Saturday Night Livea u oktobru 2006. Svira klavijature u dobrotvornoj rock-grupi iz Los Angelesa Band From TV, a također je i vokal te grupe. U dodatku na to, nakon što je Meat Loaf gostovao u epizodi Dr. Housea Simple Explanation, Laurie je svirao klavir kao specijalni gost u pjesmi "If I Can't Have You" s albuma Meat Loafa iz 2010. Hang Cool Teddy Bear.[14] Svirao je nekoliko klasičnih r 'n' r instrumenata u raznim epizodama Dr. Housea, uključujući Gibson Flying V i Les Paul. Kod kuće ima električne orgulje Hammond B-3. U jednoj epizodi izveo je uvod u klasik Procola Haruma "Whiter Shade of Pale". 26. 7. 2010. objavljeno je da će Laurie izdati blues album nakon što je potpisao ugovor s Warner Bros. Album je završen i bit će objavljen u Ujedinjenom Kraljevstvu 9. 5. 2011. pod nazivom "Let Them Talk. Na njemu se nalazi 15 pjesama:

1. "St. James Infirmary"

2. "You Don't Know My Mind"

3. "Buddy Bolden's Blues"

4. "The Whale Has Swallowed Me"

5. "John Henry" - (s Irmom Thomas)

6. "They're Red Hot"

7. "Six Cold Feet In The Ground"

8. "The Battle Of Jericho"

9. "After You've Gone" - (s Dr. Johnom)

10. "Swanee River"

11. "Police Dog Blues"

12. "Tipitina"

13. "Whinin' Boy Blues"

14. "Baby Please Make A Change" - (s Tomom Jonesom i Irmom Thomas)

15. "Let Them Talk".

Zajedno s albumom, još nekoliko bonus pjesama dostupno je na iTunesu.

Privatni život uredi

Lauriejeva majka Patricia umrla je 1989. u Oxfordshireu od bolesti motoričkih neurona. Prema njegovim riječima, trebale su dvije godine da podlegne bolesti i pretrpjela je "bolnu i sporonapredujuću paralizu"; za to se vrijeme o njoj brinuo Lauriejev otac, koga on zove "najmilijim čovjekom na svijetu".[3]

Laurie je oženio pozorišnu administratoricu Jo Green u maju 1989. Žive u sjevernom Londonu sa sinovima Charliejem (Charles Archibald, r. 1988) i Billom (William Albert, r. 1991) te kćerkom Rebeccom Augustom (r. 1993).[15] Planirali su da se cijela porodica preseli u Los Angeles jer je Hugh uglavnom odvojen od nje 9 mjeseci godišnje[16], ali su se na kraju odlučili protiv toga.[17] Charlie je imao kratku ulogu u A Bit of Fry and Laurie na kraju epizode "Special Squad" (beba William, koha Laurie i Fry počinju "ispitivati" o tome "šta je uradio sa stvarima", nazivajući ga propalicom i govoreći mu da je bio veoma zločest dječak), dok je Rebbeca imala ulogu u filmu Wit kao petogodišnja Vivian Bearing. Laurie je dobar prijatelj s glumcem Robertom Seanom Leonardom iz serije Dr. House, a održava i prijateljstvo s Emmom Thompson.[18] Za vrijeme snimanja serije Laurie živi u SAD-u. Član je benda Band from TV. Laurie je do danas prijatelj sa Stephenom Fryjem, koga je upoznao na Cambridgeu. Fry je njegov vjenčani kum, kum njegovoj djeci i njegov najbolji prijatelj.

Laurie je 23. 5. 2007. od kraljice Elizabete II dobio Red Britanskog Carstva za njegov doprinos dramskoj umjetnosti.[19][20][21]

Laurie se periodično mučio s ozbiljnom kliničkom depresijom i redovno odlazi na tretmane kod psihoterapeuta. U jednom intervjuu izjavio je da je prvi put zaključio da ima problem kad je učestvovao u dobrotvornom autorodeu 1996; tom je prilikom shvatio da ga vožnja u blizini eksplozivnih sudara nije ni uzbudila ni uplašila (rekao je da mu je, ustvari, bilo dosadno).[2][4] "Dosada", komentirao je u intervjuu u emisiji Inside the Actors Studio, "nije odgovarajuća reakcija na eksplozivne automobile".[2]

Laurie se divi pisanju P. G. Wodehousea, objasnivši u članku iz The Daily Telegrapha od 27. 5. 1999. da je čitanje Wodehouseovih romana spasilo njegov život.[22]

Laurie je i strastveni ljubitelj motocikala. Ima dva motocikla (1 u Los Angelesu, 1 u Londonu). Njegov motocikl u SAD-u je Triumph Bonneville, njegov "slab pokušaj da podigne britansku zastavu".[23]

Nagrade uredi

Emmy
  • 2005 – nominiran – Najbolji glavni glumac u dramskoj seriji
  • 2007 – nominiran – Najbolji glavni glumac u dramskoj seriji
  • 2008 – nominiran – Najbolji glavni glumac u dramskoj seriji
  • 2009 – nominiran – Najbolji glavni glumac u dramskoj seriji
  • 2010 – nominiran – Najbolji glavni glumac u dramskoj seriji
Zlatni globus
  • 2006 – dobitnik – Najbolja izvedba glumca u televizijskoj seriji – drama
  • 2007 – dobitnik – Najbolja izvedba glumca u televizijskoj seriji – drama[24]
  • 2008 – nominiran – Najbolja izvedba glumca u televizijskoj seriji – drama
  • 2009 – nominiran – Najbolja izvedba glumca u televizijskoj seriji – drama
  • 2010 – nominiran – Najbolja izvedba glumca u televizijskoj seriji – drama
Nagrada Satellite
  • 2005 – dobitnik – Najbolji glumac u seriji, drama
  • 2006 – dobitnik – Najbolji glumac u seriji, drama
  • 2007 – nominiran – Najbolji glumac u seriji, drama
Nagrada Ceha filmskih glumaca
  • 2006 – nominiran – Najbolja izvedba glumca u dramskoj seriji
  • 2007 – dobitnik – Najbolja izvedba glumca u dramskoj seriji
  • 2008 – nominiran – Najbolja izvedba glumca u dramskoj seriji
  • 2009 – dobitnik – Najbolja izvedba glumca u dramskoj seriji
  • 2010 – nominiran – Najbolja izvedba glumca u dramskoj seriji
  • 2011 – nominiran – Najbolja izvedba glumca u dramskoj seriji
Asocijacija televizijskih kritičara
  • 2005 – dobitnik – Individualno postignuće u drami
  • 2006 – dobitnik – Individualno postignuće u drami
  • 2007 – nominiran – Individualno postignuće u drami
Nagrada Teen Choice
  • 2006 – nominiran – TV-glumac: Drama
  • 2007 – dobitnik – TV-glumac: Drama
Nagrada People's Choice
  • 2008 – dobitnik – Omiljena muška TV-zvijezda
  • 2009 – dobitnik – Omiljena muška TV-zvijezda[25]
  • 2010 – dobitnik - Omiljeni glumac u TV-drami
  • 2011 - dobitnik - Omiljeni glumac u TV-drami
  • 2011 - dobitnik - Omiljeni TV-liječnik

Filmografija uredi

Godina Naslov Uloga Napomene
1981. The Cellar Tapes razni likovi također scenarist
1983. Alfresco razni likovi također scenarist
1983. The Crystal Cube Max Belhaven
razni likovi
1984. The Young Ones Lord Monty epizoda: "Bambi"
1985. Plenty Michael
1985. Rođendan gđe Capper Bobby
1985. Happy Families Jim
1986. Crna Guja II Simon Partridge (također poznat kao gdin Ostrich i Farters Parters)
princ Ludvig Neuništivi
1986. Platoon vojnik Trevor
1987. Filthy Rich & Catflap N'Bend
1987. Crna Guja III George, Princ od Walesa, princ-regent
1988. Božićna pjesma Crne Guje [[George (Crna Gu
19891995. A Bit of Fry & Laurie razni likovi također scenarist
1989. Crna Guja IV por. plemeniti George Colhurst St. Barleigh
1989. Strapless Colin
1989. Državnik novog kova konobar
19901993. Jeeves i Wooster Bertie Wooster
1992. Peterovi prijatelji Roger Charleston
1993. All or Nothing at All Leo Hopkins TV-film
1993–1995. Legende o otoku s blagom Squire Trelawney glas
1994. A Pin for the Butterfly ujak TV-film
1995. Razum i osjećajnost gdin Palmer
1996. Tracey Takes On... Timothy Bugge sezona 1
1996. 101 dalmatinac Jasper
1997. Spiceworld Poirot
1997. The Borrowers policajac Oliver Steady
1997. Ružno pače Tarquin glas
1998. Prijatelji čovjek u avionu epizoda: "The One with Ross's Wedding"
1998. Policija Harrap, advokat
1998. Čovjek pod željeznom maskom Pierre, kraljev savjetnik
1998. Rodica Bette baron Hector Hulot
1999. Crna Guja: Nazad i naprijed vikont George Bufton-Tufton/Georgius
1999. Stuart Mali gdin Frederick Little
2000. Randall & Hopkirk (preminuli) dr. Lawyer epizoda: "Mental Apparition Disorder"
2000. Maybe Baby Sam Bell
2001. Djevojka iz Rija Raymond Woods
2001. Život sa Judy Garland: Ja i moje sjene Vincente Minnelli
2001. Family Guy gazda bara glas
episode: "One If by Clam, Two If by Sea"
2001. Otkrivanje stvarnog svijeta Harryja Pottera narator glas
2002. Stuart Mali 2 gdin Frederick Little
2002. Obavještajci Jools Siviter
2003. The Young Visiters lord Bernard Clark
2003. Fortysomething Paul Slippery
2003. Stuart Mali: Animirana serija' gdin Frederick Little (glas) epizoda: "The Meatloaf Bandit"
2004–2012 Dr. House dr. Gregory House glavni glumac
također režiser epizode: Lockdown
2004. Fire Engine Fred
2004. Feniksov let Ian
2005. Valiant komandant Gutsy glas
2005. The Big Empty liječnik #5 kratki film
2006. Stuart Mali 3: Zov divljine gdin Frederick Little glas
2006, 2008. Saturday Night Live voditelj
razni likovi
sezona 32, epizoda 4
sezona 34, epizoda 11
2008. Street Kings kapetan Biggs
2009. Monsters vs. Aliens dr. Cockroach glas
2009. Monsters vs. Aliens: Mutant Pumpkins from Outer Space dr. Cockroach glas
2010. Family Guy Gregory House/glumi sam sebe glas
epizoda: "Business Guy"
2010. Simpsoni Roger glas
epizoda: "Treehouse of Horror XXI"
2010. Fry i Laurie ponovo zajedno glumi sam sebe
2011. Hop gdin Bunny glas
2020 Roadkill Peter Laurence

Pisanje uredi

Laurie je napisao jedan roman, Prodavač oružja (The Gun Seller), koji je doživio više izdanja u nekoliko izdavačkih kuća. Njegov drugi roman, Papirni vojnici (Paper Soldiers), trebao se pojaviti u septembru 2009, ali još se čeka na njega.

(PB) Arrow Books Ltd (novembar 2000); Novo izdanje (oktobar 2004) ISBN 0-09-941927-0 i ISBN 0-09-946939-1
(PB) Washington Square Press (novembar 1998) ISBN 0-671-02082-X
(PB) Penguin Books (28. 9. 2009) ISBN 0-14-028210-6

Izvori uredi

  1. Rachel Helyer Donaldson, "Britanac Hugh Laurie na vrhu liste najplaćenijih glumaca na američkim televizijama"[mrtav link], The First Post, 13. 8. 2010.
  2. 2,00 2,01 2,02 2,03 2,04 2,05 2,06 2,07 2,08 2,09 2,10 "Hugh Laurie"; voditelj: James Lipton; Inside the Actors Studio; Bravo, 31. 7. 2006, sezona 12, br. 18.
  3. 3,0 3,1 "Intervju"; GQ magazine, br. 105, decembar 1992.
  4. 4,0 4,1 "Lica sedmice", BBC, 20. 1. 2006.
  5. "Biografija Hugha Laurieja", Film Reference.
  6. Neil Strauss , "Dr. Feelbad" Arhivirano 2008-06-20 na Wayback Machine-u, Rolling Stone, 5. 4. 2007.
  7. "Faca govori o Houseu", The Daily Telegraph, 28. 10. 2007.
  8. "Rezultati finalnih trka regate Henley Royal - 1946-2003 (1980)" Arhivirano 2011-07-16 na Wayback Machine-u, RowingHistory.net.
  9. 9,0 9,1 Bill Keveney, "Hugh Laurie ulazi u Dr. Housea", USA Today, 15. 11. 2004.
  10. 10,0 10,1 Bill Carter, "Izmučeni liječnik okreće se režiranju", New York Times, 11. 4. 2010.
  11. "'Propisana' povišica za zvijezdu Dr. Housea" Arhivirano 2008-12-31 na Wayback Machine-u, TV.com, 23. 2. 2008.
  12. Stephen Battaglio, "Ko zarađuje najviše na televiziji?", TV Guide, 10. 8. 2010.
  13. „"Fry nije u mogućnosti snimiti epizodu serije Dr. House s Lauriejem"”. Arhivirano iz originala na datum 2009-06-20. Pristupljeno 2011-04-12. 
  14. "Hang Cool Teddy Bear by Meat Loaf" Arhivirano 2010-07-29 na Wayback Machine-u, Roadrunner Records; preuzeto: 13. 8. 2010.
  15. "Rođenja, brakovi i smrti u Engleskoj i Walesu od 1837. do 2006"
  16. "Šta nasmijava najmrzovoljnijeg čovjeka s TV-ekrana?", Daily Mail, 11. 9. 2008.
  17. "Zvijezda Dr. Housea Hugh Laurie otkriva: 'Življenje u Hollywoodu stvorilo mi je muku u braku'", Daily Mail, 18. 4. 2010.
  18. "Razgovor s Robertom Seanom Leonardom" Arhivirano 2011-07-23 na Wayback Machine-u, Rod Ryan Show Podcast.
  19. "Rod i Zara najpoznatiji dobitnici ordena", BBC, 29. 12. 2006.
  20. "Kraljica uručila Red Britanskog Carstva glumcu Laurieju", BBC, 23. 5. 2007.
  21. "Hugh Laurie dobio odlikovanje od kraljice Elizabete II, USA Today, 23. 5.2007.
  22. "Hugh Laurie: 'Wodehouse je spasio moj život'", pgwodehousebooks.com, preuzeto iz The Daily Telegrapha od 27. 5. 2008.
  23. The Late Late Show, 5. 5. 2008.
  24. "Nominacije za Zlatni globus 2008. za godinu završenu 31. 12. 2007." Arhivirano 2012-07-22 na Wayback Machine-u, Hollywood Foreign Press Association, 13. 12. 2007.
  25. "Pogledajte prošle nominirane i dobitnike 2009.", People's Choice.

Vanjske veze uredi