Hremonidski rat

Hremonidski rat (Χρεμωνίδειος πόλεμος) (267. pne. - 261. pne.) je naziv za oružani sukob između Makedonije na jednoj, te koalicije grčkih polisa na čelu sa Atenom i Spartom, te Egipta na drugoj strani.

Hremonidski rat
Datum 267. pne.261. pne.
Lokacija Grčka
Rezultat makedonska pobjeda; potvrda antigonidske hegemonije nad grčkim gradovima-državama
Casus
belli
Makedonsko uplitanje u grčke unutrašnje poslove
Zaraćene strane
Makedonija Grčke države, posebno Atena i Sparta;
Ptolemejski Egipat
Komandanti
Antigon II Gonata Hremonid
Arej I
Ptolemej Filadelf

Ime je dobio po Hremonidu, atenskom političaru koji se zalagao za rat protiv Makedonaca, kako bi Atena i drugi polisi vratili svoju nezavisnost. Hremonidu, koji je na vlast došao oko 268. pne. priključili su se i drugi polisi, ali i Egipat koji je u makedonskom kralju Antigonu Gonati i njegovoj izgradnji flote vidio opasnost po svoje interese i posjede u Egejskom moru. Prve dvije godine sukoba su prošle u znaku uspjeha koalicije, da bi godine 266. pne. došlo do pat-pozicije. Godine 265. pne. je Antigon ostvario odlučujuću pobjedu na Spartancima kod Korinta, pri čemu je ubijen kralj Arej I. Nakon toga se Antigon okrenuo protiv Atene, koja je, bez saveznika na kopnu, prisiljena povući svoje snage iza gradskih zidina. Nade da će egipatska flota uspjeti razbiti dugogodišnju opsadu su se izjalovile, navodno zbog poraza u pomorskoj bitci kod Kosa, te je 261. pne. Atena prisiljena na predaju.

Makedonija je mirovnim ugovorom postavila garnizon u Atenu, te tako potvrdila svoju hegemoniju.

Izvori uredi

  • Green, Peter (1993). Alexander to Actium: the historical evolution of the Hellenistic age. Berkeley: University of California Press. ISBN 0-520-08349-0.