How the West Was Won

Za ostala značenja, vidi How the West Was Won (razvrstavanje).

How the West Was Won (sh. Kako je osvojen Divlji Zapad) je američki epski vestern film snimljen 1962. godine u režiji Johna Forda, Henryja Hathawaya i Georgea Marshalla, poznat kao jedno od najspektakularnijih i najambicioznijih ostvarenja žanra, odnosno jedan od dva cjelovečernja igrana filma napravljenih u widescreen tehnici Cinerama.

How the West Was Won
originalni filmski poster koji je izradio Reynold Brown
RežijaJohn Ford
Henry Hathaway
George Marshall
ProducentBernard Smith
ScenarioJames R. Webb
NaracijaSpencer Tracy
UlogeCarroll Baker
Walter Brennan
Lee J. Cobb
Andy Devine
Henry Fonda
Carolyn Jones
Karl Malden
Agnes Moorhead
Harry Morgan
Gregory Peck
George Peppard
Robert Preston
Debbie Reynolds
Thelma Ritter
James Stewart
Eli Wallach
John Wayne
Richard Widmark
MuzikaAlfred Newman
FotografijaWilliam H. Daniels
Milton Krasner
Charles Lang, Jr.
Joseph LaShelle
MontažaHarold F. Kress
StudioCinerama Releasing Corporation
DistribucijaMetro-Goldwyn-Mayer
Datum(i) premijere
20. 2. 1963 (1963-02-20) (U.S.)
Trajanje162 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet14,483.000 $[1][2][3]
Bruto prihod50,000.000 $[3]

Radnja se sastoji od pet epizoda koje opisuju život nekoliko generacija porodica Prescott od 1839. do 1889. godine, odnosno kroz njihovo sudjelovanje u događajima kao što su borbe sa Indijancima i građanski rat opisuje proces naseljavanja Amerikanaca sa Istočne obale na Zapad.

Za potrebe snimanja filma je angažirano trojica režisera, od kojih su dvojica - Ford i Hathaway - stvorili reputaciju upravo na vesternima; također je okupljena jedna od najimpresivnijih glumačkih postava u historiji Hollywooda, koja je sadržavala neke od najvećih tadašnjih zvijezda, spremnih da se pojave u relativno kratkim ulogama. Muziku za film je trebao komponirati Dimitri Tiomkin, također poznat kao specijalist za vesterne, ali se prije snimanja razbolio te ga je zamijenio Alfred Newman, čija je uvodna tema kasnije postala jedna od najpoznatijih u historiji žanra. Najveća atrakcija filma je, pak, trebala biti Cinerama, koja je gledateljima trebala pružiti još veći spektakl i epski doživljaj.

Usprkos tehničkih problema i incidenata poput onih u kome je kaskader Bob Morgan izgubio nogu, How the West Was Won je postigao cilj, odnosno postao drugi najgledaniji film godine. Kasnije je, međutim, upravo Cinerama postala njegov najveći nedostatak, s obzirom da se široki i spektakularni widescreen kadrovi jednostavno nisu mogli prikazivati na televizijskim aparatima. Neke od tih problema su riješila tek digitalna restauracija iz 2006. godine.

1979. se u SAD prikazivala istoimena TV-serija inspirirana radnjom filma.

Uloge uredi

Izvori uredi

  1. Sheldon Hall, Epics, Spectacles, and Blockbusters: A Hollywood History Wayne State University Press, 2010 p 164
  2. Andrea LeVasseur, Allmovie. „How the West was Won – Synopsis”. amctv.com. Arhivirano iz originala na datum 2008-12-06. Pristupljeno 2015-03-05. 
  3. 3,0 3,1 „How the West was Won (1962) – Box office / business”. IMDb.com. 

Vanjske veze uredi